Vaske bil

Lynrask vårrengjøring av bilen

Slik gjør du bilen vårklar på under en time.

BILPLEIE: Dersom du bruker et vannbasert (alkalisk) vaskemiddel skal du alltid spyle nedenfra og opp. Hvorfor? Begynner du øverst, vil vannet renne ned og minske effekten av såpen. FOTO: Petter Handeland
BILPLEIE: Dersom du bruker et vannbasert (alkalisk) vaskemiddel skal du alltid spyle nedenfra og opp. Hvorfor? Begynner du øverst, vil vannet renne ned og minske effekten av såpen. FOTO: Petter Handeland
Publisert Oppdatert

Dette gjelder alltid:

* Stå i skygge eller inne.

* Ikke utsett bilen for direkte sollys.

* Lakken skal ikke være over 30 grader. Du skal kunne legge hånden på bilen uten at det blir for varmt.

* Bruk gjerne høytrykkspyler, men hold avstand når du spyler. Munnstykket bør være 30-50 cm fra bilen.

* Ikke bruk avfetting på gummilister og blanke pyntelister.

Nest etter bolig er bilen den største utgiftsposten for de fleste av oss. Og dette er en utgiftspost som utsettes for mye i løpet av en vinter. Skitt, salt, forurensing og steinsprut angriper lakk og understell.

Her får du noen kjappe tips til hvordan du gjør bilen vårklar på under en time.

Slik vasker du bilen utvendig:

* Start med å spraye på en felgrens. La den virke noen minutter.

* Bruk deretter for eksempel en vannbasert avfetting som skal fjerne salt og skitt. Spray på avfetting opp til dørhåndtaket. La det virke i 3 minutter.

* Spyl av bilen og felgene. Dersom du bruker et vannbasert (alkalisk) vaskemiddel skal du alltid spyle nedenfra og opp. Hvorfor? Begynner du øverst, vil vannet renne ned og minske effekten av såpen.

* Sjekk lakken ved hjulbuer, under dørene og bak på bilen. Dersom du oppdager flekker med asfalt eller tjære, kan du påføre petrokjemisk avfetting.  La det virke i 3 minutter før du spyler. Når du bruker petrokjemisk avfetting spyler du ovenfra og ned. Petrokjemisk renner ikke av på samme måte som alkalisk.

* Du kan også bruke en såkalt clay bar, eller leireklump om du vil, til dette arbeidet. Sammen med spray får du fjernet nuppene som sitter nederst på dører og skjermer.

* Dersom felgene ikke er rene etter førstegangsvask, så bruk mer felgrens. 

* La felgrensen virke, mens du vasker bilen med en bilshampo.

* Vask hele bilen med svamp. Noen anbefaler vaskevott i microfiber eller lammeull til dette. Påse at svampen alltid er ren. Gjør det til en vane å dyppe svampen i såpevannet hver gang du skal vaske et nytt område/panel. Bruk gjerne to bøtter, en for såpevann og en for skylling.

BILPLEIE: En selvvask på bensinstasjonen anbefales for å fjerne den verste møkka. FOTO: Egil Nordlien
BILPLEIE: En selvvask på bensinstasjonen anbefales for å fjerne den verste møkka. FOTO: Egil Nordlien Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

* Bruk en felgbørste eller svamp på felgene

* Spyl bil og felger, nedenfra og opp. 

* Vask døråpninger med svamp

* Nå kan du gjerne bruke en hurtigvoks som kan legges på våt bil.

* Tørk over med tykk mikrofiberklut. Det forhindrer at vanndråpene trekker til seg skitt og støv, eller “brenner” seg fast i lakken i sollyset. Vanndråpene fungerer som forstørrelsesglass

* Dersom du ikke har benyttet en hurtigvoks, bør du vurdere å legge på voks til slutt for å beskytte lakken. Hvis du gjør all den andre jobben, er det rett og slett dumt å droppe voksen.

Kilder: Ditec,Haugens Bilshine og NAF

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning