De viktige antioksidantene
Gå julen friskt i møte i visshet om at både nellik og kaffe er rike på antioksidanter.

Antioksidanter er en gruppe stoffer som forsinker eller motvirker skadelige oksidasjonsprosesser i naturen. For oss mennesker er det spesielt viktig å spise antioksidanter for å motvirke skadelige nedbrytninger av cellemembraner i kroppen og for å motvirke utvikling av kreft og hjertesykdom.
Antioksidanter finnes i kornprodukter, frukt og grønnsaker. De mest kjente er betakaroten, vitaminene C og E, Q10, selen og sink. De fleste antioksidantene er imidlertid hverken vitaminer eller sporstoffer, men plantestoffer som finnes i rikelige mengder i nøtter, frukt, bær og grønnsaker. Særlig er flere av fargestoffene kraftige antioksidanter.
Det ser ut til at antioksidanter virker best i samspill med hverandre, og at de har ulike oppgaver i kroppen. Norske forskere fra Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo har analysert over 1000 matvarer for dets innhold av antioksidanter. Studien viste at det er meget store variasjoner mellom innholdet av antioksidanter i ulike matvarer.