Test av Nokia Ovi Kart

Nokia mot Iphone

Iphone tilbyr navigasjonsapplikasjoner du må betale for. Nokia slår tilbake med Ovi Kart. Hvem vinner navi-kampen?

GOD GRAFIKK: Ovi Kart har en lettlest og tydelig grafikk.

GOD GRAFIKK: Ovi Kart har en lettlest og tydelig grafikk. Foto: Foto: Geir Svardal

Publisert Oppdatert

Del

Kort sagt:

+ Rask og (for det meste) presis navigasjon, god grafikk, fotoboksvarsling, trafikkvarsling og masse andre nyttige tilleggsfunksjoner.

- Ikke hundre prosent stø i bynavigering - en grov feil.

Vi har kåret den beste navigasjonsapplikasjonen for Iphone. Tre av seks fikk fem på terningen, og IGO My Way ble kåret til "Best i test".

Men det finnes andre smarttelefoner enn Iphone, og disse tilbyr også navigering. En av dem er Nokia. Et merke som går sine egne veier og selger smarttelefoner med eget navigasjonsprogram - Ovi Kart.

Ovi Kart fås i dag med et stort antall Nokia-telefoner, eller du kan laste programmet ned gratis. Enkelte modeller fås også med egen holder/lader på kjøpet.

Vi har testet navigasjonen med en Nokia N8, samt Nokias egen holder, som består av en laderenhet med snelleløsning og selve holderen i frontruta.

Perfekt start

Som mange andre navigasjonsapplikasjoner tilbyr Ovi Kart en mengde innstillinger; blant annet kan du direktenavigere til et utall POIs og aktivere fotoboksvarsler (som virker på vår tur).

NAVIKAMP: Nokia mot Iphone - hvem tilbyr best navigering?

NAVIKAMP: Nokia mot Iphone - hvem tilbyr best navigering? Foto: Foto: Geir Svardal

Dessuten tilbys trafikkinformasjon og værvarsling, og du kan knytte turen opp mot sosiale nettverk som Facebook.

Ovi Kart krever litt mer av brukeren til å begynne med, enn det de fleste Iphone-appene gjør. Men du får igjen for å bruke litt tid på bruksanvisningen.

Blant annet kan du scrolle horisontalt, og veksle mellom vanlig navigeringskart, oversiktskart og en skjerm uten kartbilde (enklere navigering ved hjelp av piler og tall).

Ovi Kart navigerer raskt og presist på Ring 3 fra Nydalen mot Fornebu. Gjennom Tåsentunellen og Gransfosstunellen aktiveres en godt fungerende tunellsimulering, samtidig som at lyset i skjermen duses ned.

Det gode inntrykket fortsetter fra Fornebu inn mot Oslo sentrum. Navigeringen er perfekt, grafikken tydelig. Her går det ikke an å være i tvil om hvor veien til målet går.

Kjempebom

Så kommer strekningen som har vært flere applikasjoners akilleshæl. Tvers gjennom Oslo, fra Klingenberg kino nær Aker Brygge og opp til Nydalen.

Og også Ovi Kart foretar et par dårlige, men ikke katastrofale, valg underveis. Dessuten foretar den raske omberegninger når det behøves.

Men så - fem minutter før vi er fremme ved Hjemmet Mortensen i Nydalen - foretar den et ubegripelig valg, som vil sende oss i en retning bort fra Nydalen, og ut på en ekstrarunde som fort ville tatt ti minutter.

Ingen andre av våre testede Iphone-naviapplikasjoner har foreslått denne helt feilaktige ruten! Og der ryker den sterke femmeren som så langt kunne gjort Ovi Kart til en delt testvinner (med IGO My Way) på vår store navigasonstest for smarttelefoner.

Men bortsett fra Ovi Karts ene uforståelige bom, lar vi oss imponere - ikke minst med tanke på at dette er en tjeneste som følger med smarttelefonene, og som er gratis å oppdatere.

Les også:

De beste bilappene

Ipad inntar båtlivet

OVERSIKT: Med Ovi Kart kan du kjapt veksle mellom detaljkart og oversiktsmodus.

OVERSIKT: Med Ovi Kart kan du kjapt veksle mellom detaljkart og oversiktsmodus. Foto: Foto: Geir Svardal

Test av Nokia X3-02

Fullverdige sjøkart på mobilen

Spesifikasjoner

Produsent Nokia
Pris 0

Konklusjon

Et gjennomarbeidet, avansert og brukervennlig system, som krever litt mer av brukeren. Et par mindre, samt en svært grov, navigeringsmiss i Oslo by frarøver Nokia toppkarakteren.

Vår karakter

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning