Første skoledag

Tips til vellykket skolestart

Skolestart er ingen spøk, særlig ikke for foreldrene.

SKOLESTART: Det kan være tøft for foreldrene å sende seksåringen avgårde på skolen. Med disse tipsene får barnet en trygg start.
SKOLESTART: Det kan være tøft for foreldrene å sende seksåringen avgårde på skolen. Med disse tipsene får barnet en trygg start. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Men med mindre du har planer om å la barnet ditt få hjemmeundervisning, kan du nok ikke skulke første skoledag.

Vi har fått tidligere rektor Mette Gaarder på Lakkegata skole (nå prosjektleder i Utdanningsetaten i Oslo) til å hjelpe oss med noen råd på veien til engstelige foreldre som ønsker å forberede seg og barnet best mulig til skolestart.

Les også: Her er de beste skolesekkene

1. Gjør barnet trygg på at skolen er et godt sted å være

De fleste skoler har en førskoledag om våren. Da kan skolestarterne og foreldrene komme på besøk på skolen for å bli litt kjent.

Noen steder drar hele barnehagen på skolebesøk. Det er helt vanlig å være litt redd for det ukjente, dette gjelder både barn og voksne.

Hvis barnet og foreldrene blir kjent med skolen litt etter litt, fremstår skolestarten som litt mindre skremmende.

Dine egne forventninger til første skoledag er trolig større enn barnets

Prøvegå skoleveien, gå en tur og lek litt i skolegården. Kanskje barnet kjenner noen som går på skolen allerede, og kan fortelle om hvordan det er? Kjenner barnet noen som skal begynne i samme klasse?

Les også: Straffet elev med tvangsrøyking

- Det er viktig at man ikke overfører sin egen usikkerhet til barnet, påpeker Gaarder.

Hvis man som forelder er usikker på noe i forbindelse med skolestart, er det viktig å melde fra om dette tidlig, slik at man får en best mulig dialog mellom hjem og skole.

2. Stimuler barnets språkutvikling

Nøkkelen til all læring ligger i et godt utviklet språk og begrepsapparat.

Les høyt for barnet, snakk sammen om bilder dere ser på, og fortell hverandre historier.

Betyr det at barnet bør lære å lese og skrive før skolestart?

Nei, absolutt ikke. Skolen skal begynne opplæringen på det nivået barnet er.

Om de kan lese og skrive før de begynner, eller ikke kan skrive en eneste bokstav, spiller ikke så stor rolle. Men hvis barnet har lyst og interesse til å utforske bokstaver og tall, er det viktig at foreldrene stimulerer denne interessen ved å la bøker, papir og blyant være tilgjengelig, slik at de kan prøve litt selv.

- Bør man «holde igjen» barn, slik at de ikke lærer å lese før skolestart?

- Nei, det skal man ikke gjøre. Dyktige pedagoger som setter barna i sentrum skal klare å finne utfordringer, også til de barna som er litt tidligere ute enn andre, sier Gaarder.

Les også: Disse lekeapparatene må du se

3. Tren barnet i å delta i sosialt samspill med andre

En viktig del av barnets nye hverdag som skoleelev er å forholde seg til skrevne og uskrevne regler for sosial omgang med andre.

INNSATSVILJE: Det å lære er arbeid som krever innsats. Det kan være lurt å forberede barnet på at skole ikke bare er morsomt.
INNSATSVILJE: Det å lære er arbeid som krever innsats. Det kan være lurt å forberede barnet på at skole ikke bare er morsomt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

På skolen må barnet vente på tur, sitte stille i klasserommet, og ta imot beskjeder som blir gitt av læreren.

Skal barnet få venner, må det også «knekke koden» for hvordan man skal oppføre seg i skolegården i friminuttene.

- Jeg oppfordrer foreldre til å spille spill med barna, men ikke la dem vinne hver gang. Hvis barnet alltid får det som de vil, gjør man dem en bjørnetjeneste. Det er viktig å kunne innordne seg, samtidig som de også skal kunne hevde seg selv og sine egne behov, mener eks-rektoren.

Fritidsaktiviteter der man er en del av en gruppe er en god forberedelse på hverdagen barnet vil møte på skolen. Lagspill er det spesielt fint å være med på.

4. Øv på praktiske ferdigheter

I barnehagen er det mange voksne som kan hjelpe med å knyte sko, tørke stumpen og passe på at matboksen blir med hjem.

Når barnet begynner på skolen, må det klare seg mer på egen hånd.

Å ta på jakke, gå på do selv og pakke sekken blir daglige gjøremål.

Er du bekymret for om barnet klarer disse praktiske oppgavene, er det viktig at du sier fra til skolen, slik at de vet om det og kan følge opp.

Det er også lurt å kjøpe sko med borrelås og en jakke barnet klarer å ta på selv, slik at det slipper å spørre om hjelp hver gang.

5. Ha realistiske forventninger

Noen barn tror på forhånd at skolen kommer til å være et sammenhengende bursdagsselskap, der lærdommen trylles inn i hodene deres.

Selv om det er bra at barnet gleder seg til å begynne på skolen, kan det være lurt å forberede det på at det ikke nødvendigvis kommer til å være hysterisk morsomt hele tiden.

De fleste barn gleder seg til å lære å lese. Noen lærer det raskt, noen må streve mer. Det å lære er arbeid som krever innsats.

Tenk også over om dine egne forventninger er realistiske.

6. La barnet begynne på SFO før skolestart

Ved å begynne på skolefritidsordningen en uke eller to før skolestart, får barnet en myk overgang til å bli skolegutt eller -jente.

Det blir kjent med lokalene, skolegården, og får begynt å bli kjent med medelever og ansatte.

Noen synes at «magien» ved første skoledag blir borte når barnet «tyvstarter». Husk da at dine egne forventninger til første skoledag trolig er større enn barnets.

Det viktigste er at barnet føler seg trygg. Du liker sikkert også å være litt forberedt før du starter i ny jobb.

Les også: Stor test av regntøy

7. Legg til rette for at barnet kan fortelle på eget initiativ

«Hva har du lært på skolen i dag?» «Ingenting», lyder gjerne svaret.

Foreldrene blir gjerne litt bekymret hvis de opplever at det er vanskelig å få barnet til å fortelle om hvordan de har det på skolen.

Tenk da over hvordan du stiller spørsmålene. Hvis du begynner med å fortelle selv, «vet du hva jeg opplevde på jobben i dag», kan det være lettere for barnet å fortelle om det som har skjedd på skolen.

Og husk at det er forskjell på barn - noen er mer snakkesalige enn andre.

Les også: Derfor får du sutrete unger

8. Kommuniser med skolen

Har ikke barnet ditt lært riktig blyantgrep? Har det lett for å glemme å gå på do? Er du redd for at han ikke skal få noen venner?

Det kan være mye å lure på for ferske skoleforeldre, og det er ingen grunn til å gå rundt og gruble på egen hånd. Ta en telefon til skolen, eller send en e-post, dersom det er spesielle ting du lurer på.

Lykke til!

Les også: Slik blir du slank etter ferien

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 12/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også