En fantastisk bra familiebil

Denne bilen er det nesten umulig å si noe negativt om. Bortsett fra at den koster mer enn et hus.

Publisert

En stor stasjonsvogn med masse utstyr, masse plass, fantastiske kjøreegenskaper, topp fremkommelighet og et bra utseende.

Det er vel kort oppsummert hva vi mener om siste generasjon Audi A6 stasjonsvogn med firehjulsdrift. Og vi tror det bare er én eneste grunn til at denne bilen ikke er en av Norges mest solgte, og det er prisen.

En svært villig motor

Bilen vi har testet denne gangen er utstyrt med en 3-liters turbodieselmotor med 245 hestekrefter. Dette er ikke akkurat basismotoren på A6, men er rett og slett en helt herlig motor. Vi har tidligere omtalt denne motoren som en av de beste dieselmotorene vi har testet under vår testing av A7, og det skulle nesten bare mangle at det var den samme opplevelsen i A6. Det er for øvrig den samme motoren som Porsche benytter i sin Panamera i diesel. Det er i grunn bare BMW som har noe som er i samme klasse.

Motoren skal på papiret klare å få bilen fra stillestående til 100 km/t på 6,3 sekunder - og det vi kan si er at motoren har et helt enormt skyv, uten at den fremstår som aggressiv. Årsaken er at den har et dreiemoment på 500 Nm fra 1400-3250, som gir en følelsen av at bilen aldri gir seg.

I kombinasjon med Audis eminente S-tronic 7-trinns automatiske girkasse, er dette en heller hyggelig opplevelse.

Det morsomme med kombinasjonen av denne motoren og girkassen, er at bilen får to sider. På den ene siden er dette et dreiemomentmonster, som jobber på utrolig lavt turtall. På flatmark i 80 km/t koser den seg på rundt 1200 (!) RPM, noe som er med på å gi bilen et relativt hyggelig forbruk på 0,59 liter per mil, samtidig som den virkelig skinner om en finner fram sportsinnstillingene og hamrer gassen i bunn.

Behagelig og sportslig

Audis Drive Select har vi tidligere omtalt godt i vår test av Q3, og er i korte trekk et system som faktisk fungerer godt som lar deg justere bilens gass- og styrerespons, støtdempere og girkasse ut ifra hva slags kjøremodus en er i. På A6 er dette standardutstyr, og fungerer svært godt. I komformodus blir bilen en virkelig milsluker, som både er stillegående og absorberer underlaget på en strålende måte.

Det er rett og slett veldig behagelig å kjøre langt i bilen, noe som nok også kan tilskrive testbilens adaptive luftfjerning til over 23.000 kroner, og komfortseter til drøye 26.000 kroner.

Trykker man derimot på knappen for å omprogrammere bilen til sportsmodus, så føles det omtrent som å sette seg i en ny bil. Styreresponsen blir en helt annen, bevegelser på gasspedalen gir umiddelbare utslag, og girkassen omstiller seg fra å være økonomisk til å være sportslig.

Audi har aldri fått veldig gode skussmål for styrefølelsen, men med disse justeringsmulighetene tenker vi aldri på dette, og vi savnet aldri noe feedback, selv på veier som kunne by på litt overraskelser.

Vi har blant annet testet bilen på en litt våryr vei med en salig blanding av bar asfalt, våt asfalt, snø og blank is - gjerne i hyppig blanding - hvor vi virkelig har fått testet bilens firehjulsdrift. Og alt vi kan si om Quattro-systemet er at det holder bilen på veien, nærmest uavhengig av hva skyggesider og uoversiktlige svinger måtte kaste på oss.

Utrolig praktisk

Men A6 er ikke bare en bil for personen bak rattet. Dette er en stor bil, og det er rikelig med plass for de tre til fire personene som gjerne har lyst til å sitte på. Om en fjerner alle merker og paneler, er det grunnleggende ikke mye som skiller A6 fra en Skoda Superb, en bil som har dansegulv mellom forsetene og baksetene.

I A6 er det ikke like mye plass, som i stedet er utnyttet på andre steder, men det er mer enn nok plass til at også baksetet blir et bra sted å være.

Bagasjerommet er på massive 565 liter - og ved å dra i to hendler i bagasjerommet, spretter baksetene automatisk ned, uten behov for mer manuelt arbeid. Da er bagasjeplassen økt til 1680 liter.

Designet på bakruten spiser riktignok noe plass i høyden, for eksempel i forhold til en mer rettkantet V70, men en får aldri noen følelse av A6 er en bil som mangler plass.

Dessuten føler vi at denne dette designvalget fungerer svært bra, for A6 Avant har blitt en veldig pen bil.

Luksus, luksus, luksus

Så har vi kommet til både det som er bilens lille hemsko, og prikk over i-en: Ekstrautstyret.

Om du ikke velger noe tilvalg på bilen, utover motor, firehjulsdrift og girkasse - så har bilen en «fra pris» på 756.300 kroner. Dette er ikke veldig billig, og kan nedjusteres med nesten 80.000 om du er villig til å tune ned motoren med 41 hestekrefter.

Men som vi har vært inne på tidligere i saken har testbilen ekstrautstyr for en krone eller to. Eller nærmere bestemt 287.340 kroner. Dette er noe som definitivt merkes på kvaliteten og opplevelsen av bilen, og det er smurt såpass godt på at vi vanskelig kan si noe om det du får uten ekstrautstyr. Bare setene på testbilen består av tilleggustyr for nesten 50.000 kroner.

Etter å ha gått gjennom ekstraustyrslisten har vi konkludert med at det er en rekke ting vi kunne fjernet uten at vi hadde savnet det på noen måte. Utstyr for 40.000 kunne vi enkelt fjerne uten at vi tror det hadde vært merkbart i hverdagen, og mer kan fjernes uten veldig stor påvirkning.

Det vi derimot kan si er at om du først smører godt på, så blir A6 en utrolig komfortabel og luksuriøs bil.

Spesielt er GPS-løsningen i bilen trolig markedets beste. Kombinasjonen av den store MMI-skjermen i midtkonsollen, som gir deg Google Maps-visning med satellittbilder, sammen med svært godt opptegning av kommende kjøremønster i kryss, fungerer utrolig bra.

Konklusjon

På mange måter kan en stille spørsmål om hva en får med en A6 Avant, som en ikke får fra en Skoda Superb. Vi har tidligere testet Greenline-utgaven, som med en solid dose ekstrautstyr koster rundt 380.000 kroner. Da påpekte vi at en får veldig mye mer bil for pengene enn med en A6.

Nå skal det sies at forskjellen i motor alene gjør utgjør en forskjell i engangsavgift på rundt 230.000 kroner, men fortsatt er prisforskjellen relativt betydelig.

Men realiteten er at Superb - som bygger på mye av det samme som A6 - er en god bil og et fantastisk godt bilkjøp. A6 er på sin side bare en fantastisk god bil. Kvalitetsforskjellen sees, føles og merkes på alle måter. Mens Superb er et 3-stjerners hotell, stikker A6 av med 5 stjerner.

Er bilen vi har testet her verdt drøyt én million kroner - mer enn du må ut for en del eneboliger? Sannsynligvis ikke - om en tenker med hodet. Spørsmålet er om du klarer å finne en like god eller bedre bil til en merkbart bedre pris.

Samtidig er det greit å vite at du kan få mye av den samme opplevelsen til en betydelig mer overkommelig pris om du går ned til en 2-liters dieselmotor. Da har du igjen 163 hestekrefter, men har redusert startprisen fra 756.000 til 516.000 kroner - hovedsakelig grunnet mindre penger til staten, en annen automatisk girkasse og drift på to hjul.