Livsviktige fettsyrer

Kroppen lager selv de fleste fettsyrer den trenger, men noen fettsyrer må tilføres via kosten. Disse kalles for essensielle (livsnødvendige) fettsyrer.

Publisert Sist oppdatert

De essensielle fettsyrene er omega-3 og omega-6.

Omega-3-fettsyrene, som det finnes mest av i fet fisk, fiskeoljer og tran, er viktig for:

  • Hjertet. Fettsyrene trengs for å frakte kolesterol rundt i kroppen, de bidrar til å senke triglyseridene i kolesterolet og kan forhindre livstruende hjerterytmeforstyrrelse.
  • Hjernen. Et foster trenger omega-3 for å utvikle seg, og det er derfor særs viktig at mor får i seg nok av fettsyren under svangerskapet. Barn med lærevansker kan også ha positiv effekt av omega-3. Fettsyren kan også dempe depresjon og bedre sinnsstemningen.
  • Huden. Omega-3 omtales av mange som "spiselig kosmetikk". Årsaken er at fettsyrene gjør huden smidig og glatt. En tørr hud er ofte en pekepinn om underskudd på omega-3-fettsyrer.
  • Omega-6-fettsyrene, som det finnes mye av i soya-, mais- og solsikkeolje, samt andre raffinerte oljer og margarintyper, er viktig for:
  • Vekst, cellestruktur og immunsystemet, men utløser også betennelser, får blodtrykket til å stige og blodet til å koagulere (størkne).
  • Omega-6-fettsyrer produserer eikosanoider som gir betennelser, mens omega-3-fettsyrer har motsatt virkning og produserer eikosanoider som motvirker betennelser.

Kilde: Fedon Lindberg

Tilbake til hovedsaken: Riktig fett holder deg frisk