Mange vil prøve dette

Etterspørselen har eksplodert

Leie bobil i sommer? Det kan allerede være for sent

Pluss ikon
LEIE BOBIL: Stadig flere blir nysgjerrige på denne formen for ferie. Men det er viktig å holde tunga rett i munnen når en googler etter utleiere. Her snakker vi ikke om store firmaer som Hertz og Avis, men om en mer broket forsamling av utleiere. FOTO: Geir Svardal
LEIE BOBIL: Stadig flere blir nysgjerrige på denne formen for ferie. Men det er viktig å holde tunga rett i munnen når en googler etter utleiere. Her snakker vi ikke om store firmaer som Hertz og Avis, men om en mer broket forsamling av utleiere. FOTO: Geir Svardal Foto: Geir Svardal
Sist oppdatert

- Vi er fullbooket for sommeren. Aldri tidligere har vi hatt en slik pågang!

Det er Marianne Hay i utleiefirmaet Hays Bobil i Våle i Vestfold som sier dette. Mange kunder er åpenbart klar over at man i dag bør være tidlig ute, og reserverer bobil allerede høsten før den aktuelle sommerferien.

Erik Næsje hos Norsk Bobilutleie i Sarpsborg sier det samme.

- Jeg vet at mange utleiere forlengst er fullbooket i juli. Hos oss er det fullbooket i uke 29, 30 og 31. Vi har noen få muligheter for begynnelsen av juli.

Også hos Askjems ved Tønsberg er alt for lengst bortleid for juli, mens det fortsatt er muligheter for juni og august. Oslo Bobilutleie med sine ni bobiler rapporterer om "snart utsolgt" i fellesferien.

Interessen for å leie bobil, særlig i fellesferien, er åpenbart økende. Stadig flere blir nysgjerrige på denne formen for ferie. Men det er viktig å holde tunga rett i munnen når en googler etter utleiere. Her snakker vi ikke om store firmaer som Hertz og Avis, men om en mer broket forsamling av utleiere.

Noen har flere biler å leie ut, andre kanskje bare én eller to. Noen er tilknyttet bobilforhandlere, andre driver for seg selv. Eller leier ut sin egen bobil privat. Hva som uansett er viktig å passe på, er at du har en skikkelig kontrakt.

LEIE BOBIL: Erik Næsje hos Norsk Bobilutleie opplever stor pågang.
LEIE BOBIL: Erik Næsje hos Norsk Bobilutleie opplever stor pågang. Foto: Geir Svardal

Hvem leier?

Men hvem er det som leier bobiler?

Grovt sett kan vi dele kundene i to kategorier. De som leier for å teste ut bobillivet før de eventuelt kjøper en selv. Og de som bare vil ha en annerledes ferie. De fleste er førstegangskunder, som gruppen som vil teste ut bobil. Og så er det en del som leier flere ganger.

- Hos oss er det cirka femti-femti fordelt på førstegangsleiere og kunder som har leid før. Rundt tyve prosent leier fordi de vurderer å kjøpe en senere, opplyser Hays Bobil.

- Hos oss er det helt klart flest førstegangsleiere. Mange av disse sier de ønsker erfaring med konseptet, med tanke på å kanskje kjøpe sin egen bobil, sier Erik Næsje hos Norsk Bobilutleie. Bjørn Arve Opsahl hos Arve Opsahl i Trondheim og Roar Uthus hos Askjems sier det samme.

Bransjen ser også en trend der det ikke bare er familier og par som leier bobil til ferieturer, men også firmaer som velger bobil i stedet for bil og hotell. Og så dukker det stadig opp utlendinger som har funnet ut at en bobil er en ypperlig måte å oppleve Norge på.

- I mai har vi flere bestillinger fra unge utenlandske par som vil se Norge. Fra august til oktober har vi også en del etterspørsel fra utenlandske familier, sier Jan Berge hos Oslo Bobilutleie.

LEIE BOBIL: Campinglivet får en ny dimensjon med bobil.
LEIE BOBIL: Campinglivet får en ny dimensjon med bobil. Foto: Geir Svardal

Vil reise i Norge

En tydelig tendens alle utleiere vi kontakter kan fortelle om, er at de som leier bobil vil reise i Norge. Før var det gjerne kurs mot Sverige eller første ferge til Danmark. Nå vil de fleste oppleve furet værbitt.

- Nordmenn som leier hos oss vil gjerne helt opp til Nord-Norge, også. Det samme ser vi når spanjoler og italienere dukker opp her i august og september - de vil se mest mulig av et land som imponerer dem, forteller Marianne Hay.

Hvilken type bobil som er mest populær, varierer litt etter hvor vi spør. Hays Bobil har alle typer, men sier at alkovebilene er mest populære. Det kan jo ha en sammenheng med at denne typen passer godt for barnefamilier.

Hos Askjems har man tro på, og satser på, alkovebil og delintegrert med senkeseng. Mens Erik Næsje faktisk mener at en helintegrert bobil i klasse B (under 3500 kilo) er den typen som egner seg best for mange.

LEIE BOBIL: I Norge er det enkelt å få nær naturen-opplevelser med bobil. Mange foretrekker det fremfor campingplasser.
LEIE BOBIL: I Norge er det enkelt å få nær naturen-opplevelser med bobil. Mange foretrekker det fremfor campingplasser. Foto: Geir Svardal

Skader

Mange av kundene er altså førstegangsreisende. Å kjøre en bobil - særlig en med litt størrelse - kan nok virke temmelig utfordrende på mange. Særlig den første tiden. Så da er det vel en del skader i utleiebransjen?

Faktisk virker det å være færre enn man kunne forvente. De vi har snakket med rapporterer i hvert fall om få skader, og de fleste av en sånn type at utleier selv fikser det i en fei.

Erik Næsje fører nøye statistikk, og forteller at det er skader kun i mellom tre og fire prosent av tilfellene. Bjørn Arve Opsahl kan heller ikke rapportere om spesielt mange skader på utleiebobiler.

- Det er lite av det, men skader ved rygging er for så vidt en gjenganger.

Heller ikke Oslo Bobilutleie opplever mange skader. Ikke Askjems heller, men når det skjer går det oftest i knuste speil (feilberegning av bredde) og skader i forbindelse med rygging.

- Vi råder kundene til å bruke en til å dirigere bak bobilene. Når man ikke har erfaring kan det være fort gjort å komme borti noe.

Det som er litt verre, er når kundene fyller diesel på vanntanken. Det har skjedd en del ganger, og kan bli en dyr affære å rette opp i.

LEIE BOBIL: Noen bobiler har god plass og mye luksus, men opplevelsen er i bunn og grunn den samme.
LEIE BOBIL: Noen bobiler har god plass og mye luksus, men opplevelsen er i bunn og grunn den samme. Foto: Geir Svardal

Dyrt, eller?

Så det sikkert mange har ventet på. Hva koster det å leie en bobil? Det avhenger selvsagt av typen bobil man leier, men primært av hvor lenge du leier. Og om du leier i lav- eller høysesong.

En vanlig pris i høysesongen er 12 000-16 000 kroner pr uke. Da er som regel en betydelig kjøredistanse inkludert, og bobilen er utstyrt med det du trenger, bortsett fra personlige effekter, dynetrekk og slike ting.

En langhelg kan koste 5000-12 000 kroner, avhengig av når på året du leier, en vanlig helg gjerne 4000-5000 kroner. Ofte er det umulig å leie en bobil for en helg/langhelg i juli. Regn også med at du må betale litt for rengjøring av bobilen.

Dyrt? Ved første øyekast kan det virke sånn. Men for den som bare vil bruke en bobil en uke eller tre i året, er det uansett i de fleste tilfeller billigere å leie enn å eie.

Ekstra dyrt kan det imidlertid bli om du ødelegger noe. De fleste utleiere opererer med maksimal egenandel på forsikringen på 10 000-15 000 kroner, men hos enkelte kan du betale ekstra for en lavere egenandel.

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også