Skolestart 2011:

Pass deg for politiet

Gir ned - syndere på skoleveien skal få svi.

SKOLESTART: - Da er vi på plass hver dag. Samtidig er vi litt strengere enn på andre veier, og reagerer på lavere overskridelser enn det som er normalt, forteller distriktsleder i UP, Steven Hasseldal.
SKOLESTART: - Da er vi på plass hver dag. Samtidig er vi litt strengere enn på andre veier, og reagerer på lavere overskridelser enn det som er normalt, forteller distriktsleder i UP, Steven Hasseldal. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
Publisert Oppdatert
BARN OG TRAFIKK: Hva bør vi lære dem?
BARN OG TRAFIKK: Hva bør vi lære dem? Foto: FOTO: Colourbox

I disse dager tusler nemlig flere hundre tusen barn ut på veiene til et nytt skoleår. Noen i nye sko, andre med nye sykler.

Samtidig er det en kjensgjerning at de første to-tre kilometerne av din kjøretur til jobb, som regel en skolevei, også er den delen av reisen du er minst våken og fokusert på kjøringen og trafikkbildet rundt deg.

Les også:

Vimsete barn og sovende bilister er en eksplosiv kombinasjon. Som lett kan ende tragisk. Med blod, tårer og inndratt førerkort.

Flest bøter i 60-soner og lavere

40-SONE: Hmmm. Vikeplikt, fotgjengerovergang, fartsdumper. Og hvordan er egentlig morgenpromillen etter søndagsrødvinen?
40-SONE: Hmmm. Vikeplikt, fotgjengerovergang, fartsdumper. Og hvordan er egentlig morgenpromillen etter søndagsrødvinen? Foto: Foto: Colourbox

Heldigvis har våre venner i Utrykningspolitiet derfor mobilisert ekstra mannskaper til ditt og mitt nærområde de neste ukene.

Synlig politi i gatene er som kjent det mest effektive tiltaket for øket lov og orden - likeså i sentrum nattestider som på skoleveiene morgen og ettermiddag.

Et klart bevis på dette kan man dessuten lese ut av bøtestatistikken. I motsetning til hva de fleste tror, er det i folks nærområder, på veier med 60 km/t-grense eller lavere at flest bøtelegges. Ikke på motorveiene.

I 2009 bøtela politiet 32.207 bilister for høy fart i områder med fartsgrense på 60 km/t eller lavere. I første halvår i 2010 har 16.149 personer blitt bøtelagt for dette, mot 13.735 i første halvår året før.

OBS! Nå ryker lappen på seks prikker

Slik straffes du

Om du er typen som blåser i å ta hensyn langs skoleveien, kan det vanke både bøter og prikker i førerkortet. Fra 1.juli i år straffer det seg ytterligere å bryte veitrafikkloven. I tabellen har vi kun tatt med hastigheter som både gir prikkbelastning og bot. Kjører du raskere enn 25 km/t over det tillatte, ryker i tillegg førerkortet - og det vanker rettslig tiltale.

Fartsgrense

Brudd på fartsgrensen

Antall prikker

60 km/t eller lavere

11 t.o.m 15 km/t

2 (2900 kr i bot)

60 km/t eller lavere

16 t.o.m 20 km/t

3 (4200 kr i bot)

60 km/t eller lavere

21 t.o.m 25 km/t

3 (6500 kr i bot)

Kilde: www.politi.no

Mye nytt i skolen

I følge Utdanningsdirektoratet starter hele 60.000 elever i første klasse i år. Det er med andre ord en hel del barn som ikke er vant til trafikk langs veiene.

Her finner du departementets oversikt over hva som er nytt skoleåret 2011-2012:

Les også:

- Hesten er her for å bli, automobilen er en mote

Fjellveggens supermann

Lyset ingen kan forklare

ANDRE FORUTSETNINGER: Barn har helt andre forutsetninger for å forstå trafikkbildet enn voksne.
ANDRE FORUTSETNINGER: Barn har helt andre forutsetninger for å forstå trafikkbildet enn voksne. Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning