10 år gammel og gamer på ipad:

Grace (101) år bor alene og klarer seg selv: – Jeg har hatt englevakt gjennom livet

– Det var en fantastisk tid og litt av en barndom, sier Grace Bjercke, og ser tilbake på en tid som for lengst er historie.

<b>SPREK 101-ÅRING: </b>Grace Bjercke ble født da Oslo ennå het Kristiania. Til tross for sin høye alder, bor hun hjemme og klarer seg selv. Hun kommuniserer med familien og spiller på iPad.
SPREK 101-ÅRING: Grace Bjercke ble født da Oslo ennå het Kristiania. Til tross for sin høye alder, bor hun hjemme og klarer seg selv. Hun kommuniserer med familien og spiller på iPad. Foto: Gry Traaen
Publisert

Grace Bjercke kom til verden 25. april 1920, året etter at spanske­syken var over i Norge, og fire år før hjembyen hennes Kristiania skiftet navn til Oslo.

– Det var en fantastisk tid, og litt av en barndom, smiler hun når hun tenker tilbake på oppveksten i hjemmet på hjørnet av Niels Juels gate og Bygdøy allé.

Her bodde hun sammen med foreldrene Johan og Margit, den fem år eldre søsteren Edle og den tre år eldre broren Christian.

Glimt av Kong Haakon

Grace gikk på Uranienborg skole, der det den gang var rene gutte- og jenteklasser.

– Vi fikk ikke lov til å gå over streken til guttene. Gjorde du det, måtte du paradere hos vaktmester Jensen, som holdt til i et eget lite hus ved skolen. Han var streng og hadde pondus, ler Grace.

BARNDOM: Dette bildet er tatt på 1930-tallet, da Grace var rundt 10–12 år, og gikk i jenteklasse på Uranienborg skole.
BARNDOM: Dette bildet er tatt på 1930-tallet, da Grace var rundt 10–12 år, og gikk i jenteklasse på Uranienborg skole.

Under oppveksten på 1920-tallet var hester det vanlige transportmidlet, men at Kong Haakon hadde bil, det husker Grace.

– Han kom i bil med sort kalesje nedover Bygdøy allé, kledd i sylinderhatt og grønn uniform. Publikum hadde stilt seg opp i gaten og ropte «kongen kommer!» Mennene tok av seg hatten og bukket, og damene neiet. Det var fantastiske tider, forteller 101-åringen entusiastisk.

Hjemmet møter Grace i eldreboligen hun har bodd i siden 1999. Dit flyttet hun med mannen Gunnar Bjercke, som døde 100 år gammel i 2011.

Når Grace setter seg i skyggen på balkongen for å nyte synet av den blomstrende hagen, løper tankene gjerne bakover i tid. Og hukommelsen er det ingenting i veien med.

Les også: Johan (98) overlevde de verste grusomheter – i sitt siste intervju kom han med en advarsel til alle

<b>UNGDOM:</b> En smilende Grace i yngre dager. Ikke rart at slaktersønnen Gunnar smeltet. 
UNGDOM: En smilende Grace i yngre dager. Ikke rart at slaktersønnen Gunnar smeltet.  Foto: Private bilder
<b>101 ÅR:</b> – Jeg har vært så heldig med livet mitt, sier Grace. Hun ser tilbake med takknemlighet og glede.
101 ÅR: – Jeg har vært så heldig med livet mitt, sier Grace. Hun ser tilbake med takknemlighet og glede. Foto: Gry Traaen

Grace og Gunnar

Hun tenker gjerne på tiden da hun møtte den ni år eldre mannen hun skulle komme til å gifte seg og få tre sønner med.

Historien om Grace og Gunnar startet tidlig på 1940-tallet. Foreldrene til Gunnar drev kjøttbutikk, og sønnen hjalp til med å ekspedere kunder. På denne tiden gikk Grace på Grønland husmorskole på dagtid, og på kurs i stenografi på kveldstid. Det var krig i Norge, og matmangelen var stor.

Men Margit, moren til Grace, visste råd. Da hun skulle handle i kjøttbutikken som på folkemunne ble kalt «Bjercke ved Rådhuset», brukte hun datteren som «agn» for å få tak i stek til søndagsmiddagen. Og trikset fungerte. Stek ble det, og det var Gunnar som tok betalt av den unge damen.

<b>BRYLLUPSDAGEN:</b> – Se, så forelsket vi er, ler Grace når hun viser frem bryllupsbildet fra 1943.
BRYLLUPSDAGEN: – Se, så forelsket vi er, ler Grace når hun viser frem bryllupsbildet fra 1943. Foto: Gry Traaen

– Han rødmet og jeg rødmet. «Du skal se det blir slaktermadam av deg», sa mor. Jeg blir så yr av å tenke tilbake, sier Grace henrykt, når hun ser tilbake på sitt lange liv med ektemannen.

Grace var 23 år da hun giftet seg med sin Gunnar. Som 24-åring fikk hun sitt første barn Gorm (77), og fire år etter kom sønnen Gay. På dagen 11 måneder senere ble yngstemann Grim født.

Les også: En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

Hele bygdas mor

Familien på fem bodde på Billingstad i Asker, i en laftet tømmerhytte som Gunnars foreldre bygde i 1919.

<b>NÆRT FORHOLD:</b> Yngstesønnen Grim (72) ringer moren hver morgen, for å høre at alt er bra og at hun er i gang med dagen. Det blir en halvtimes prat, gjerne med både latter og gråt. 
NÆRT FORHOLD: Yngstesønnen Grim (72) ringer moren hver morgen, for å høre at alt er bra og at hun er i gang med dagen. Det blir en halvtimes prat, gjerne med både latter og gråt.  Foto: Gry Traaen

– Mor har alltid tatt vare på andre. Hun tok vare på alle i
nabolaget under krigen. Siden far drev kjøttbutikk, hadde jo familien mat selv, men de delte også med alle som ikke hadde det så godt. Det var alltid åpent hus hos oss, minnes Grim.

Alle i nærmiljøet visste hvem Grace var. Hun var med og startet husmorlaget, hun var aktiv i Holmen kirke og i en lokal barnehage.

– Hun var moren til hele bygda. Det sies at man lever et langt og lykkelig liv ved å gi til andre, og det har mor gjort så til de grader. I tillegg har hun levd et sunt og aktivt liv, forteller sønnen.

Les også: (+) Mammas grufulle hemmeligheter: – Ikke spør, det er verre enn du tror

<b>FAR:</b> – Jeg er takknemlig for å ha fått så fin oppdragelse og tenker ofte på mine foreldre med glede. De fikk meg alltid til å føle meg trygg og god. Jeg ble godt tatt vare på, sier Grace om foreldrene Margit og Johan.
FAR: – Jeg er takknemlig for å ha fått så fin oppdragelse og tenker ofte på mine foreldre med glede. De fikk meg alltid til å føle meg trygg og god. Jeg ble godt tatt vare på, sier Grace om foreldrene Margit og Johan. Foto: Private bilder

Lurte tyskerne

Under krigen tok Grace og Gunnar imot to brødre som fikk bo hjemme hos dem på Billingstad. Det viste seg at de var motstandsmenn, «jøssinger», som måtte gå i dekning. Under gulvet gjemte de ammunisjon, og det gikk ikke bedre enn at det en julimorgen i 1944 sto tre tyskere med gevær og revolver på tunet. Eldstesønnen Gorm var bare tre måneder gammel.

– Jeg hadde akkurat lagt Gorm i vognen utenfor, og slang på meg et forkle og gikk ut til dem. Tyskerne hadde fått nyss om at det var gjemt ammunisjon hos oss, og var der for å lete, forteller Grace.

Snartenkt satte hun seg på kassen som var plassert på gulvet over ammunisjonen.

– Jeg fantes ikke redd, jeg syntes faktisk det var spennende! Det var festlig å lure dem, ler Grace.

Tyskerne måtte dra med uforrettet sak etter å ha ransaket hus og kjeller.

– Jeg er troende, og opplever virkelig at jeg har hatt englevakt gjennom livet. Jeg har vært beskyttet på alle måter.

Sammen til det siste

Grace viser oss hvor hun og ektemannen Gunnar pleide å stå og se på utsikten sammen.

– Jeg husker så godt at Gunnar sto her og så ut av vinduet et par dager før han døde. Så sa han «vi har det så godt at jeg kunne levd i 100 år til».

<b>MOR:</b> − Jeg er takknemlig for å ha fått så fin oppdragelse og tenker ofte på mine foreldre med glede. De fikk meg alltid til å føle meg trygg og god. Jeg ble godt tatt vare på, sier Grace om foreldrene Margit og Johan.
MOR: − Jeg er takknemlig for å ha fått så fin oppdragelse og tenker ofte på mine foreldre med glede. De fikk meg alltid til å føle meg trygg og god. Jeg ble godt tatt vare på, sier Grace om foreldrene Margit og Johan. Foto: Gry Traaen

Det siste året av sitt liv bodde han på sykehjemmet på den andre siden av gjerdet. Hver morgen vinket de to til hverandre presis klokken åtte. Gunnar fra sykehjemmet og Grace fra balkongen. Deretter spiste de frokost og tilbrakte dagen sammen.

Ipad som bestevenn

Det har blitt mye alenetid for Grace under pandemien. Heldigvis har hun nettbrettet, som hun kaller for sin beste venn og noe alle eldre mennesker burde ha. Det holder henne aktivisert.

– Jeg spiller nesten hele dagen, både Sudoku og et annet fabelaktig spill. Kom, så skal jeg vise deg, sier hun.

Når barn, barnebarn og oldebarn er ute på reiser verden rundt, følger Grace med på nettbrettet i godstolen.

– Hun sier alltid «jeg er med dere, dere ser meg bare ikke», ler Grim.

Les også: (+) Da Tom fylte syv år, fikk han en helt spesiell gave av morfar – 50 år senere åpnet han den

<b>TRIMMER HJERNEN:</b> – Det har blitt mye alenetid under pandemien, men heldigvis har jeg iPaden, sier 101 år gamle Grace Bjerke.
TRIMMER HJERNEN: – Det har blitt mye alenetid under pandemien, men heldigvis har jeg iPaden, sier 101 år gamle Grace Bjerke. Foto: Gry Traaen

Klarer seg selv

Det er lenge siden Grace har besøkt barndommens trakter på Frogner, til tross for at hun ikke bor så langt unna. Pandemien har satt sine begrensninger. Hun har hjemmehjelp hver morgen, som lager frokost og rer sengen.

I tillegg har hun rengjøringshjelp hver 14 dag. Ellers klarer Grace seg selv. Hun har en gåstol hun kan støtte seg til ved behov, men helsen er ellers upåklagelig.

Sorgen var stor da hennes mellomste sønn, Gay, døde av kreft for 20 år siden. Men de to andre sønnene, Grim og Gorm, besøker henne ukentlig. I tillegg har 101-åringen en stor familie som ofte stikker innom.

– Jeg har syv barnebarn. Alle er friske, snille og fulle av kjærlighet. Ingen er narkomane eller alkoholikere. Jeg er så privilegert, sier Grace, og viser stolt frem familiefotografiene.

– Jeg har vært så heldig med livet mitt. Jo visst har jeg vært så ulykkelig at jeg kunne tatt livet mitt, men i disse tilfellene har jeg også fått krefter til å gå videre, bruke erfaringene til noe godt, både for andre og meg selv.

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2021.

Les også