Hinsides luksus til 1,7 millioner kroner

Hva kan vi si? Denne bilen er en nytelse.

Publisert

Når Audi lanserer nye biler for tiden, hinter de gjerne til at utstyr er hentet fra toppmodellen A8, en bil som på mange måter definerte den nye generasjonen Audi-modeller i 2010.

I et forsøk på å se hva en kanskje kan forvente av både kvalitet og utstyr, tok vi oss noen dager i en bil med en listepris på nærmere 1,7-millioner kroner.

Det vi møtte var en bil som handler om ren og skjær luksus innpakket i diskresjon.

Omslynget av storbil

Av omfattende luksusbiler vi har kjørt den siste tiden, er kanskje Mercedes CLS350 4Matic et godt sted å starte i sammenligningen, selv om det er en prisforskjell på rundt 400.000 kroner, veldig mye grunnet avgiftsforskjellen på motoren. For begge er to store luksusflak med firehjulsdrift, mer enn nok krefter - og mer fokus på fører enn fornuft.

Men der stopper også likhetstrekkene. For Audi A8 med en V8-er og 350 hestekrefter er virkelig et annet beist. Mens du i CLS setter deg inn i en flott luksusbil, føler du nærmest at du blir omslynget av en storbil i A8. Følelsen kan knapt beskrives, den må bare føles når du glir ned i de knallgode skinnsetene.

Det som kan være litt overraskende er at mange av de «klassiske» Audi-elementer vi kjenner fra andre påkostede utgaver, som A6 og A7, ikke går igjen i A8. Layouten på det hele skiller seg i stor grad fra andre modeller. Mange av knappene finner du igjen, men hele midtkonsollen er omorganisert og girspaken - som er mer som en joystick å regne - skulle en ikke engang tro kom fra samme selskap. Samtidig har en beholdt elementene rundt ratt og instrumentpaneø som definitivt fungerer andre steder.

Føles som en virkelig storbil

En utvikling i bilverdenen de siste årene er at de små bilene fremstår større og mer stabilen, mens de store bilene på mange måter fremstår mer smidig enn man skulle tro.

A8 bryter totalt med denne trenden, for dette er en virkelig stor bil som føles enorm. Bilen er ikke så veldig mye større enn en A6, men den føles enormt mye større.

Det hjelper ikke på at bilen har en svingradius som gjør at trange parkeringsplasser ikke er bilens favorittområde.

Styrefølelsen kan heller ikke sammenlignes med en «vanlig» Audi. Selv i komfortmodus er rattet på grensen til tungt og «seigt». Dette gir en utrolig stabilitetsfølelse, og en kan nærmest føle friksjonen av gummi fra de 255-brede 20-tomsfelgene. Men realiteten er at motstanden ikke sitter i hjulene, for styringen er omtrent like tung i fart - og følelsen med underlaget er litt fraværende.

Et utrolig skyv

Testbilen vi har kjørt har en V8 dieselmotor på 350 hestekrefter under panseret. Det kan kanskje virke merkelig å velge dieselmotor på en luksusbil som dette, men det er ingen grunn til å rynke på nesen. Motoren er nemlig et kraftfullt ingeniørmirakel.

Hestekreftene er én ting, men de er litt underordnet. Det som virkelig er det imponerende med motoren er dreiemomentet på massive 800 Nm fra 1750-2750 RPM. Så selv om bilen veier to tonn, opplever man et helt nydelig skyv under akselerasjoner. En presses, ikke sparkes, opp fra 0-100 på 5,5 sekunder - godt hjulpet av trekk på alle hjulene.

Og dette skyvet føler en igjen når en ligger i cruisefart, og gjennomfører raske og trygge forbikjøringer. Det føles ikke agressivt - en er ikke stresset, en har det bare veldig travelt.

Girkassen Audi har paret motoren med er en 8-trinns automatisk tiptronic-kasse, som er en nytelse. Den tilpasser deg kjørestilen din perfekt, ved at den kan være både villig til høye turtall, eller bare legge til rette for myk rolig og cruising.

Det eneste lille pirket vi har er at girkassen kan bli «forvirret» i et lite halvsekund i overganger mellom aggressiv og rolig kjøring, noe som medfører et ukarakteristisk rykk.

Det kan nesten virke litt irrelevant på en bil som dette, men det hele er overraskende drivstoffgjerrig. Selv om det er en 4,2-liters V8-er, er forbruket oppgitt til overkommelige 0,76 liter per mil.

Du kan kjøre aktivt

Med sine to tonn, fremstår A8 primært som en kilometersluker. Men med firehjulstrekk, justerbart understell, girhendler på rattet og 350 hestekrefter til disposisjon, skulle det også bare mangle at en skal være mulig å kjøre aktivt på svingete småveier.

Det er ingen tvil om at dekkene med dimensjon 255/45/20 gir et fantastisk veigrep, og skyvet en opplever på vei ut av svingene er berusende. Samtidig opplevde vi aldri at bilen er sportslig. Til det er den altfor tung - og A8 oppleves på mange måter tyngre enn andre biler som veier like mye.

Fokus har åpenbart vært på komfort, stabilitet og luksus. Følelsen med underlaget føles derfor også noe mer fjern enn andre Audi-modeller vi har kjørt den siste tiden - selv i dynamisk modus - noe som gjør at dette ikke er bilen du velger hvis du virkelig skal ha det gøy. Du kan godt kjøre bilen aktivt, men det er ikke derfor du kjøper en slik bil.

Men den store fordelen med aktiv kjøring, er at du i større grad kan nyte symfonien som kommer V8-motoren. Ved lave turtall har den et lydbilde som gir oss assosiasjoner til litt late amerikanske V8-ere, samtidig den bare lager go'lyder oppover i registeret.

Kronprinsen i baksetet

Audi A8 er ikke det åpenbare valget for dem som foretrekker at det er andre som kjører bilen for en. Både Lexus, Mercedes og BMW vil nok fremstå som mer naturlig valg for mange. Men det betyr på ingen måte at det å tilbringe tid i baksetet er en uting.

På papiret er det plass til tre i baksetet, det er til og med trepunkts setebelte i midten, men det er mer for syns skyld. Det er en stor og bred opphøyning i gulvet i midten, som gjør at du blir sittende svært trangt på den plassen. Selve seteputen der er heller ikke noe god.

Men de to andre plassene er fantastiske å sitte i. Setene er mer påkostet enn en opplever i andre biler, og mellom setene kan du vippe ned en gigantisk midtkonsoll/armlene som blant annet har justering for de to bakre sonene av klimaanlegget.

Benplass er det for øvrig rikelig med, selv om forsetene er plassert i bakre posisjon.

Et og annet tilleggsutstyr

Vår testbil har en grunnpris på like over 1,3 millioner kroner, men det skal sies at dette er en luksusbil der kjøpere nok vil legge på litt mer ekstrautstyr enn en vanlig bilkjøper. Testbilen er utstyrt med ekstrautstyr til den nette sum av 362.310 kroner.

For å sette dette litt i sammenheng, er det fint mulig å få en splitter ny Audi A4 til den prisen.

På utstyrslisten står luksus som massasje i forsetene, ekstra mye skinn, nattkamera, adaptiv luftfjæring, sportsseter, 20-tomsfelger, avansert radarpakke, kraftig lydanlegg fra Bose, spesiell perleeffektlakk og mye mer.

Vi vil gjerne trekke fram setene som utpreget gode - noe som også nesten bare skulle mangle siden de som sitter i testbilen består av ekstrautstyr for 35.000 kroner. En sitter utrolig komfortabelt og stødig, samtidig som en har flere justeringsmuligheter enn vi har opplevd på noen annen bil.

Legg så til at en har seks forskjellige massasjefunksjoner, og det sier seg nesten selv at det er helt akseptabelt å kjøre langt. Setene er en klar utfordrer til statusen som de beste setene i bilverdenen, selv om vi kanskje fortsatt holder en liten knapp på Mercedes' dynamiske seter.

Konklusjon

La oss bare få det luftet med en gang: A8 er ingen volummodell som det er ment at skal være fornuftig til massene. Dette er luksusbil for de få, og prisen gir et klart uttrykk for det. Og det er ikke bare Audis skyld. Bare for hestekreftene i bilen vil staten ha nærmere 330.000 kroner, og for CO2-en vil de ha ytterligere 96.000 kroner. Og fordi bilen veier to tonn vil de ha ytterligere 171.000 kroner. Totalt vil staten ha over 600.000 kroner i engangsavgift - noe som utgjør 46% av prisen før ekstrautstyr.

Det du får igjen er en utrolig diskret luksusbil der du kan rulle rundt i all verdens komfort uten at hele verden synes du er en «showoff».

Utover litt stor svingradius, er det eneste negative en kan henge på bilen kostnaden - både grunnpris og utstyr. Det er dermed all mulig grunn til å konkludere med at A8 gjør jobben sin på en utmerket måte.

Litt for dyrt for deg? Kanskje noen av bilene under er mer overkommelig.