norgesferie med litt ekstra

Unn deg en herskapelig norgesferie

I sommer skal du unne deg overnattinger med historisk sus, og mat med lokal tilhørighet.

HERSKAPELIG FERIE: På Østlandet finnes flere gods og historiske bygninger som tilbyr overnatting og godt spise. Refsnes Gods på Jeløya utenfor Moss ble opprinnelig bygget som et lystslott, men nå er det du som kan forlyste deg i god mat, godt drikke og myke senger.
HERSKAPELIG FERIE: På Østlandet finnes flere gods og historiske bygninger som tilbyr overnatting og godt spise. Refsnes Gods på Jeløya utenfor Moss ble opprinnelig bygget som et lystslott, men nå er det du som kan forlyste deg i god mat, godt drikke og myke senger. Foto: Refsnes gods
Publisert

Lyst til å unne deg litt fordums ekstravagense i sommer? På Østlandet finnes det flere gods og gamle hoteller som er verdt et besøk.

Du kan til og med overnatte der hvor Karl den 12. fikk sitt baneskudd. Vi har plukket frem noen av de stedene du kan besøke.

Refsnes gods

Refsnes Gods tar oss med helt tilbake til de hvite pudderparykkenes tid. Forretningsmannen David Chrystie fra Moss bygget godset som et lystslott ytterst på Jeløya, der Oslofjorden vider seg ut mot Skagerak.

Nå byr hotellet på overnatting med historisk sus, godt kjøkken og en gammel vinkjeller. Her er originalverker av blant andre Edvard Munch, og utenfor; en fin kyststi.

<b>HERRSKAPELIG:</b> På Refsnes Gods kan du nyte utsøkt spise og drikke i historiske omgivelser.
HERRSKAPELIG: På Refsnes Gods kan du nyte utsøkt spise og drikke i historiske omgivelser.

Adresse: Godset 5 1518 Moss

Mer informasjon: Refsnesgods.no

Losby gods

<b>ELITENS JAKTSLOTT:</b> Losby Gods ble opprinnelig bygget som fritidsbolig for den velstående sagbruksfamilien Meyer. Hotellet åpnet i 1999 åpnet hotellet med 70 rom, restaurant, stor park og golfbane.
ELITENS JAKTSLOTT: Losby Gods ble opprinnelig bygget som fritidsbolig for den velstående sagbruksfamilien Meyer. Hotellet åpnet i 1999 åpnet hotellet med 70 rom, restaurant, stor park og golfbane. Foto: De historiske hotell

Hva med en romantisk helg på godset som ble bygget av den velstående familien Meyer i 1850?

Losby Gods ble rett og slett bygget som Christiania-familiens hytte, 1000 kvadratmeter med ballsal, jaktsalonger og mange soverom. Mye av pengene til byggingen kom fra sagbruksindustrien i området. Senere var godset hjemmet til godseier Lorentz Meyer Boeck og kona Kathrine, som holdt storslagne jaktfester og ball.

Da fruen på Losby døde i 1958, sto gården lukket og låst i 40 år, men i 1999 åpnet hotellet med 70 rom, restaurant, stor park og golfbane. Kjent for sitt gode kjøkken. Herskapelig!

Adresse: Losbyveien 270, 1475 Finstadjordet

Mer informasjon: losbygods.no

<b>BOHEMENES HOTELL:</b> På Reenskaug Hotel i Drøbak holdt i sin tid medlemmer av Christiania-bohemen til, og Knut Hamsun skal ha skrevet Svermere her.
BOHEMENES HOTELL: På Reenskaug Hotel i Drøbak holdt i sin tid medlemmer av Christiania-bohemen til, og Knut Hamsun skal ha skrevet Svermere her. Foto: De historiske hotell

Reenskaug Hotell

Reenskaug Hotel nederst i Storgata i Drøbak har ligget der siden slutten av 1800-tallet, og en gang i tiden var Grand Hotel – som det het – yndet reisemål for medlemmer av Christiania-bohemen.

Christian Krohg skal ha invitert vennene sine hit, og Edvard Munch deltok på de mange festene. Knut Hamsun skrev Svermere mens han bodde på hotellet i 1903-04. Hotell med tradisjoner i Oslofjordens sørlandsidyll.

Adresse: Storgata 32, 1440 Drøbak

Mer informasjon: Reenskaug.no

Fredriksten festning

<b>I KASERNEN:</b> Karl den 12. ble skutt her. Du kan sove og spise der. Fredriksten festning byr på historie og gode opplevelser.
I KASERNEN: Karl den 12. ble skutt her. Du kan sove og spise der. Fredriksten festning byr på historie og gode opplevelser. Foto: De historiske hotell

Nå kan du sove høyt over Halden, i den gamle kasernen på Fredriksten festning.

Noen av de mest dramatiske og blodige hendelser i norsk krigshistorie har funnet sted her.

Det mest dramatiske, var kanskje da svenske Kong Karl 12. kikket over muren her 18. november 1718 og ble skutt i hodet. Fredriksten hotell byr på fredeligere aktiviteter som flott utsikt, overnatting i myke senger og god, hjemmelaget mat. Fredriksten Hotell ligger i den gamle kasernen på Fredriksten festning i Halden.

Adresse: Generalveien 25-27, 1769 Halden

Mer informasjon: Fredrikstenhotell.no

<b>VEI- OG ELVELANGS:</b> Ved Vormas bredd ligger den gamle Huser gård, som byr på overnatting, kafé, salg av lokalmat, fisking, padling og malekurs hver sommer. De tar også i mot til vielser og bryllupsfester.
VEI- OG ELVELANGS: Ved Vormas bredd ligger den gamle Huser gård, som byr på overnatting, kafé, salg av lokalmat, fisking, padling og malekurs hver sommer. De tar også i mot til vielser og bryllupsfester. Foto: Dronegutta

Huser gård

Elvelangs i det gamle kulturlandskapet på østsiden av elven Vorma i Akershus, byr gården Huser på overnatting i gamle hus, kafé, salg av lokalmat, fisking, padling og malekurs hver sommer. De tar også i mot til vielser og bryllupsfester.

<b>MALERKURS:</b> Huser gård arrangerer malekurs hver sommer
MALERKURS: Huser gård arrangerer malekurs hver sommer Foto: Lise Kristensen/Huser gård

Videre opp langs elva ligger de gamle gårdene Rolstad og Veset, som også byr på seng for natten.

De tre gårdene har tatt initiativ til arrangementet Vegalangs i olsokhelgen med kunstcruise med båten Elvekongen, rundturer og konserter. Huser arrangerer vandrespillet «Presteenkene går igjen».

Adresse: Huser, 2170 Fenstad

Mer informasjon: Husergard.no

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2020.

Les også