Volvo 940 skolebil:
Denne kjøreskolen er ikke helt som andre trafikkskoler
I en tid da de fleste tar førerkort med elbiler uten manuell girkasse, er Felgen trafikkskole på Lillehammer et friskt pust. Deres Volvo 940 skolebil er svært populær blant elevene, som lærer å kjøre bil på ekte - med manuelt gir.

Hva bruker du den spaken der til? Hvorfor har bilen tre pedaler på gulvet? Rattgir og gulvgir hva er det? Spørsmålene kan være mange når en håpefull ungdom setter seg inn i en bil med manuell girkasse, for eksempel en veteranbil. Men hvorfor er det slik? La oss ta en titt på realitetene.
Enten man liker det eller ikke, så har Norge hatt en elbil-boom de senere årene, spesielt takket være politiske grep der man har sponset de som velger elbiler framfor biler som går på bensin og diesel.
Det fører også til at kjøreskolene har investert i elbiler, og disse bilene har som kjent ikke girkasse. I 2024 ble det gjennomført 148 531 oppkjøringer hos Statens vegvesen.

Av disse ble hele 62 prosent gjennomført med biler som har automatgir. Og tallet er stigende. Til sammenligning var andelen oppkjøring med automatgir på seks prosent i 2016.
I en uttalelse sier Norges Trafikkskoleforbund at dette er rette veien å gå fordi fremtiden er automatisk. Ikke alle vil være enig i den uttalelsen.
Bekymring hos Forsvaret
Statistikk viser at utviklingen ikke er lik for hele landet. I mer grisgrendte strøk er andelen som velger førerkort for manuell giring, vesentlig større enn i de store byene.
Mange førerkortsøkende ungdommer har ikke en nyere elbil stående klar som førstegangsbil, og mange av disse bilene har på langt nær alle støttesystemer som en splitter ny skoelbil er utstyrt med.

I Forsvaret ser man med bekymring på utviklingen fordi de har et stort antall militære kjøretøyer med manuelt gir. Foreløpig skal de ha god nok tilgang på rekrutter med førerkort for manuell girkasse, men det kan endre seg.
Tar man førerkort for manuelt gir har man likevel lov til å kjøre bil med automatgir, men ikke motsatt.
Dette kan få stor betydning hvis man for eksempel har lyst til å drive med veteranbiler, der brorparten har manuell girkasse.


På gammelmåten
Noen har åpenbart tatt denne bekymringen på alvor. På Lillehammer holder nemlig Felgen Trafikkskole til, og i den moderne bilparken har de en som skiller seg kraftig ut: En Volvo 940 Turbo med manuell girkasse som skolebil. Dette måtte vi se nærmere på.
Sjåførlærer Ole Martin Pedersen møter oss antrukket i olabukse, hvit t-skjorte med åpen flanellskjorte over, samt caps på hodet. Han ser absolutt ut som en Volvo-kis, og han bekrefter at det stemmer

– Joda, jeg er veldig bilinteressert og glad i eldre Volvoer, men det er ikke først og fremst poenget her. Poenget er å lære ungdommen opp til å bli gode i trafikken, også bak rattet på eldre biler. Det er jo slike biler de ofte kjører etter at de har tatt lappen, sier Pedersen
Da han tok trafikklærerutdanningen, var det vel bare to av 100 studenter der som hadde bilinteresse.
– Det bekymret meg litt. Læreplanen er bra den, med skreddersydd opplæring. Men en toppmoderne bil har så mange støttefunksjoner at den nærmest kjører sjåføren automatisk. Jeg ønsker tvert om å lære elevene til å kjøre selv, ikke bli kjørt, sier Ole Martin Pedersen engasjert.
Da han foreslo å satse på en eldre bil med manuell girkasse ble han møtt med skepsis fra en del i trafikkskolemiljøene. Han fikk høre at dette var å dra opplæringen i feil retning. Men han ga ikke opp.


Aksept fra sjefen
– Da jeg foreslo det for sjefen min fikk jeg full aksept. Vi gikk til innkjøp av en 1995 Volvo 940 turbo, og med den strakte vi ut en hånd til bilinteressert ungdom som skulle ta førerkort. Hos oss blir de møtt med entusiasme i stedet for en pekefinger, forteller han.
Idéen ble ikke bare applaudert av ledelsen ved kjøreskolen, den ble i høyeste grad møtt med entusiasme fra elevene også.
Ifølge Pedersen har pågangen vært stor etter at de startet opp med dette for fire år siden, og den gode gamle Volvoen er den mest brukte av skolebilene til Felgen Trafikkskole.
– Det er naturlig nok bilinteresserte ungdommer som utgjør den største andelen som vil ha opplæring med denne bilen. Det interessante er at flere av dem kommer fra andre steder enn Lillehammer, og vi har blant annet hatt elever fra Stange, som jo er et godt stykke unna, forteller Pedersen.

– Av alle de elevene jeg har hatt, er det bare et par stykker som ikke har likt å kjøre 940-en. Jeg har til og med elever som har med seg egen wunderbaum til kjøretimene, legger han til med et glis.
Flere av elevene har også gått til anskaffelse av Volvo 940 og lignende etter at lappen er i boks.
Det beste med jobben
Ole Martin Pedersen forteller at det beste med jobben er kjøretimene med ungdom på vinteren. Da er det mer krevende å kjøre med en bakhjulsdrevet 30 år gammel Volvo, enn en topp moderne elbil med et sinnrikt system av sensorer og masse støttende elektronikk.

– Da lærer man seg å takle utfordringene på en annen måte og blir en bedre sjåfør. Jeg oppfordrer også ungdommene til å prøve seg på egenhånd når de har fått førerkort. Rett og slett øve på det de har lært, men på trygge plasser der de kan forsøke seg på litt sladding uten at det er farlig for andre, sier Pedersen.
Det er ikke langt mellom liv og lære for kjøreskolelæreren. Han lever som har preker.
– Jeg vil ikke ha en bil som er nyere enn 2006-modell. Etter det ble det altfor mye data i bilene. og vi skal satse videre på et tilbud med å gi opplæring med gammel skolebil, sier han.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 17 2025