Test: Opel Grandland Electric GS
Endelig en stor Opel med solide familiebil-kvaliteter
Opel har ikke hatt en større SUV siden gamle Frontera, og elektriske Grandland varter opp med kvaliteter som bare blir forsterket av at den også kommer med firehjulsdrift.

Opel var tidlig på banen med elbil med god rekkevidde. Opel Ampera-e med 500 kilometer rekkevidde hadde verdenspremiere på bilutstillingen i Paris høsten 2016. Da de første versjonene av Opel Ampera-e kom til Norge våren 2017, hadde Opel fått inn over 4000 signerte kontrakter. Men moderselskapet General Motors forpurret det som lå an til å bli et lite eventyr.
Les også: Første test: Opel Ampera-e: Avblåser rekkeviddeangsten
Ved utgangen av august samme år hadde Opel Norge bare mottatt rundt 900 biler fra USA der tvillingbilen Chevrolet Bolt også ble produsert. Det handlet blant annet om General Motors' rett til å velge hvor de ville selge de første utgavene av en ny modell. Det ble også hevdet at GM holdt produksjonen lav fordi de tapte penger på bilen.

Resultatet ble at Opel tapte momentum, og sensommeren 2017 ble Opel Automobile GmbH solgt til Groupe PSA etter flere tiår i General Motors. «Das Auto» hadde vært i føringen i elbil-kappløpet, men måtte starte nytt. Første i 2019 kom en ny elbil, Opel Corsa-e.
Les også: Her får VWs nye elbil konkurranse fra Opel

Kommer med firehjulsdrift
Opel-utvalget i Norge har de seneste årene bestått av små og kompakte biler. Store Opel-er forsvant fra Norge med Insignia i 2022. Nå er endelig en større Opel på plass, i form av SUV-en Grandland. Med en lengde på 465 centimeter er den litt over 17 centimeter lengre enn forrige Grandland og omtrent like lang som gamle Opel Frontera.


550 liters bagasjerom med gulv med to nivåer, bakseterygg med 40:20:40-splitt, 80 kilo taklast, 1200 kilo hengervekt og solid plass i baksetet betyr at de praktiske kravene til en familiebil er på plass.
Grandland kommer i første omgang med 73 kWt batteri, 524 kilometer rekkevidde og forhjulstrekk. Den kan også fås med 82 kWt batteri, fortsatt forhjulstrekk, men 582 kilometer rekkevidde.
Noe senere kommer også en versjon med 98 kWt batteri og hele 700 kilometer rekkevidde (WLTP) samt en «norgesversjon» med firehjulsdrift og rundt 500 kilometer rekkevidde.

Svært gode lys og seter
Vi har kjørt Grandland med 73 kWt batteri og GS-utstyrsnivå, som omfatter mye utstyr. Blant annet svært gode Intelli-Lux HD matrix hovedlys. I tillegg hadde testbilen panoramasoltak (12 000 kroner), 20-tommers aluminiumsfelger (7900 kroner) og en teknikkpakke til 18 900 kroner med blant annet stort head up-display, oppvarmet frontrute og 360-graders kamera.

I testperioden ble det et par lange etapper på motorvei, og Grandland viste seg som en utmerket milsluker. Litt mye dekkstøy på grov asfalt og stramt understell oppveies av svært god komfort i setene med Nappa-skinn. De berømmes sågar av samboer med kronisk rygglidelse.
Så er da også setene godkjente av AGR (Aktion Gesunder Rücken), en tysk organisasjon som jobber for bedre rygghelse. Også baksetene varter opp med utmerket komfort og er utstyrt med varme.

Nøktern stil
Infotainment-systemet føles ikke like Autobahn-proof slik vi har lært å kjenne Opel, men etter litt sveiping og trykking kommer vi etter hvert overens med brukergrensesnittet.
Opel har heldigvis beholdt volumhjul og knapper for klima, og rattknappene er meget enkle å bruke.
Vi har tidligere beklaget oss over skinnende plastdeksler i Opel, særlig på senterkonsollen, men i Grandland er den blanke plasten så godt som utradert. Unntaket er et smalt deksel på midtkonsollen, som Opel for øvrig har utstyrt med noen veldig gode koppholdere.

Ved første øyekast kan dekslet forveksles med et display, men det har ingen annen funksjon enn å samle støv. Helhetsinntrykket av interiøret er likevel kvalitet i nøktern stil.
Les også: Duell: Test: Renault Scenic E-Tech og Peugeot E-3008: Filer vekk rekkeviddeangsten
Beskjedent forbruk
En maks hurtigladekapasitet på 160 kW er et stykke unna de beste og basert på flere økter ved 150 kW-ladere i varmt sommervær, viser ikke Grandland seg som noe lyn ved ladestolpen.
Forbruket imponerer desto mer. Etter å ha kjørt 1160 kilometer med nokså fullastet bil og mye på motorvei med 110 km/t fartsgrense, viser kjørecomputeren et forbruk på 1,59 kWt per mil. Det er pent og tilsvarer en rekkevidde på 460 kilometer.

Vi Menn Bil mener:
Med GS-utstyrsnivå, Nappa-interiør, panoramatak og teknikkpakke GS, bikker prisen 500 000 kroner. Konkurransen fra kinesiske alternativer og en viss amerikaner er dermed knallhard. Grandland har imidlertid solide familibil-kvaliteter og er uten prangende dill. Svært gode seter og lys er pluss, og med firehjulsdrift er det komplett pakke.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 42 2025