10 historiske steder å overnatte i Norge
En seng for natten kan også gi minner for livet. Her er ti historiske overnattingssteder Norge rundt, hvor opplevelsen handler om langt mer enn bare en god søvn.
1 Straand Hotel
Straand Hotel i Vrådal i Telemark oser av historie og nasjonalromantikk. Nå er det 5. generasjon som er vertskap på overnattingsstedet, som har røtter tilbake til 1864 da det ble åpnet skysstasjon. Dette er en historisk oase, med gode måltider, førsteklasses service og ikke minst spennende aktivitetsmuligheter på land og vann.
Like nedenfor hotellet ligger MS Fram, og den sjarmerende skuta seiler på innsjøene Nisser og Vråvatn. Veteranbåten ble bygget i 1909 som slepebåt på innsjøene. Men da tømmertransporten ble flyttet over til landeveien på 70-tallet, hadde den utspilt sin opprinnelige rolle.
Siden ble den bygget om til persontransport, og den er nå et flytende museum som seiler på de vakre innsjøene hvor tallrike øyer skaper en fornemmelse av en skjærgård med ferskvann.
Tilbake på hotellet er det alltid fint å roe ned på den store terrassen med utsikt over Vrådals vakre natur og deretter en nydelig middag i hotellets restaurant – eller kanskje kose seg med litt «afternoon tea»? Fint skal det være på den gamle skysstasjonen i Telemark.
2 Røisheim Hotell
Røisheim i Lom i Innlandet var opprinnelig en skysstasjon fra 1858 og har lang erfaring med å huse eventyrlystne turister. I dag er hotellet en praktisk inngangsport til Jotunheimen.
Rommene er unikt innredet og ligger idyllisk fordelt i 14 vernede bygninger på et historisk tun fra 1700-tallet. Gamle tradisjoner innenfor byggeskikk, kunst, mat og folkemusikk er eksempler på at kulturen er levende.
Henrik Ibsen, Frits Thaulow, Arne Garborg og Gerhard Munthe fant alle veien til Røisheim og forelsket seg i gården og de vakre omgivelsene. Munthe malte til og med mange bilder derfra. Inne i Lom er det også fine attraksjoner.
3 Boen Gård
Boen gård inviterer til både herskapelige måltider og historisk sus en halvtime utenfor Kristiansand.
Gården har historie tilbake til 1500-tallet, men har kun vært tilgjengelig for allmennheten siden 2012.
Eiendommen består av 11 verneverdige bygninger og en klassisk park som omkranser det vakre hovedhuset fra 1813.
21. juli 1891 besøkte Kong Oscar II Boen gård, og det er faktisk mulig å bestille den samme menyen – med en moderne vri.
4 Sygard Grytting
Storgården Sygard Grytting i Gudbrandsdalen er trolig Norges eldste overnattingssted som fortsatt er i drift. Her står fortsatt lokalhistorie, enestående vertskap og kortreist mat i fokus.
På tunet rusler det høner, og gården er omringet av vakre blomster og velduftende frukttrær. Familien har tatt imot besøkende i over 700 år, og både konger, pilegrimer og fantefolk har sjekket inn.
Gården driftes med stor respekt for fortiden. «På Sygard Grytting er det rom for å våkne i ei anna tid», heter det i beskrivelsen fra gården selv. Gården er også et yndet sted for kortreiste matopplevelser, og her har de servert mat «fra jord til bord» lenge før begrepet ble trendy.
5 Borregaard Hovedgård
Den historiske hovedgården på Borregaard i Sarpsborg eies av Orkla, men tidligere i år overtok hotellkjeden ClassicNorway driften. De 45 hotellrommene og 14 gjesterommene er preget av historiske detaljer knyttet til Norges arv.
Moderne komfort går hånd i hånd med historisk sus. Borregaard Hovedgård er også en kunstnerisk skattkiste, med en kunstsamling fra Nikolai Astrups landskap til moderne verker signert Ludvig Eikaas og Peder Balkes skildring av Sarpefossen.
6 Henningsvær Bryggehotell
Henningsvær Bryggehotell i Vågan i Lofoten er ClassicNorway sitt nye flaggskip i Nord-Norge. Dette er et helt nytt og moderne hotellkompleks og nye kaiområder med åtte bygninger og 38 rom inspirert av historisk byggeskikk og arkitektur, midt blant rorbuer og fiskemottak.
Ifølge Classic Norway er målsettingen å gjenspeile kulturen og beliggenheten i hjertet av Lofoten og ikke minst bevare miljøet og kulturarven i det gamle fiskeværet. Rommene har utsikt mot fjell og fjord, mens restauranten også reflekterer hotellets beliggenhet: Det betyr god sjømat.
Henningsvær Bryggehotell åpnet dørene i fjor sommer, og er den fin base for den som vil utforske det som kanskje er den aller vakreste delen av Norge.
7 Solstrand Hotel & Bad
Dette er et vakkert hotell i Os ved Bjørnafjorden, en halvtimes kjøretur sør for Bergen.
Hotellet i sveitserstil ble bygget i 1896 på oppdrag fra statsminister Christian Michelsen.
De bergenske kjøpmenn skulle ha et sted å hente «kraft til sin store gjerning i Bergen by», og med nydelig beliggenhet er det fortsatt et perfekt fristed fra storbyens kjas og mas.
8 Håholmen Havstuer
Det går ingen vei til Håholmen Havstuer i Averøy på Nordmøre, og en kort båttur med «vikingskipet» Kvitserk setter standarden. Eventyrer Ragnar Thorseth etablerte konferanse- og opplevelseshotell på det gamle klippfiskværet samtidig som Atlanterhavsveien ble fullført på slutten av 80-tallet.
Håholmen har historie tilbake til 1700-tallet. Hotellkjeden Classic Norway Hotels overtok driften i 2006, men det er arven etter Thorseth som gir Håholmen det lille ekstra.
Hele øya ute ved storhavet fremstår som et lite samfunn, komplett med postkontor, bar og restaurant og 47 rom fordelt på de ulike husene rundt på holmen.
9 Lindstrøm Hotel
Lindstrøm Hotel ble etablert innerst i Sognefjorden på midten av 1800-tallet. Hotellet ligger i Gamle Lærdalsøyri i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane mellom vakre pastellfargede trehus og storslått natur.
Her er 86 rom fordelt på fem bygninger, der det eldste er en nydelig sveitserbygning fra 1800-tallet.
Det er nå femte generasjon Lindstrøm som styrer driften, og det rutinerte vertskapet er kjent for å by på spennende historier om både hotellet og regionen for øvrig.
10 Søstrene Storaas
Søstrene Storaas ligger i Jondalen like utenfor Kongsberg og drives av søstrene kokken Solveig, eventyreren Henriette og skuespilleren Else som er lidenskapelig opptatt av å dele det de selv arvet med sine gjester.
Det betyr ekte hjemmebakst til frokost, eventyrlige fortellinger og skikkelig gjestfrihet. Det har gått litt over ti år siden trioen overtok hotellet etter sine foreldre, som hadde drevet stedet siden 1995.
Selve gården har røtter helt tilbake til 1751. Rett bak bygningen ligger Storaas Gård, hvor mye av maten produseres. Om sommeren lever griser og sauer et godt liv på jordene, og produkter fra hagen blir hovedingrediensene i mange av rettene som blir servert.