Bilferie:

Slik er promillegrensene i utlandet

Flere land er strengere enn Norge.

PROMILLEGRENSER: Skal du kjøre er det best å droppe alkoholen helt på utenlandsferien. Har du drukket bør du eventuelt bruke en pålitelig promillemåler for å sjekke promillenivået før du setter deg bak rattet. Foto: Peter Langdown/Newspress
PROMILLEGRENSER: Skal du kjøre er det best å droppe alkoholen helt på utenlandsferien. Har du drukket bør du eventuelt bruke en pålitelig promillemåler for å sjekke promillenivået før du setter deg bak rattet. Foto: Peter Langdown/Newspress
Publisert Oppdatert

img Del på FacebookPå bilferie kan det være fristende med en kald øl på varme dager. Men skal du kjøre videre etterpå er det ikke å anbefale.

I flere land - som man kanskje ville tro var mindre strikse - er promillelovene strengere enn i Norge. Få andre europeiske land konsumerer mer øl enn Tsjekkia. Byen Plzen (tysk: Pilsen) er opphavet til pilsner og landet har flere svært kjente bryggerier. Men promillegrensen er null. Så etter en Urquell bør du la alkoholen forbrenne før du kjører videre.

- Hvert år har vi en rekke saker der nordmenn på bilferie har havnet i trøbbel, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos If Skadeforsikring.

"Promillegrensen varierer i ulike land fra 0,0 til 0,8, og den vanligste grensen er 0,5 promille. Det betyr at du kan ta et glass vin, og fortsatt være på riktig side av loven. Men det er lett å drikke mer enn du hadde tenkt, og risikoen i trafikken øker dramatisk allerede mellom 0,5 og 0,8 i promille. Det aller beste er å holde fast ved at alkohol og kjøring ikke hører sammen", skriver Europeiske Reiseforsikring som en anbefaling på sin nettside.

Forbrenner 0,15 promille per time

På feriereisen kan det være fristende med øl eller vin til maten, men vær klar over at det kan ta noe tid før du er promillefri igjen.

Alkohol absorberes først og fremst i tynntarmen, men noe kan også absorberes i magesekken. Drikker du på tom mage, blir du påvirket raskere. Ifølge Folkehelseinstituttet man oppnå maksimal alkoholkonsentrasjon i blodet allerede 15-30 minutter etter inntak av for eksempel et glass vin. Drikker du alkohol med kullsyre, som sprudlende vin, absorberes alkoholen enda raskere.

Drikker du derimot alkohol sammen med et måltid eller etter, kan det ta inntil tre timer før all alkoholen er absorbert til blodet. Siden man i samme periode forbrenner en del alkohol, vil blodets konsentrasjon ikke bli så høy som når du drikker samme mengde alkohol på tom mage, ifølge Folkehelseinstituttet.

Gjennomsnittlig faller blodets alkoholkonsentrasjon med rundt 0,12-0,18 promille per time hos både kvinner og menn. De fleste forbrenner cirka 0,15 promille per time.

Etter at man har drukket alkohol, fordeler alkoholen seg i vannholdig vev i kroppen, som for eksempel blod, vevsvæske og muskler. Kvinner har ofte høyere prosentandel fett i kroppen enn menn. Hos slanke kvinner vil vann vanligvis utgjøre 50-60 prosent av kroppsvekten, og hos slanke menn 60-70 prosent.

Siden mengden "kroppsvann" er mindre hos kvinner, og siden kvinner ofte veier mindre enn menn, vil en gjennomsnittskvinne få høyere alkoholkonsentrasjon i blodet etter for eksempel en halvliter pils enn det en gjennomsnittsmann får.

Her er en oversikt over dagens promillegrenser:

Land

Promillegrense

Romania

0

Slovakia

0

Tsjekkia*

0

Ungarn

0

Russland

0

Brasil

0

Albania

0,1

Norge

0,2

Sverige

0,2

Estland

0,2

Polen

0,2

Bosnia**

0,3

Litauen

0,4

Danmark

0,5

Island

0,5

Tyskland

0,5

Belgia

0,5

Frankrike

0,5

Spania

0,5

Italia

0,5

Finland

0,5

Kroatia***

0,5

Tyrkia

0,5

Sveits

0,5

Østerrike

0,5

Hellas

0,5

Nederland

0,5

Slovakia

0,5

Makedonia

0,5

Bulgaria

0,5

Portugal

0,5

Serbia

0,5

Slovenia

0,5

Latvia

0,5

Skottland

0,5

Nord-Irland

0,5

England

0,8

Irland

0,8

Luxembourg

0,8

Malta

0,8

USA

0,8

* Promille mellom 0 - 0,8 gir bøter eller prikkbelastning. Over 0,8 medfører strengere reaksjon

** 0 for buss- og lastebilsjåfører

*** 0 for yrkessjåfører og personer under 24

Kilde: International Center for Alcohol Policies - Blood Alcohol Concentration (BAC) Limits Worldwide

img Del på FacebookLes også:

Så mye koster boten i utlandet

.. men du kan slippe unna fartsboten utlandet

Dette er farligere enn alkohol bak rattet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning