Johnny Haglund blant truede elefanter 

Turistene uteblir – det kan ende med katastrofe for Afrikas truede dyrearter

Pandemien har ført til færre turister, mindre bevegelse på tvers av grenser og færre fly i luften. Gode nyheter for klodens luftkvalitet, men svært dårlige for Afrikas truede kjemper. 

<b>95 PROSENT BORTE:</b> Parkvokter og anti-krypskytter Djibrine ved kadaveret til en elefant i Zakouma nasjonalpark i Tsjad. Mellom 2002 og 2010 mistet parken hele 95 prosent av sin elefantbestand. Nærmere 4000 elefanter ble slaktet ned av krypskyttere − kun for støttennene.
95 PROSENT BORTE: Parkvokter og anti-krypskytter Djibrine ved kadaveret til en elefant i Zakouma nasjonalpark i Tsjad. Mellom 2002 og 2010 mistet parken hele 95 prosent av sin elefantbestand. Nærmere 4000 elefanter ble slaktet ned av krypskyttere − kun for støttennene. Foto: Johnny Haglund
Sist oppdatert

Lukten av lik, brummet parkvakten Djibrine og strammet grepet rundt automatvåpenet. Kort tid etter flakset et titalls gribber opp i luften. Igjen på den tørre bakken lå et stort kadaver. En elefant. Uten støttenner. Med et tydelig hull etter et kraftig skytevåpen.

Man glemmer ikke en slik stank som den jeg første gang opplevde på vei gjennom Zakouma nasjonalpark i Tsjad sammen med tungt bevæpnede vakter i en gammel Toyota.

− Hvert år blir rundt 40 elefanter drept av krypskyttere i parken, fortalte Djibrine trist.

− Dessuten dreper krypskytterne oss. I fjor drepte tjuvjegere en av mine beste kamerater.

Pause i jakten

<b>SIKTER HØYT:</b> I Zakouma nasjonalpark i Tsjad og i deler av Sudan råder en selsom bryllupsskikk: Ektemannen bør vise at han er sterk og verdig ved å drepe en sjiraff, kutte av halen, og henge denne i en snor rundt halsen. 
SIKTER HØYT: I Zakouma nasjonalpark i Tsjad og i deler av Sudan råder en selsom bryllupsskikk: Ektemannen bør vise at han er sterk og verdig ved å drepe en sjiraff, kutte av halen, og henge denne i en snor rundt halsen.  Foto: Haglund, Johnny

Nå sitter jeg midt ute i bushen i Namibia sammen med nok en nasjonalparkvakt og forteller om mitt første møte med krypskytternes herjinger. Vakten Jonathan Strijbis nikker gjenkjennende.

− Hvert år blir omtrent 35 000 afrikanske elefanter drept for sine støttenner, forteller Jonathan Strijbis.

Til sammenligning ble det drept opptil 100 000 elefanter i året på 1980-tallet, og rundt 80 % av den afrikanske elefanten ble utryddet i enkelte områder. I 1930 var det rundt ti millioner elefanter i Afrika. I dag finnes det litt over 400 000 igjen.

− Men nå er elefanter og mange andre dyr under større press enn noen gang, hevder Jonathan.

<b>JAGET VILT:</b> Turister er de afrikanske elefantenes sikkerhetsgaranti. Og nå er turistene borte.
JAGET VILT: Turister er de afrikanske elefantenes sikkerhetsgaranti. Og nå er turistene borte. Foto: Haglund, Johnny
<b>FORTJENER BESKYTTELSE:</b> Den store hanngorillaen i Kongo passes på av rundt 690 voktere og anti-krypskyttere på jobb året rundt – også under pandemien, takket være donasjoner og støtte fra EU.
FORTJENER BESKYTTELSE: Den store hanngorillaen i Kongo passes på av rundt 690 voktere og anti-krypskyttere på jobb året rundt – også under pandemien, takket være donasjoner og støtte fra EU. Foto: Haglund, Johnny

Tradisjonell medisin

Han vet hva han snakker om. Jonathan er tidligere elitesoldat og nå leder av to anti-krypskytterenheter i Onguma-reservatet, nord i Namibia.

I tillegg til det ekstremt høye antall elefanter som drepes, slaktes også flere hundre neshorn årlig av krypskyttere i Afrika. For elfenben er tegn på status og rikdom, særlig i Asia og Midtøsten. Neshornhorn brukes hovedsakelig i tradisjonell medisin i særlig Kina og Vietnam.

Dette har vært et enormt problem i Afrika i lang tid. Så kom pandemien. Da ble det plutselig bedre, eller?

Les også: Ronny (46) er en fri mann og sin egen herre – men det har sin pris

Tatt for nesen

<b>ETTERTRAKTET:</b> En av de mest utrydningstruede neshornarter. Her fotografert i Etosha nasjonalpark, Namibia. Årlig blir flere hundre av disse offer for krypskyttere på bestialsk vis.

Mellom 1960 og 1995, falt bestanden av sorte neshorn, eller spissneshorn, med hele 98 %.

Kun 2500 sorte neshorn var igjen. Hovedsakelig på grunn av europeiske nybyggere i Afrika. Siden har bestanden tatt seg opp igjen, og i dag finnes mer enn 5600 sorte neshorn i Afrika. Men de er fortsatt kritisk truet, og årlig blir flere hundre drept på grunn av hornet. 

Vietnam er sterkt involvert i den ulovlige nedslaktingen av neshorn. Landet hadde selv neshorn inntil de ble offisielt erklært for utryddet i 2011.

For 150 år siden hadde Afrika en million neshorn. På starten av 1900-tallet levde 500 000 neshorn i Afrika og Asia. I dag er tallet 27 000 totalt og i Afrika lever i dag omtrent 23 600 neshorn. De aller fleste i nasjonalparker og naturreservater.

Første neshorn som ble observert i Europa var i 1515, da et bedøvet neshorn, ved navn Ganda, ble fraktet med skip fra Gujarat i India til Lisboa.

Slaktet av beskytterne

− Lockdown og strenge restriksjoner førte til at grenser ble stengt og transport ble vanskelig, forteller Jonathan.

I Sør-Afrika ble det drept 394 neshorn i 2020 mens 594 ble drept i 2019 og over 1000 i 2017, forteller Jonathan Strijbis.

− Men tro ikke at det er mindre etterspørsel eller færre krypskyttere. Selv om grensene er stengt, har bestanden av elefanter og neshorn gått drastisk ned av andre årsaker. Dermed blir det vanskeligere for krypskyttere å finne dyrene, samtidig som det er litt enklere for vaktene å kontrollere mindre grupper av dyr.

<b>ALLTID BEVÆPNET:</b> Parkvokter Abram i Onguma-reservatet i Namibia skal ut i bushen med meg på slep, og da må børsa være med. Før vi går ut, må han høre med anti-krypskytter-enhetene om det er trygt. − Skulle vi møte en gjeng med to eller flere tungt bevæpnede menn, er vi i langt større fare enn om vi møter en flokk med sultne løver, hevder han.
ALLTID BEVÆPNET: Parkvokter Abram i Onguma-reservatet i Namibia skal ut i bushen med meg på slep, og da må børsa være med. Før vi går ut, må han høre med anti-krypskytter-enhetene om det er trygt. − Skulle vi møte en gjeng med to eller flere tungt bevæpnede menn, er vi i langt større fare enn om vi møter en flokk med sultne løver, hevder han. Foto: Haglund, Johnny
<b>TORDNER MOT ASIA:</b> Tujameny Hamola ved forskningssenteret for neshorn ved Ongava- reservatet. Her fotografert inne på forskingssenteret, ved siden av en treutskjæring av et neshorn.
TORDNER MOT ASIA: Tujameny Hamola ved forskningssenteret for neshorn ved Ongava- reservatet. Her fotografert inne på forskingssenteret, ved siden av en treutskjæring av et neshorn. Foto: Haglund, Johnny

Nå som reiserestriksjonene etter hvert har blitt lettet på, kommer krypskytterne tilbake. Og de møter mindre motstand enn før.

For vakthold i naturreservatene koster penger, og pengene kommer i stor grad fra turistene. Da pandemien kom, forsvant turistene. En stund kunne nasjonalparkene drive vakthold ved å tære på oppsparte penger. Men så tok også de pengene slutt.

<b>VENTER:</b> Tomme turistlodger og hoteller venter på turistene. I Ongava reservatet, som tilrettelegger naturopplevelser for de mer luksussøkende turistene, er svært avhengig av turister for å opprettholde driften og holde sine mange neshorn og elefanter i live. Her fra en av lodgens utkikkspunkter mot et vannhull. – Turister har ikke vært her på et år, sa Tujameny Hamola da jeg var her i mai 2021.
VENTER: Tomme turistlodger og hoteller venter på turistene. I Ongava reservatet, som tilrettelegger naturopplevelser for de mer luksussøkende turistene, er svært avhengig av turister for å opprettholde driften og holde sine mange neshorn og elefanter i live. Her fra en av lodgens utkikkspunkter mot et vannhull. – Turister har ikke vært her på et år, sa Tujameny Hamola da jeg var her i mai 2021. Foto: Haglund, Johnny
<b>TOMT FOR FOLK:</b> I hjertet av Etosha nasjonalpark i Namibia, ligger turistlandsbyen Okaukuejo. Da jeg var her første gang i 2005, krydde det av turister. Da jeg var her under pandemien i mai 2021, var det nesten tomt for turister.
TOMT FOR FOLK: I hjertet av Etosha nasjonalpark i Namibia, ligger turistlandsbyen Okaukuejo. Da jeg var her første gang i 2005, krydde det av turister. Da jeg var her under pandemien i mai 2021, var det nesten tomt for turister. Foto: Haglund, Johnny

Jakten på bush meat

I Onguma-reservatet hvor Jonathan jobber, ble nær samtlige arbeidere permittert uten lønn da pandemien startet.

− Vi kunne ikke lønne folk, forteller han.

Men ett sted måtte folk få mat. De fleste som mistet jobben kjenner bushen, de vet hvor viltet er og de vet at fanger de en antilope eller to, har familien mat i lang tid.

Les også: I nesten 80 år hadde søsknene fått være i fred i sin egen lille verden på gården øverst i dalen. Så skjedde det ufattelige

<b>AVHENGIG AV TURISTER OG DONASJONER:</b> Dolly ved gepard senteret Cheeta Conservation Fund, jobber med å bevare geparden, verdens raskeste dyr. Hun fortalte at tidligere kunne de ha 80 turister på besøk daglig – nå har de nærmest ingen.– Vi mottar donasjoner fra hele verden, og det holder oss på bena, men vi er også svært avhengig av at turistene kommer tilbake, forteller Dolly. 
AVHENGIG AV TURISTER OG DONASJONER: Dolly ved gepard senteret Cheeta Conservation Fund, jobber med å bevare geparden, verdens raskeste dyr. Hun fortalte at tidligere kunne de ha 80 turister på besøk daglig – nå har de nærmest ingen.– Vi mottar donasjoner fra hele verden, og det holder oss på bena, men vi er også svært avhengig av at turistene kommer tilbake, forteller Dolly.  Foto: Haglund, Johnny

Men folk i bushen har ikke skytevåpen, de bruker snarer.

− Dette er ikke krypskyting, men likevel tar jakten på «bush meat» livet av dyr vi har jobbet lang tid med å bevare og bygge opp som bestand, medgir Jonathan. Men hans største bekymring ligger likevel ikke der.

− Å sette ut snarer for å fø familien, kan på mange måter forsvares. Det er de som sikter høyere, vi er ute etter.

<b>SVÆR KAR:</b> En stor hannelefant skal du selvsagt ikke tulle med. Den kan på en dårlig dag gjerne gå løs på en stor bil – og vinne. Men har du derimot en grovkalibret børse, vil elefanten tape. Her fra en vei i Etosha nasjonalpark.
SVÆR KAR: En stor hannelefant skal du selvsagt ikke tulle med. Den kan på en dårlig dag gjerne gå løs på en stor bil – og vinne. Men har du derimot en grovkalibret børse, vil elefanten tape. Her fra en vei i Etosha nasjonalpark. Foto: Haglund, Johnny

Nesevis

Selve hornet fra et neshorn kan veie 3,5 kilo og var før pandemien verdt rundt 1,6 millioner kroner på det svarte markedet, ifølge Tujameny Hamola ved forskningssenteret for neshorn i Ongava-reservatet.

– Særlig kinesere og vietnamesere står bak denne motbydelige ødeleggelsen av det afrikanske kontinentet, tordner han, og forteller hvordan bakmenn sitter trygt og godt i hjemlandet og bestiller horn og elfenben fra Afrika.

<b>JOBBER MED GEPARDER:</b> Disse jentene, som kommer fra både USA, Brasil og Namibia, jobber med å bevare geparder i det ville. De fortalte at geparder sliter med å overleve i villmarken. Konflikter med kveg -og geitebønder samt mindre villmark, har gjort verden vanskelig for de raske kattedyrene. Her fra veterinær klinikken ved Cheeta Conservation Fund. 
JOBBER MED GEPARDER: Disse jentene, som kommer fra både USA, Brasil og Namibia, jobber med å bevare geparder i det ville. De fortalte at geparder sliter med å overleve i villmarken. Konflikter med kveg -og geitebønder samt mindre villmark, har gjort verden vanskelig for de raske kattedyrene. Her fra veterinær klinikken ved Cheeta Conservation Fund.  Foto: Haglund, Johnny

– Også værhår fra tiger i India og en rekke andre ubegripelige «bestillinger», kommer fra den kanten av verden, legger han til.

Så påpeker han noe som etter hvert er blitt godt kjent: Det finnes ikke noe vitenskapelig bevis for at horn fra neshorn eller tilsvarende har noen effekt på helse eller på potensen for menn.

– Likevel betales uhorvelige summer, og en kjede av åtte-ti mann blir involvert fra han som skyter neshornet til sluttbrukeren, hevder han.

<b>LIVSFARLIG JOBB:</b> Martin er sjefsvakt i Virunga nasjonalpark i Kongo, kjent for sine fjellgorillaer. Her er vakthold svært viktig i og med at én drept gorilla kan frembringe store summer i dette lut fattige landet. Siden nasjonalparken ble opprettet i 1925, er mer enn 200 parkvoktere blitt drept her.
LIVSFARLIG JOBB: Martin er sjefsvakt i Virunga nasjonalpark i Kongo, kjent for sine fjellgorillaer. Her er vakthold svært viktig i og med at én drept gorilla kan frembringe store summer i dette lut fattige landet. Siden nasjonalparken ble opprettet i 1925, er mer enn 200 parkvoktere blitt drept her. Foto: Haglund, Johnny
<b>UBESTIKKELIG:</b> Jonathan Strijbis er tidligere elitesoldat og en svoren beskytter av Afrikas dyreliv i Namibia. Han forteller om skyteepisoder med krypskyttere, og innrømmer at han alltid er på vakt og bevæpnet. − Verden trenger et ansikt å forholde seg til når anti-krypskyttere omtales, forteller han. Dette er en av de første gangene han noensinne har latt seg fotografere.
UBESTIKKELIG: Jonathan Strijbis er tidligere elitesoldat og en svoren beskytter av Afrikas dyreliv i Namibia. Han forteller om skyteepisoder med krypskyttere, og innrømmer at han alltid er på vakt og bevæpnet. − Verden trenger et ansikt å forholde seg til når anti-krypskyttere omtales, forteller han. Dette er en av de første gangene han noensinne har latt seg fotografere. Foto: Haglund, Johnny

– Og nå som millioner har mistet jobb og inntekt på grunn av pandemien, og turistene uteblir, er flere fristet til å drepe Afrikas verdifulle dyr enn noen gang.

For skyter du et neshorn og klarer å smugle hornet ut, kan du sitte igjen med et honorar som tilsvarer flere år med en vanlig, namibisk inntekt.

– Derfor er anti-krypskytter-enheter ikke bare ekstremt viktig i disse dager. Jobben deres er også ekstremt farlig, påpeker Tujameny.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Haglund på jobb i Virunga nasjonalpark, Kongo.
Haglund på jobb i Virunga nasjonalpark, Kongo. Foto: Jacques

Hemmelig vakt-arme

Reservat-vakt Jonathan Strijbis kan ikke fortelle mye om sine soldater, ikke engang hvor mange de er.

– Fordi det er så ekstremt mye penger involvert i denne businessen, er mine medsoldater utsatt. Deres familier kan bli truet, kidnappet eller drept av krypskyttere, forklarer Jonathan.

Han beskriver en krigstilstand på Afrikas savanner.

– Vi har tatt en rekke krypskyttere i reservatet vårt, og de bærer automatvåpen. Og; du bruker ikke en AK-47 til å skyte neshorn eller elefanter. Slike våpen brukes for å drepe oss. Jeg har vært redd, medgir han og forteller om skuddveksling med krypskyttere.

<b>INGEN LETT TILVÆRELSE:</b> Også de store rovdyrene i Afrika er utsatt. De siste femti årene har løvebestanden gått ned fra 110 000 til 30 000 dyr, leopardbestanden fra 80 000 til 23 664. Tiger fra 45 000 til 3200 og jaguar fra 60 000 til 15 000.Her en hannløve i Etosha nasjonalpark, som ligger vegg i vegg med Onguma og Ongava reservatene.
INGEN LETT TILVÆRELSE: Også de store rovdyrene i Afrika er utsatt. De siste femti årene har løvebestanden gått ned fra 110 000 til 30 000 dyr, leopardbestanden fra 80 000 til 23 664. Tiger fra 45 000 til 3200 og jaguar fra 60 000 til 15 000.Her en hannløve i Etosha nasjonalpark, som ligger vegg i vegg med Onguma og Ongava reservatene. Foto: Haglund, Johnny

Men det koster å beskytte neshorn og elefanter.

– Én ting er at mine menn trenger trening, våpen, droner, biler og annet utstyr. De må også lønnes bra for at de skal fortsette i jobben, påpeker Jonathan.

Han forteller at gutta er ute i bushen i dager, sover under trær og spiser mager kost. Dessuten risikerer de livet i jobben.

– For ikke lenge siden ble en ansatt i reservatet tatt for å samarbeide med krypskytterne, forteller han.

– Jeg er ikke særlig bekymret for at mine menn skal falle for bestikkelser, men du vet; dette er Afrika. Her er ikke korrupsjon et fremmedord.

<b>SPOR OG TEGN:</b> Selv om Abram ikke er en del av Ongumas anti-krypskytterenheter, jobber han tett med dem. Når han er i bushen, ser han alltid etter tegn i landskapet om det har vært fremmede der eller ikke. Abram er ekspert på å lese spor og tegn i naturen.
SPOR OG TEGN: Selv om Abram ikke er en del av Ongumas anti-krypskytterenheter, jobber han tett med dem. Når han er i bushen, ser han alltid etter tegn i landskapet om det har vært fremmede der eller ikke. Abram er ekspert på å lese spor og tegn i naturen. Foto: Haglund, Johnny

Turistene må tilbake

Jonathan Strijbis forteller at de en rekke ganger har tatt krypskyttere nærmest på fersken.

– Blir du tatt med et drept neshorn foran deg og rifla i hånda, risikerer du flere tiår i fengsel, påpeker han, men legger irritert til:

– Blir du derimot tatt med automatvåpen og en grovkalibret rifle innenfor reservatets grenser, noe som tydelig indikerer hva du skal, vil du mest sannsynlig kun få en bot på 2000 namibiske dollar (ca. 1120 kr) for ulovlig ferdsel på andres eiendom.

Bakmennene i denne skitne businessen når ut til både politi og andre myndigheter, tror Jonathan, og frykter det verste − selv med covid-19 på vikende front.

Les også: (+) Thor Heyerdahl satte himmel og jord i bevegelse da han så statuen – så gjorde han en uventet oppdagelse

<b>UBESTIKKELIG:</b> Jonathan, tidligere elitesoldat og en svoren beskytter av Afrikas dyreliv, er født og oppvokst i Namibia.
UBESTIKKELIG: Jonathan, tidligere elitesoldat og en svoren beskytter av Afrikas dyreliv, er født og oppvokst i Namibia. Foto: Haglund, Johnny

Avhengig av turisme

Foto: Kart.jpg

Folk flyr mindre og beveger seg mindre. Jonathan er glad på klimaets vegne. Men han ser også hvordan Europas grønne politikere nå messer om at vi skal fortsette å holde oss hjemme.

– Jeg tror de fleste miljøvernerne ikke helt innser at det kan ende med en katastrofe for Afrikas truede dyrearter, dersom de får det som de vil. Miljøfanatikere må innse at turisme ikke bare dreier seg om utslipp fra fly, påpeker han.

Under pandemien har Onguma-reservatet klart å holde alle anti-krypskytterne i jobb. Og de har avverget en rekke forsøk på slakting av særlig neshorn.

– Men får vi ikke turistene tilbake i løpet av kort tid, sliter vi med å lønne mine menn. Turisme er også avgjørende for bevaring av Afrikas truede dyrearter, avslutter den tidligere elitesoldaten.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

Doblet nedslakting

<b>BUSH MEAT:</b> Pandemien har, ironisk nok (siden det mest sannsynlig er inntak av bush meat (flaggermus er også definert som bush meat), som startet hele denne pandemien), ført til at langt flere jakter og spiser bush meat. Her fra Kongo.

Pandemien er både velsignelse og trussel.

Da pandemirestriksjonene var på det strengeste i fjor vår, ble flytrafikken halvert. Veitrafikken falt med 70 prosent i Storbritannia og 40 prosent i USA. Verdens største karbondioksid-forurenser, Kina, slapp ut 250 millioner tonn mindre av klimagassen fra februar til mars i 2020 enn hva de vanligvis gjør.

Men jakten på «bush meat» og ulovlig vedsanking økte i mange land. Inntekter fra turistene uteble, mange parkvoktere ble permitterte og var dermed ikke til stede da overtramp i naturen ble begått. For eksempel økte den ulovlige avskogingen i Brasil betraktelig, og det samme skjedde med ulovlig gruvedrift.

Ifølge WWF i India, har krypskyting og ulovlig slakting av ville dyr doblet seg i landet under pandemien. Årsaken er arbeidsledighet og behov for mat (bush meat).

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2021, og sist oppdatert 12/08 2021.

Les også