Internett

Nei, Normand Hodges drepte ikke Marilyn Monroe"

En av verdens mest omdiskuterte drapsgåter er fremdeles uløst.

IKON: Marilyn Monroe er en av filmhistoriens største ikoner og det finnes mange konspirasjonsteorier om hennes død i 1962. Nå hevder en nettsiden at en tidligere CIA-agent tok skuespilleren av dage - noe som bare er oppspinn.
IKON: Marilyn Monroe er en av filmhistoriens største ikoner og det finnes mange konspirasjonsteorier om hennes død i 1962. Nå hevder en nettsiden at en tidligere CIA-agent tok skuespilleren av dage - noe som bare er oppspinn. Foto: (Bulls Pix)
Publisert

Like sikkert som at Kjetil Rekdal er "forbannet og skuffet" etter Vålerenga har tapt en fotballkamp, er det faktumet at internett er full av røverhistorier.

Ifølge internett er Jens Stoltenberg er robot, Google er egentlig det onde syndikatet Skynet kjent fra "Terminator"-filmene og George H. W. Bush (Bush senior) var egentlig en nazist utsendt for å tilintetgjøre USA.

De siste dagene har en annen konspirasjonsteori sirkulert internett, presentert som fakta.

På dødsleie skal nemlig den tidligere CIA-agenten Normand Hodges innrømmet å ha tatt livet av skuespilleren Marilyn Monroe på oppdrag fra etterretningsorganisasjonen. I tillegg til Monroe, skal Hodges også å ha tatt livet av nærmere førti andre personer på vegne av amerikanske myndigheter.

DREPT AV CIA?: En teori er at CIA tok livet av Marilyn Monroe, i frykt for at hun skulle deles amerikanske statshemmeligheter med Cubas diktator Fidel Castro.
DREPT AV CIA?: En teori er at CIA tok livet av Marilyn Monroe, i frykt for at hun skulle deles amerikanske statshemmeligheter med Cubas diktator Fidel Castro. Foto: Picturegoer (Bulls Pix)

Marilyn Monroe var en av Hollywoods mest kjente skuespillere i sin tid, og har i etterkant blitt hyllet som et av filmhistoriens store ikoner. Skuespilleren ble funnet død i sitt hjem i august 1962.

Til tross for at Monroes dødsfall ble konkludert med å være en overdose av medikamenter, har ikonets død vært samtaleemnet blant mang en konspirasjonsteoretiker opp gjennom årene. Alt fra Kennedy-brødrene til den amerikanske mafiaen har blitt pekt ut som syndebukker.

Også CIA har blitt nevnt som mulige organisasjoner som kan stå bak dødsfallet, så da "nyheten" om Hodges tilståelse ble kjent fikk den raskt ben å stå på i sosiale medier.

Les også:Ble Marily Monroe myrdet?

Sitert

Det var den falske nyhetssiden World News Daily Report (ikke ulik magasinet "En gal gal verden" for dem som husker det) som først publiserte saken. Som en video av en katt iført hatt og vanter samtidig som den spiller piano, tok det ikke lang tid før saken hadde spredt seg over alle hauger på internett.

I artikkelen forklarer "CIA-agenten" hvordan han fikk ordre om å ta frøken Monroe av dage "etter rapporter om at hun ikke bare hadde sex med president John F. Kennedy, men også Cubas diktator Fidel Castro".

Slik fryktet CIA at skuespilleren ville avsløre statshemmeligheter til diktatoren. Ifølge Hodges fikk han beskjed av sin øverstkommanderende om at "attentatet måtte seg ut som selvmord eller en overdose".

FAKSIMILE: "Nyhetssiden" World News Daily Report hevder å ha intervjuet en tidligere CIA-agent som påstår han tok livet av skuespilleren Marilyn Monroe. Artikkelen har spredt seg på sosiale medier.
FAKSIMILE: "Nyhetssiden" World News Daily Report hevder å ha intervjuet en tidligere CIA-agent som påstår han tok livet av skuespilleren Marilyn Monroe. Artikkelen har spredt seg på sosiale medier. Foto: (Faksimile World News Daily Report)

Med slike sensasjonsnyheter ute i offentligheten, og en endelig bekreftelse på en langvarig konspirasjonsteori, tok det ikke lang tid før sak ble sitert og omtalt på en rekke nettsider verden over. Spesielt  nettsider dedikert til konspirasjonsteorier siterte WNDR som fakta.

I skrivende stund har artikkelen fått flere titusener av likes og delinger på sosiale medier.

Les også:- Marilyn Monroe hadde tett kontakt med kommunister

Bare tull

Uheldigvis for alle som er overbevist om at Monroe ble utsatt for et attentat, kan nettsiden Snopes avsløre at det hele historien er oppspinn. Snopes er nettsiden som dedikerer seg til å bekrefte eller avkrefte rykter og myter som sprer seg på internett.

Artikkelen om Hodgsen og Monroe ble raskt plassert i sistnevnte kategori. Blant annet avslører Snopes at det påståtte bildet av den døende CIA-agenten i sengen ikke er Hodges, men stammer fra en artikkel som ble publisert i The Guardian i 2014. The Guardian-artikkelen handler om behandlingen av syke fanger i britiske fengsler, og hvordan de blir påført håndjern i sykesengen.

Dette er ikke første gang nyheter fra World News Daily Report får massiv oppmerksomhet. Tidligere har de påstått at tømmermenn hogget ned verdens eldste tre og at en forhistorisk haiart var blitt oppdaget i Pakistansk farevann.

Hm, kanskje man ikke skal tro alt man leser på internett.

(Kilder: Snopes, Store Norske Leksikon, Wikipedia, Gizmodo, Viral Thread, )

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2015.

Les også