Bobil

Lei bobil før du kjøper

Hvis du er interessert i bobillivet, men ikke vil bruke hundretusenvis på noe du aldri har prøvd før, er det å leie et veldig godt alternativ.

FOTO: Hobby
FOTO: Hobby
Publisert Oppdatert

Det kan være skremmende å kaste seg ut i bobiluniverset uten erfaring. Det er ofte snakk om mye penger, og i praksis binder man seg som uerfaren til en ferieform man egentlig ikke vet om man liker. Det er her det å leie kommer inn i bildet. Det gir deg muligheten til å prøve, enten for en helg, en uke eller lengre perioder, hvordan bobillivet fungerer for deg og familien.

Det finnes i praksis to måter å leie på - privat eller gjennom bedrifter. Selv om du gjerne kan spare noen kroner på å leie privat, har alle vi har snakket med anbefalt å leie av bedrifter.

- Hvis du skal leie privat, er det ekstremt viktig at du har en kontrakt, sier daglig leder i Norsk Bobilforening, Tore Steinar Pettersen.

Denne må ha med viktige elementer som hva man skal gjøre ved en skade, hvordan depositumet håndteres og hvem som har ansvar for hva - i tillegg til naturlige ting som leieperiode og pris. Pettersen sier også at det er viktig å forsikre seg om at forsikringen på bobilen også gjelder ved utleie. Dette kan nemlig kreve en spesiell forsikring, og skader dekkes ikke nødvendigvis av en vanlig kaskoforsikring dersom man driver med utleie.

- Hvis det dreier seg om yrkesmessig utleie blir bobilen sett på som leiebil og må da forsikres som om den er del av virksomheten. For et enkeltstående leieforhold av kort varighet mellom to privatpersoner, gjelder forsikringens vanlige vilkår, sier kommunikasjonsrådgiver i If, Sigmund Clementz.

SENGELØSNINGER: Det er viktig å tenke gjennom hvilke sengeløsninger som passer til dine behov. FOTO: Hobby
SENGELØSNINGER: Det er viktig å tenke gjennom hvilke sengeløsninger som passer til dine behov. FOTO: Hobby

Førerkort og vektklasser

Den andre tingen du må forsikre deg om når du skal leie bobil, er at du har lov å kjøre bilen du vil ha. Du får sannsynligvis ikke leid noen bobil uten et førerkort som dekker den, men det er kjedelig å ende opp med noe som er mye mindre enn planlagt fordi du ikke har riktig førerkort.

Hvis du har vanlig klasse B, kan du kun kjøre biler med en tillat totalvekt opp til 3500 kilo. Tok du imidlertid førerkortet før 1994, og har husket å fornye førerretten med legeattest, har du muligheten til å kjøre biler med tillat totalvekt opptil 7,5 tonn - klasse C1, eller såkalt lett lastebil. Dette har du selvfølgelig også dersom du har tatt dette, eller førerkort for tyngre klasser, ved et senere tidspunkt.

Er du svenske bosatt i Sverige byr det seg helt andre muligheter!

Tore Steinar Pettersen i Bobilforeningen sier også at man må tenke over bilens tillate totalvekt. Mange biler er veldig tunge i utgangspunktet, og når man i tillegg laster inn både folk og alt man trenger på en lengre tur, er det fort gjort at bilen blir overlastet. Dette er farlig, og kan bli veldig dyrt dersom Statens Vegvesen bestemmer seg for å veie bilen.

- Husk også på at det er en stor bil. Den har store overheng som man ikke er vant til fra en normal personbil, sier han til Vi Menn Bil.

Hvem leier ut hva?

LITEN BOBIL? Kanskje klarer du deg med en liten bobil? FOTO: Hymer/Rolf Nachbar
LITEN BOBIL? Kanskje klarer du deg med en liten bobil? FOTO: Hymer/Rolf Nachbar

Det kan være vanskelig å orientere seg i markedet. Et kjapt søk på nettet viser at det finnes flust av firmaer som driver med utleie over hele landet. Det er imidlertid vanskelig å få noen oversikt over seriøsiteten til de forskjellige selskapene.

Flere av dem vi har snakket med tipser imidlertid om at de fleste store bobilforhandlere har utleiebiler. Det koster ofte litt mer enn hos de private, men gir deg samtidig større sikkerhet og ofte nyere biler.

En sjekk av utleiebilene hos en del forhandlere viser at det stort sett er snakk om ett til to år gamle biler med plass til alt fra to til seks personer. Leieperioden er stort sett minst én uke, men det finnes også forhandlere som leier ut bobilene i en helg.

Som regel er det omtrent som et hotell med tanke på inn- og utsjekking. Det vil si at bilene hentes på ettermiddagen og leveres igjen på formiddagen. Hvis du av en eller annen grunn blir forsinket, vil de fleste belaste et gebyr på noen hundrelapper per time.

Carado A 464, Bergen Caravan

Førerkortklasse: B

FJELLTUR: Hvordan fungerer bobilen som ""base camp"" på fjellet? lei en bil og prøv. FOTO: Geir Svardal
FJELLTUR: Hvordan fungerer bobilen som ""base camp"" på fjellet? lei en bil og prøv. FOTO: Geir Svardal

Motor: 2,3L Fiat-diesel, 130 hk

Lengde: 726 cm

Sengeplasser: 6

Kilometer inkludert: 250 per dag

Per ekstra kilometer: 3,30 kr.

Pris helgeleie: 1972,-/1520,- per dag, høysesong/lavsesong

Pris ukeleie: 13 800,-/10 640,- høysesong/lavsesong

Chausson Flash 11, Rent-a-snail, Asker

Førerkortklasse: B

Motor: 2,4L Ford-diesel, 140 hk

Lengde: 710 cm

Sengeplasser: 5

Kilometer inkludert: Fri

Per ekstra kilometer: Fri

Pris helgeleie: 4100,-

Pris ukeleie: 12 900,-

Solifer Action T743, Nordic Bobilutleie, Årnes

Førerkortklasse: B

Motor: 2,3L Fiat-diesel, 130 hk

Lengde: 743 cm

Sengeplasser: 4

Kilometer inkludert: 400/dag, 2800/uke

Per ekstra kilometer: 3,50,- kr.

Pris helgeleie: 4500,- (Kun i lavsesong)

Pris ukeleie: 13 000,-/10 500,- høysesong/lavsesong

Les også:

Audi med ny biltype

Det beste du kan gjøre i en bil

Planlegger en mindre Tesla-modell

Allround-quiz om bil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning