Førsteinntrykk: Citroën C5 Aircross

Citroën har funnet formen

Etter en periode med nokså kjedelige og lite distinkte bilmodeller, har Citroën funnet tilbake til seg selv. Det er nye C5 Aircross et bevis på. Det dreier seg om en bil med over 500 km rekkevidde som skal koste under 400 000 kroner, og som kanskje har klassens beste seter - både foran og bak. 

UTSTYR: Nye og elektriske Citroën C5 Aircross kommer i tre utstyrsnivåer og kan blant annet fås med blendingsfrie LED-matrix-lys, adaptiv cruisekontroll og 360-graderskamera. Den er også forberedt for V2L (Vehicle-to-Load)-funksjon, slik at bilen kan være strømkilde for elektrisk utstyr. 
Publisert

Nyskapende, annerledes og rar på en positiv måte har alltid kjennetegnet Citroën, men på På 90- og 2000-tallet ble det noe tannløst og normalisert over Citroën.

 En vellykket gjenoppliving av det rare kom med C4 Cactus i 2014. Den kan anses som starten på en prosess der Citroën ble til å kjenne igjen. 

Merket ble i 2021 en del av giganten Stellantis, noe som innebærer at Citroën-modellene bygges på samme plattform som blant annet Opel-er, Jeep-er og Peugeot-er, og at det plukkes deler fra de samme hyllene. 

Likevel har Citroën lykkes med å holde på et særpreg.

Dersom vi holder oss til SUV/crossover-segmentet, så introduserte Citroën et nytt designspråk med kule og 402 centimeter store ë-C3, trolig Norges billigste bil som er produsert i Europa. Vi testet bilen for første gang i fjor.

Tidligere i år fikk den selskap av 440 centimeter lange ë-C3 Aircross, og nå kompletteres familien med C5 Aircross. 

Det dreier seg om en 465 centimeter lang SUV med en akselavstand på 278 centimeter. Den har fått et distinkt eksteriørdesign, som blant annet inkluderer baklys med vinger og hjulbuer med kvadratisk preg.

Les også: Test: Citroën C4 Cactus: Endelig rar igjen

GRØNT LYS: Citroën Norge regner med å starte salget av C5 Aircross i juni og sikter seg inn på en startpris godt under 400 000 kroner. Et begrenset antall kan fås i fargen Incredible green. 

Hjelp av Mads Østberg

Vi nylig tatt en nærmere kikk på bilen i Paris. C5 Aircross kommer med fjæringssystemet Progressive Hydraulic Cushions, som ble introdusert med første generasjon C5 Aircross i 2017. Det er avledet av Citroëns rally-satsing og den norsk rallysjåføren Mads Østberg har bidratt i utviklingen. 

SPOILERLYS: Baklys med kraftige riller som minner om vinger. 

Der konvensjonelle fjæringssystemer består av en støtdemper, en fjær og en mekanisk endestopper, består Citroën-­demperne av to hydrauliske endestopper foran og én bak. Hensikten er å bremse bevegelsen slik at man unngår bråe stopp- og sprettebevegelser. Dette er et rimeligere og langt mindre avansert dempersystem enn den hydropneumatiske dempingen som Citroën har vært kjent for, men det fungerer etter hensikten. 

Vår erfaring er at Progressive Hydraulic Cush­ions-systemet oppleves som en enkel form for luftfjæring, og bidrar til en svært behagelig og myk kjørekomfort, slik vi kjenner Citroën. 

KOMFORT: Meget komfortable seter der også sidevangene kan justeres elektrisk. 

Les også: Prøvekjørt: Citroën ë-C3: Billig, men aldri simpel

Elektrisk justering

Komforten kompletteres av meget bekvemme og godt polstrede forseter, som i C5 Aircross kan fås med elektrisk justering, som også omfatter sidevangene. Setene kan fås med både varme og ventilasjon. Blant høydepunktene i C5 Aircross er baksetekomforten. 

JUSTERE VINKELEN: Kanskje klassens beste bakseter. Vinkelen på seteryggen kan justeres. 

Den har like stor beinplass i baksetet som den 481 centimeter lange plug in-hybriden C5 X, som ikke lenger fås kjøpt i Norge. I tillegg er det mulig for en voksen person å få lårene helt nedpå sitteputen, noe som ikke alltid er tilfelle i elbiler på grunn av batteripakkens plassering og påfølgende høyt gulv. Baksetene kan fås med varme og vinkelen på seteryggen kan justeres manuelt.

STØRST: C5 Aircross kommer med den foreløpig største berøringsskjermen av Stellantis-modellene. 

Bagasjerommet er på rause 565 liter, som øker til 1668 med bakseteryggen felt ned. Den har 40:20:40-splitt, noe som innebærer at midtdelen kan felles ned individuelt. Smart dersom man må laste ski og staver innendørs.

Les også: Prøvekjørt: Citroën ë-C3 Aircross: Demonstrere at komfort og plass ikke må koste en formue

Den største berøringsskjermen 

INNBYDENDE: Stilig og lyst interiører der den øverste delen er i mykt kunststoff. 
GODT GREP: Tykt og godt ratt trukket med kunststoff. 

C5 Aircross kan ikke fås med skinn og setene er dermed i stoff eller kunstskinn. Dørpaneler og deler av dashbordet er kledd i mykt stoff produsert av resirkulerte materialer. 

Rattet er tykt og godt og holde i og er kledd med kunstig skinn. Foran rattet ligger et 25 centimeter bredt og helt digitalt instrumentpanel, og det kan kompletteres med head up-display. 

Som så mange andre biler er Citroën-en utstyrt med rattknapper i blank plast, men de virker brukervennlige. Det samme kan sies om den 33 centimeter brede og vertikale berøringsskjermen som er den største blant Stellantis-modellene. 

Den virker skarpt og rask. Rett under skjermen finnes hurtigknapper for klima og et lite gummihjul med spor for justering av lydvolumet. 

IKKE LIKE PRAKTISK: Koppholdere under konsollen er ikke helt ideelt. To USB-C-kontakter og 12V-uttak. 
LADEMULIGHETER: Baksetepassasjerene har tilgang på to USB-C-porter og 12V-uttak. 

Bilens navigasjonssystem kan legge opp ruten med ladepunkter underveis og forhåndsvarme batteriet ved lave temperaturer. Multimediasystemet støtter trådløs tilkobling av to smarttelefoner samtidig via Apple CarPlay og Android Auto. Du kan velge mellom åtte bakgrunnsbelsyninger. 

Les ogsåPrøvekjørt: Citroën CX, XM og C6: Fabelaktige forfedre

Pyntet med chevron

KUL DETALJ: Hurtigpanel for klimakontroll og lydvolumhjul kledd med myk gummi. 
CHEVRON: Plasten på midtkonsollen er pyntet med chevron-symboler. 

Berøringsskjermen henger samme med senterkonsollen som er utstyrt med girvelger, bryter for kjøreprogrammer, elektronisk håndbrekk, trådløs ladeplate med sklisikker matte og en koppholder. To koppholder finnes også i rommet under konsollen, noe som ikke er verdens mest praktiske løsning. Her finnes også to USB-C-kontakter og 12V-uttak. 

Overflaten på senterkonsollen er i blank og hard plast, som vi muligens til det kjedsommelig beklager oss over. Plasten er imidlertid pyntet med chevron-symboler som gjør det litt stiligere, og som trolig kan bidra til å kamuflere ripemerker som slike plastoverflater er mottakelige for.  

PLASS: 565 liter bagasjeplass og bakseterygg med 40:20:40-fordeling. 
FOR LADEKABLENE: Deler av volumet er under gulvet. 

Under 400 000 kroner

Citroën Norge regner med å starte salget av C5 Aircross i juni. Den skal produseres i Rennes i Frankrike, og de første bilene er ventet til Norge til høsten. I første omgang handler det om en versjon med 73 kWt-batteri (anvendelig kapasitet), 210 hestekrefter og en rekkevidde opptil 524 kilometer. 

Importøren sikter mot en startpris et godt stykke under 400 000 kroner. Noe senere kommer også C5 Aircross med 97 kWt-batteri og opptil 680 kilometer rekkevidde. 

Begge modellene tilbyr hurtiglading med opptil 160 kW, noe som gir inntil 160 km rekkevidde på bare ti minutter. En 11 kW ombordlader er standard, og fra 2026 kan modellen også leveres med en 22 kW trefase-lader for enda raskere hjemmelading.

HENGERVEKT: C5 Aircross kan trekke henger på 1200 eller 1350 kilo, avhengig av variant. 

C5 Aircross har ikke firehjulsdrift, men trekker på forhjulene og har 20 centimeter bakkeklaring. Versjonen med 73 kWt-batteri kan trekke henger på 1200 kilo, mens Long Range-utgaven kan trekke 1350 kilo. Det er foreløpig begrenset med informasjon når det gjelder bilens tekniske data. 

TEKNISKE DATA

Motor: EL

Batteri, kW, netto: 73/97

Rekkevidde, (WLTP), km: 524/680

Effekt, hk: 210/230

Maks ladehastighet DC, kW: 160

Lengde/bredde/høyde, cm: 465/190/166

Akselavstand, cm: 278

Bakkeklaring, cm: 20

Bagasjerom, liter:  565-1668 

Tilhengervekt, kg: 1200/1350

Pris fra, kr: Under 400 000

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr