Etterlyst av politiet

Emilie (22) forsvant plutselig fra sitt hjem. Ble kjendis over natta

Emilie har Downs og bor fortsatt hjemme. En ettermiddag var 22-åringen plutselig borte. Hun ble etterlyst av politiet på Facebook. Innlegget ble delt 4500 ganger.

STORVEIS: Storesøster Ellinor var målet for Emiles reise. Det endte med hygge og masse latter i Oslo.
STORVEIS: Storesøster Ellinor var målet for Emiles reise. Det endte med hygge og masse latter i Oslo. Foto: Siri Walen Simensen
Sist oppdatert

– Vi hadde noen lange timer. Da mørket snek seg på, var vi veldig bekymret og fortvilet, sier Jens Petter Gitlesen.

Han bor i Sola kommune, like sør for Stavanger, og er far til fire jenter. Emilie er nest yngst og har alltid trengt litt mer hjelp og støtte enn de tre andre. Hun bor fortsatt hjemme.

Historien skulle få en lykkelig slutt. Men den tredje uken i januar ble det slått full alarm. En søndag morgen rundt klokken ti var Emilie plutselig borte.

Emilie elsker Pepsi Max og skaper liv og røre i hjemmet med musikk, sang og dans. Men det siste året har hun lidd under korona-restriksjonene i samfunnet.

Hverdagen har blitt kjedelig fordi det er lite som skjer. Bortsett fra dag­senteret, er alle de vanlige aktivitetene stengt, og det synes hun er dumt.

<b>ETTERLYST:</b> Slik etterlyste politiet Emilie på Twitter. 
ETTERLYST: Slik etterlyste politiet Emilie på Twitter.  Foto: Skjermdump fra Twitter

I sommersko og munnbind

– Hun gikk ut i ytterklærne sine, med munnbindet på og i sommersko, i ens ærend for å kjøpe en flaske med favorittdrikken. I lommeboken hadde hun 200 kroner. Mobilen ble lagt igjen hjemme, forteller pappaen.

Solstrålen Emilie er kjent for å spre god stemning gjennom glede og latter, men har også en sterk vilje. Hun ville ikke høre på foreldrene da de sa at butikken var stengt. Da det hadde gått noen timer og hun ikke var kommet hjem, ble de litt bekymret.

HENTET: Lillesøster Eivor måtte dra fra Stavanger til Oslo for å hente rømlingen. Hjemturen ble som en fest.
HENTET: Lillesøster Eivor måtte dra fra Stavanger til Oslo for å hente rømlingen. Hjemturen ble som en fest. Foto: Privat

– Vi har ved et par andre anledninger opplevd at hun har satt seg på en buss, uten egentlig å ha noen tanker om hvor den skulle bringe henne. Det har ført til leteaksjoner, så vi tenkte at hun kanskje hadde gjort det samme nå. Tidligere har vi fått tak i henne relativt raskt og før det hadde rukket å bli mørkt ute. Men denne gangen opplevde vi det mye mer dramatisk, forteller Jens Petter.

Les også: – På Voss er det ikke så nøye, skjønner du. Her en morgen gikk jeg ut med søppelposen i BH og stringtruse

<b>KJENDIS: </b>Emilie ble kjendis i riksmedia etter forsvinningen.
KJENDIS: Emilie ble kjendis i riksmedia etter forsvinningen. Foto: Skjermdump / VG.no

Varslet politiet

I ettiden ble politiet varslet, de kjørte rundt og lette og lette. Stressnivået steg da politiet ikke klarte å finne henne. Da mørket begynte å sige på, ble familien redde.

Det endte med at en av søstrene laget en etterlysning i form av en savnet-plakat. Den ble publisert på sosiale medier av politiet i Sør-Vest politidistrikt. Innlegget ble delt av 4500 personer på Facebook. Kvart på seks samme ettermiddag tikket det inn en melding om at rømlingen var observert.

Det viste seg at den eventyrlystne unge damen hadde tatt bussen fra hjemstedet til Sandnes. Der hadde hun tatt seg en tur på McDonalds, som ligger like ved rutebilstasjonen. På den andre siden av veien ligger jernbanestasjonen.

– Sannsynligvis kjente Emilie igjen navnet Oslo. Der bor storesøster Ellinor, og Emilie har vært med meg dit på jobb mange ganger. I hvert fall gikk hun på toget og sa at hun skulle til Oslo, forteller Jens Petter.

Emilie er spontan og følger ofte impulsene sine. Derfor tror pappaen at det som hendte, beror på tilfeldigheter og flaks. Han tror ikke at datteren hadde en plan med ferden da hun dro hjemmefra.

Les også: Som barn var Tore nesten alltid redd: – Du skal få ungdom til å orke å bli over 20 år

<b>PAPPAJENTE:</b> Selv om Emilie søker eventyr, trives hun best hjemme med pappa Jens Petter. 
PAPPAJENTE: Selv om Emilie søker eventyr, trives hun best hjemme med pappa Jens Petter.  Foto: Privat

Glad og raus

Vi skal ikke romantisere rømningen, for hjemme var det dyp fortvilelse og frykt for at noe alvorlig hadde skjedd med Emilie. Men sannheten er også at jenta på toget hadde det storveies.

En dame som tok det sam­me toget og satt bak henne, har fortalt om en målbevisst og glad ung dame som skulle til storesøsteren Ellinor. Emilie viste også sin raushet og spurte om damen ville ha en hamburger. Det hadde endt med at damen i stedet spanderte en Pepsi Max på Emilie.

STORVEIS: Storesøster Ellinor var målet for Emiles reise. Det endte med hygge og masse latter i Oslo.
STORVEIS: Storesøster Ellinor var målet for Emiles reise. Det endte med hygge og masse latter i Oslo. Foto: Privat

Det viste seg også at konduktøren hadde latt henne få reise selv om hun ikke hadde nok penger til billett.

Mens toget tøffet i vei østover, er det all grunn til å tro at Emilie bare gledet seg til å møte storesøsteren. Hun forguder Ellinor (30) på samme måte som hun forguder de to andre søstrene. Den nest yngste er 26 år og heter Eirill, mens Eivor er to år yngre enn Emilie.

De er en sammensveiset flokk, og alle er enige om hvem som er det naturlige midtpunktet og sjefen: hun på 22 år – altså Emilie.

Les også: Tinder-daten forbløffet Mia Gundersen (59)

<b>VILJESTERK:</b> Blid, glad og livsbejaende, men også viljesterk, sier familien om Emilie. 
VILJESTERK: Blid, glad og livsbejaende, men også viljesterk, sier familien om Emilie.  Foto: Privat

Fikk pizza

Familien fikk beskjed om at Emilie ville ankomme Oslo S klokken halv ni om kvelden. Ellinor dro ned med en venninne for å stå der og møte henne.

– Samboeren min og jeg tenkte at hun sikkert var sulten etter den lange reisen, så han laget pizza. For Emilie var det verdens største selvfølge at jeg sto der og tok imot henne da hun gikk av toget. Alt var som det pleide og skulle. Da vi kom hjem til meg, sa hun ja takk til pizza, selv om hun hadde spist tre hamburgere og drukket mye Pepsi Max på turen, sier storesøsteren og ler.

Jens Petter Gitlesen er forbunds­leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), som har rundt 8500 medlemmer. Formålet er å arbeide for å sikre likeverd, like rettigheter og like muligheter for mennesker med utviklingshemning og deres pårørende.

Organisasjonen har 182 lokallag og fylkeslag i alle landets fylker. På nasjonalt nivå gir de juridisk bistand til medlemmer som sliter med tjenester, vergemål og trygd.

Erfarne medlemmer gir råd og veiledning til mer uerfarne medlemmer gjennom såkalt likepersonsarbeid. Det arrangeres aktiviteter og samlinger. Hvert år, når smittevern­hensyn tillater det, arrangerer NFU sommerleirer for mennesker med utviklings­hemning.

Se mer

Emilie sier selv at det var topp å komme til Ellinor i Oslo. Pappa Jens Petter og mamma Tone hadde det litt annerledes.

Foreldrene kan nesten ikke beskrive lettelsen da politiet ringte og sa at de hadde lokalisert datteren på toget, som på det tidspunktet var nesten i Bø i Telemark. Den kvinnelige medpassasjeren hadde sett savnet-plakaten på Facebook og kjente igjen Emilie med en gang.

Takknemlig

Hun tok seg av jenta og varslet konduktøren. Det viste seg at de ansatte på toget også hadde sett plakaten og så etter rømlingen. Damen som varslet, gikk selv av toget i Kristiansand og var veldig spent på hvordan det hadde gått med Emilie.

I ettertid har foreldrene tenkt at det var flaks at hun ikke gikk av toget på et øde sted i mørket i streng kulde. Det kunne godt ha skjedd.

– Det gjør godt når samfunnet fungerer så bra. Folk kunne sett en annen vei, men de tok ansvar, sier Jens Petter Gitlesen, som er grenseløst takknemlig for at alt endte bra.

Fikk Pepsi Max på døren

I Oslo fikk Emilie all den oppmerksomheten hun drømte om. Storesøsteren lot henne bli noen dager. Mye tid ble brukt til å se på Netflix.

Mange aviser og nettsteder omtalte historien om Emilie. Det er liten tvil om at hovedpersonen syntes det var flott. Å være midtpunkt er nemlig det beste hun vet, og å bli rikskjendis likte hun godt.

Pepsi Norge fikk med seg historien i mediene og skjønte at Emilie elsket drikken deres. Dermed sendte de et helt brett med Pepsi Max på døren til henne. Ellinor ler og sier at lillesøsteren har en egen evne til å få folk i godt humør.

Da hun var etterlyst, var det mange fremmede som ringte, sendte meldinger og bidro i letingen.

Til Hjemmet vil Emilie aller helst fortelle at hun har fått omelett til frokost, og at hun får se på Netflix og
drikker Pepsi Max. Hun synes det er stas at det skal komme bilder av henne i Hjemmet. Hun pleier nemlig å se i Hjemmet og er glad i ukeblader.

– Hva tenker du om å reise med tog alene, da?

– Aldri mer! sier 22-åringen.

Storesøsteren ler og sier at hun ikke er så trygg på akkurat det. Familien har tatt en alvorsprat om hvor dumt det er å ta buss og tog på egen hånd uten å si ifra først. Emilie har fått beskjed om at det ikke er greit, men den praten har de hatt tidligere også. Slike beskjeder kan fort være glemt når livet leves i øyeblikket.

Les også: Sjekk om du kan ha hund

<b>GLADJENTA:</b> Liv, latter og glede følger denne danseglade jenta. 
GLADJENTA: Liv, latter og glede følger denne danseglade jenta.  Foto: Privat

Hjemme igjen

Nå er kjendisen trygt hjemme på Sola etter ekspedisjonen. Familien kan senke skuldrene og puste rolig igjen. Pappaen forteller at mange med funksjonsnedsettelse har henvendt seg til ham etter at Emilie ble etterlyst.

– De deltar på ulike tilbud sammen og er hverandres nettverk. Mange er svært aktive på sosiale medier, forklarer Jens Petter.

Rømlingen selv nyter hjemkomsten.

– På sikt skal Emilie få leve sitt eget liv i egen bolig. Vi må se på mulige løsninger for å få kontroll på hvor hun er, sier pappa.

Han skrev følgende melding på Facebook da alt hadde løst seg til det beste: «Ikke gjør som foreldrene dine sier, da kan du få gratis buss, tog, oppmerksomhet, hamburgere, pizza, ekstraordinær ferie og ikke minst Pepsi Max.»

Lillesøster Eivor var den som tok fly fra Stavanger til Oslo for å hente eventyreren hjem igjen. Hun sier at hun i grunnen bare er glad for å være gjenforent med den fargerike og livsbejaende søsteren. Det ble fort veldig stille i huset uten henne, nesten altfor rolig.

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2021, og sist oppdatert 17/03 2021.

Les også