Tips til bilen

"Nye" lykter på ti minutter

Geniale triks som kan gjøre din bilhverdag enklere.

Bilpleie
Bilpleie Foto: Terje Haugen
Sist oppdatert

Lei av dårlig sikt og vindusviskere som ikke fjerner skitten på ruta? Lei vond lukt eller at bilen aldri blir skikkelig ren når du vasker den? Og hvor irriterende er det at tanklokket alltid er på motsatt side når du skal tanke? Veldig.

Men fortvil ikke. I denne artikkelen har vi samlet våre beste tips, triks og råd, slik at din bilhverdag blir litt enklere.

Ren bil – glad bilist

En ren bil holder lenger, sies det. Om det stemmer er vanskelig å si, men det som er helt sikkert, er at en ren bil er triveligere å ferdes i.

Bilpleie er noe alle bilister driver med fra tid til annen. I stor eller liten grad. Enkelte hater det, andre liker det. Noen har det til og med som hobby.

Uansett hvilket nivå du er på, er det viktig at alt ligger til rette for at jobben skal være så enkel som mulig. Vaskeprodukter, vasketeknikker, kjerringråd og ikke minst godt verktøy er kjekt å være oppdatert på.

GJØR RENT: At sitron fungerer utmerket til vask av vinduer er en kjent sak. Men at eple og cola også kan brukes, er nok nytt for mange. FOTO: Martin Jansen
GJØR RENT: At sitron fungerer utmerket til vask av vinduer er en kjent sak. Men at eple og cola også kan brukes, er nok nytt for mange. FOTO: Martin Jansen

Visste du for eksempel at en sitron eller en flaske cola kan hjelpe deg til bedre sikt, eller at en skvett rødsprit gjør vindusviskerne som nye? Og når du har vasket frontruta, er det greit å vite hvilken spylervæske som er best.

Selv med en skinnende ren frontrute, kan sikten fortsatt være redusert på grunn av dugg og is. Men hvordan blir du egentlig kvitt duggen?

Gode lys, god sikt

I mørketiden er det viktig med gode lys. I likhet med frontruten legger det seg trafikkfilm på lykteglassene som svekker lysstyrken. En god vask er derfor viktig.

Slitasje fra insekter og annen skit, for ikke å snakke om steinsprut, matter gradvis ned lykteglassene og gir dårligere lys. En polering av lykteglassene fra tid til annen er derfor lurt. Det tar ikke mer enn fem minutter, så er lyktene som nye igjen.

FIKSER BULKEN: Smartrepair kan spare deg for mye penger. Mange bulker kan repareres uten sparkling og bulking. FOTO: Egil Nordlien
FIKSER BULKEN: Smartrepair kan spare deg for mye penger. Mange bulker kan repareres uten sparkling og bulking. FOTO: Egil Nordlien

Bulk og rustne bremser

Har du en gammel bil der håndbrekket setter seg når bilen har stått en stund? Følger du dette trikset, kan du ikke bare få has på problemet, men bremseskivene dine kan i beste fall holde lenger.

Parkeringsbulker og riper er en høyaktuell sak nå i julestria. Glatte kjøreforhold øker sjansen for å kollidere, og statistisk sett er sjansen for parkeringsbulker langt større på denne tiden utenfor de overfylte kjøpesentrene.

Ta derfor visse forholdsregler når du parkerer. Skulle uhellet likevel være ute, er det lurt å få et kostnadsoverslag av flere karosseriverksteder før man setter bort jobben.

Håndbrekk mot rust på bremseskiver. FOTO: Petter Handeland
Håndbrekk mot rust på bremseskiver. FOTO: Petter Handeland

Spar tid - klargjør bilen for vinteren

Når gradestokken kryper ned mot 10 på den blå siden, merkes det godt både for folk og biler. Dieselbilene blir ofte tregere å starte, og gamle biler starter kanskje ikke i det hele tatt. Tilstrekkelig strøm på batteriet er det viktigste, men det finnes en rekke andre råd for lettere å få start på dieselbilen.

Allerede på høsten er det smart å sette av tid til å klargjøre bilen for vinteren. En grundig vask og polering gjør det mye enklere å vaske bilen vinteren gjennom. Gjør du en god jobb på høsten, tjener du inn tiden det tok – og vel så det – i løpet av vinteren.

Forstvæske kjølevæske. FOTO: Petter Handeland
Forstvæske kjølevæske. FOTO: Petter Handeland Foto: FOTO: Petter Handeland

Om du ikke leverer inn bilen din til service hvert år, kan det være lurt å sjekke frostvæsken før vinteren setter inn. Smøreegenskapene i frostvæsken blir dårligere med tiden og kan gjerne byttes hvert år. Pass bare på at du velger riktig frostvæske, hvis ikke kan motoren i verste fall havarere.

Enkelte biler bruker også ekstremt lang tid på å bli varme. Med enkle grep kan du kutte kraftig ned på tiden.

I artikkelsamlingen under finner du flere nyttige tips, som for eksempel at tankmålersymbolet i instrumentpanelet forteller deg hvilken side av bilen tanklokket er.

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også