Grunnregler for borddekking

Det er mange muligheter for forskjellige borddekkinger. Det kan være et bord i enkle, dempede toner eller en orgie av farger og blomster - og alt i mellom!

PLASSMANGEL?: Full oppdekking krever minst 60 cm bredde.
PLASSMANGEL?: Full oppdekking krever minst 60 cm bredde.
Sist oppdatert
F.eks kan suppeskjeen bli båret til bordet liggende på suppekoppens skål

Til et måltid, som består av suppe, hovedrett og dessert, legges - i den enkle oppdekkingen - gaffelen til venstre for tallerkenen, kniv og suppeskje til høyre med skjeen ytterst. Ovenfor tallerkenen legges dessertskjeen. Er det et motiv på tallerkenen, så sørg for at motivet vender samme vei på alle tallerknene på bordet.

Ved en middag, som består av mer enn tre retter, utvides kuverten. De forskjellige deler av bestikket brukes alltid utenfra og inn, dvs. at suppeskjeen skal ligge lengst til høyre, hvis man skal starte med suppe. Deretter kommer fiskebestikket eller bestikk til forretten, med kniven til høyre og gaffelen til venstre. Innerst mot tallerkenen ligger på samme måte kniv og gaffel til hovedretten. Kniven legges alltid med eggen inn mot tallerkenen, og gaffelen som oftest med tennene pekende opp. Hvis man dekker med sølvtøy med monogram på baksiden, ser det flott ut om tennene på gaffelen vender ned mot bordet, slik at monogrammet synes. Over tallerkenen ligger dessert-bestikket, med kakegaffelens skaft vendt mot venstre og skjeens skaft til høyre. Til en meny med flere retter vil det også være en liten brødtallerken med tilhørende kniv plassert til venstre for gaffelen.

Av plasshensyn kan man servere en rett med tilhørende bestikk. F.eks. kan suppeskjeen bli båret til bordet liggende på suppekoppens skål. Hvis suppen derimot serveres i dype tallerkener, bør skjeen ligge klar ved kuverten.

En full oppdekning krever plass. Beregn derfor minst 60 cm pr. kuvert.

BESTIKK: Begynn alltid ytterst, og jobb deg innover.
BESTIKK: Begynn alltid ytterst, og jobb deg innover.

Servietten kan legges enten pent foldet på tallerkenen, eller på brødtallerkrnen til venstre. Det er en god idé og ha stoffservietter. De "holder" til hele middagen, og er meget penere enn billige papirservietter. Men det fås også fine og kraftige servietter av papir, og de er enklere å brette enn stoffserviettene.

En fin gest overfor en vestrehåndet gjest kan være å dekke opp slik at bestikket ligger riktig, dvs. motsatt av det "vanlige". Men sjekk først om denne personen faktisk holder bestikk som skjevhendt.

Ut over det bestikket som skal brukes ved hver kuvert, skal man også huske serveringsbestikk - eller i mangel av dette - ekstra gafler og skjeer til servering.

Glassrekken begynner øverst ut for knivspissen. Først med vannglasset og deretter med vinglass, i den rekkefølge som vinen skal drikkes. Sørg for at glassene er nypusset, gjerne med en bløt, støvfri klut.

Ofte serverer vi maten i skåler og fat, som blir sendt rundt bordet. Men ønsker du en eller flere retter servert ved bordet, er grunnregelen at maten settes foran gjesten fra høyre. Nye tallerkener skal settes inn fra høyre, og brukte tallerkener og bestikk fjernes også fra høyre. Dette gjelder for både suppe, forrett, hovedrett og dessert. Alle retter som serveres fra fat, skal serveres fra venstre. Drikkevarene - både vin og vann - skal skjenkes fra høyre.

Les om bryllup i rosehagen her...

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2008, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også