Den beste bilvasken

Slik vasker du bilen

Her er tipsene du må følge - og noen veldig vanlige feil du må unngå for ikke å skade lakken.

FØR VASK: Etter et par dager i Oslos saltlake på senvinteren ser bilen fort slik ut.
FØR VASK: Etter et par dager i Oslos saltlake på senvinteren ser bilen fort slik ut. Foto: Petter Handeland
Publisert Oppdatert

Oppdatert 20.12.2016.

Bilvask for hånd gir deg langt renere bil enn maskinvask. Og gjør du det selv, er du sikker på at det blir riktig gjort. Det skal nemlig lite til før vasken gjør mer skade enn gagn.

Du trenger: tilgang til vann, to bøtter, bilsjampo, vaskevott i microfiber eller lammeull, microfiberhåndkle.

Etter vinteren er bilen spesielt utsatt for skitt, salt og andre uhumskheter som på lakken og under bilen, men du bør selvsagt vaske oftere enn det.

Det er også en god idé å gi bilen en god runde med polering og voks på våren. Dette beskytter lakken og gjør at det blir lettere å holde bilen ren gjennom sommeren.

Glem maskinvask

Mange vet ikke hvordan man vasker bilen på best mulig måte. Hvis du vil ha ordentlig ren bil (noe som er helt nødvendig dersom du skal polere den) uten å ødelegge lakken, holder det nemlig ikke med en maskinvask.

En typisk selvvask på bensinstasjonen duger heller ikke som hovedrengjøring. Det er bøtte, sjampo og microfiber som gjelder.

Sjekk gjerne vår grundige test av bilsjampo, om du vil ha best mulig kvalitet.

Feil vask kan nemlig gi riper:

- Som regel kommer ripene av at folk velger vaskeprogram med bruk av børster. Da blir det riper. Men de kan også komme av at vaskehaller ikke har gode nok rutiner, og håndvasker bilene på feil måte. Det er for eksempel særdeles viktig at man steamer bilene før man går på med svamp eller pusseskinn, slik at partikler ikke gnis inn i lakken og skader den, sier Bjørn Erik Hansen hos HM Centeret Bil og Båtpleie i Grålum ved Sarpsborg til Klikk Motor.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AVFETTING: Bruk avfetting først. Da fjerner du den verste møkka. Hvis du ikke har høyttrykksspyler hjemme, kan du bruke en bensinstasjon til dette - eller gjøre som oss og ta hele jobben der.
AVFETTING: Bruk avfetting først. Da fjerner du den verste møkka. Hvis du ikke har høyttrykksspyler hjemme, kan du bruke en bensinstasjon til dette - eller gjøre som oss og ta hele jobben der. Foto: Petter Handeland

Avfetting

Det aller første som må gjøres er en ordentlig avfettig. Hvis du ikke har høytrykksspyler hjemme, kan dette gjøres på en bensinstasjon.

Velg da en selvvask som bruker ordentlig tykt skum. La det virke i noen minutter, og skyll av. Hvis bilen er veldig møkkete, kan dette gjerne gjøres to ganger.

Vask med to bøtter

Det andre trinnet innebærer god, gammeldags håndvask. Fyll opp to bøtter - én med rent vann og en med varmt sjampovann.

Bruk en vaskevott i microfiber eller lammeull til dette. Fordelen med disse er at de, i motsetning til vanlige svamper, absorberer møkka.

Da slipper du å dra partiklene rundt på lakken og dermed ripe den opp.

Vask ett og ett panel om gangen, og skyll votten godt i det rene vannet mellom hver gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tørk med microfiberhåndkle

VASK: Bruk en god bilshampo og en vaskevott i microfiber eller lammeull. Disse trekker inn skitten, så du slipper å dra sand rundt på lakken. Bruk også to bøtter - én til såpevann og én til å skylle votten.
VASK: Bruk en god bilshampo og en vaskevott i microfiber eller lammeull. Disse trekker inn skitten, så du slipper å dra sand rundt på lakken. Bruk også to bøtter - én til såpevann og én til å skylle votten. Foto: Petter Handeland

Når du er ferdig, kan du tørke bilen. Det er viktig at du ikke lar bilen tørke i sola, da dette gir stygge skjolder i lakken.

Når du tørker, må du for all del ikke dra kluten over lakken. Det kan nemlig fortsatt ligge små partikler på lakken. Derfor skal du legge et microfiberhåndkle på det våte, og presse det forsiktig mot bilen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vask under bilen

Det er ikke bare lakken som trenger å få fjernet salt og annet skitt. Også undersiden av bilen har blitt utsatt for dette gjennom hele vinteren. Dette gjelder også hjulene, og det er viktig å vaske både dekkene og felgene.

TØRKING: Når du skal tørke bilen er det smart å bruke et microfiberhåndkle. Legg deg på lakken, og la det absobere vannet. Det er ikke smart å dra det rundt, da det fortsatt kan sitte igjen små partikler på lakken.
TØRKING: Når du skal tørke bilen er det smart å bruke et microfiberhåndkle. Legg deg på lakken, og la det absobere vannet. Det er ikke smart å dra det rundt, da det fortsatt kan sitte igjen små partikler på lakken. Foto: Petter Handeland

Selv om disse områdene gjerne er bedre egnet til å takle skitt, må de absolutt ikke glemmes. Da ender man ofte opp med rust på vitale deler - noe som er både vanskelig og dyrt å bli kvitt.

REN BIL: Både du og bilen vil ha det mye bedre når den er ren.
REN BIL: Både du og bilen vil ha det mye bedre når den er ren. Foto: FOTO: Petter Handeland

Lister og andre plastdetaljer kan friskes opp med en plastfornyer. Disse gjør den grå og blasse plasten som ny igjen.

En ekstra grundig bilpleie før vinteren forebygger lakkskader og gjør bil bedre rustet mot kulde, fukt og dårlig vintervær. Vi viser deg hvordan, trinn for trinn.

Under følger andre nyttige bilvasketips.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning