Gi gass!

Slik kommer du opp bakken

For å komme opp den glatte bakken må du tørre å gi gass og å slå av de elektroniske hjelpemidlene.

Publisert Oppdatert

(Denne artikkelen ble første gang publisert i mars 2009.)

Snøen har lagt seg over hele landet, og i enkelte områder har føret vært vanskelig. Men med litt trening kan du unngå å stå fast i den bratte bakken.

Klikk på bildet over for å se video!

Den vanligste feilen er at sjåføren får panikk når man merker at bilen spinner eller sklir. Og når man må bremse i en bratt bakke, er det veldig lett å bli stående og spinne.

I visse tilfeller må man faktisk tørre å gi mye gass slik at man får litt hjulspinn, og noen ganger må man også slå av elektroniske hjelpemidler.

ESP'en kveler motoren

Det er viktig å hente litt fart, og selvsagt lete etter hvor det er best feste i veibanen. Så man man tørre å gi litt gass selv om det spinner, og i mange tilfeller må man slå av stabilitetskontrollen. Visse ESP-systemer nærmest kveler motoren når systemet merker at bilen begynner å skli, og da blir det svært vanskelig å komme opp bakken.

Som med alt annet som omhandler bilkjøring, er det trening som gjelder her også. Jo mer erfaring og jo tryggere man er som sjåfør, jo lettere er det å komme opp bratte bakker også.

Selvsagt skal man ikke gi så mye gass at man kjører fortere enn det fartsgrensen tillater, eller så fort at man setter seg selv eller andre i fare, men når det gjelder å komme opp glatte bakker er altså for lav fart oftere problemet enn det motsatte.

Når du likevel står fast:

  • Hvis mulig, kjør deg ut den veien du kom og prøv igjen med litt mer fart.
  • Prøv å rugge bilen i gang, i taktfaste bevegelser fram og tilbake.
  • Legg noe med god friksjon under hjulene. Gulvmatter kan brukes, men obs: det kan gå hardt ut over dem.
  • Kjetting og snøsokk er smart å ha i bilen vinterstid, det samme gjelder en spade. Les mer om snøhjelpemidlene her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning