Promille og bilkjøring

Slik sjekker du promillen

Du må vente lengre enn du tror med kjøringen.

SENT: På julebord blir det ofte drukket alkohol ut i de små timer. Mange blir nok overrasket over hvor lenge de må vente med å kjøre bil dagen etter.
SENT: På julebord blir det ofte drukket alkohol ut i de små timer. Mange blir nok overrasket over hvor lenge de må vente med å kjøre bil dagen etter. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Julebordssesongen er i full gang, og dette er tiden på året hvor mange har sin eneste reale fyllekule. Da kommer også problematikken med "dagen derpå"-promille opp. Mange er ikke klar over hvor lenge promillen sitter i kroppen etter et sjøslag. Det finnes imidlertid flere hjelpemidler som kan sørge for at du slipper unna ulykker, fengselsstraff og store bøter.

Det første, og kanskje mest åpenbare, trikset, er å gå til anskaffelse av en promillemåler. Her gjelder det imidlertid å holde tunga rett i munnen. Det finnes mange modeller på markedet, og alle er langt fra like gode. Sist vi testet promillemålere spriket resultatene en god del. Enkelte målere viste alt for mye, mens noen også viste for lav promille.

Det aller viktigste med en promillemåler er imidlertid at den er riktig kalibrert. Mange har en måler liggende i skuffen og tar den frem én gang i året. Etter noen år er den omtrent like unøyaktig som meteorologenes halvårsvarslinger. Da må den enten kalibreres eller kastes.

MÅLER: Det finnes flere alkomålere på markedet. Kvaliteten varierer, men det aller viktigste er at den blir kalibrert ofte.
MÅLER: Det finnes flere alkomålere på markedet. Kvaliteten varierer, men det aller viktigste er at den blir kalibrert ofte. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Regner ut promillen

Hvis du har en slik måler liggende, er det bedre å stole på en av promillekalkulatorene som du finner på nettet. Promillekalkulator.no lar deg beregne promillen ut fra hva du har drukket og hvor lenge det er siden du startet. Den tar også høyde for om du er mann eller kvinne. Ifølge nettsiden er formlene som brukes hentet fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

NTNUs drikkeplan er også et godt verktøy. Her får du se utviklingen i promillen på en graf samt hvilke effekter alkoholen har. Her har du mulighet til å legge inn mer detaljert drikkemønster, men den tar ikke hensyn til om du er mann eller kvinne.

Kjønnsforskjellen kan utgjøre en relativt stor feilkilde, da menn, i tillegg til at de som oftest veier mer, har en høyere andel vannholdig vev enn kvinner. Dermed har alkoholen større masse å fordele seg på - og promillen blir lavere ved samme inntak.

Forbrenner 0,15 promille i timen

DYRT: I tillegg til risikoen for ulykker, er det dyrt å bli tatt med promille. Halvannen månedslønn er standardboten for de som blir tatt med mellom 0,5 og 1,0 i promille.
DYRT: I tillegg til risikoen for ulykker, er det dyrt å bli tatt med promille. Halvannen månedslønn er standardboten for de som blir tatt med mellom 0,5 og 1,0 i promille. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Ifølge Folkehelseinstituttet forbrenner et gjennomsnittsmenneske rundt 0,15 promille per time. Dette gjelder for både kvinner og menn. Individuelle forskjeller forekommer imidlertid, og normalen ligger derfor mellom 0,10 og 0,25 promille per time.

Slik straffes du

Promillekjøring straffes ved bøter, fengselsstraff og inndragning av førerkort. Normalt vil du bare få en bot hvis du blir tatt med 0,2-0,5 i promille. Førerkortet kan likevel bli inndratt, men i kortere tid enn ett år. Har du mellom 0,5 og 1,0 i promille venter betinget fengsel, en bot tilsvarende halvannen måneds bruttolønn og inndragning av førerkort i 18 måneder. Ligger du mellom 1,0 og 1,5 i promille kan du få betinget eller ubetinget fengsel, og førerkortet ryker for minst halvannet år. Ved promille over 1,5 idømmes nesten alltid ubetinget fengsel.

Når det kommer til bilkjøring og promille dagen derpå, nytter det imidlertid ikke å regne seg frem ved hjelp av snittverdier. For å vøre på den sikre siden, er det minimumsverdiene som må brukes. Folkehelseinstituttet gir to eksempler på drikking og bilkjøring dagen derpå.

Eksempel 1:

En relativt liten kvinne bør drikke mindre enn tre små flasker øl i tidsrommet kl 20 - 24 hvis hun skal kjøre bil neste dag litt etter kl 08.00.

Beregningen blir slik:

En kvinne på 68 kg drikker fire små flasker øl á 0,33 l (tilsvarer 48 g alkohol). Alkoholen fordeler seg i 50 prosent av kroppsvekten, dvs i 34 kg. Hun får da maksimalt 1,40 promille i blodet, fordi 48 g/34 kg = 1,40 g/kg = 1,40 promille.

Når vi bruker minste forbrenningshastighet på 0,10 promille/time, vil promillen synke med til sammen 1,2 promille i løpet av 12 timer (fra kl 20 til kl 08). Under de nevnte forutsetninger får hun maksimalt 0,20 promille neste morgen kl 08.00.

Eksempel 2:

En mann på 96 kg bør ikke drikke mer enn ¾ flaske vin i tidsrommet kl 22-24 hvis han skal kjøre bil neste dag kl 07.00. Beregningen blir slik:

En mann på 96 kg drikker ¾ flaske vin, som tilsvarer 63 gram alkohol. Alkoholen fordeler seg i 60 prosent av kroppsvekten, dvs i 58 kg. Han kan få 1,09 promille, fordi 63 g/58 kg = 1,09 promille. Når alkoholen forbrenner med 0,10 promille per time fra kl 22, vil han maksimalt ha en promille på 0,20 neste morgen kl 07.00 (1,09 promille - (0,10 x 9 timer) = 0,19 promille).

Alternativt kunne historien være at vedkommende drakk en hel flaske vin (0,75 liter). Da kunne han ha oppnådd en maks promille på 1,45 og kunne fått 0,20 promille etter 12,5 timer,dvs kl 10.30.

Som man ser av disse eksemplene, kan det være greit å vurdere offentlig kommunikasjon når du skal på jobb dagen etter julebordet.

Les også:

Fyllesyk? Her er rådene som redder dagen

Derfor bør du bytte frontrute etter 80.000 kilometer

Mat mot fyllesyke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning