Elbil

Krever at elbilene støyer mer

Må utstyres med støyskapende utstyr innen 2019.

TESLA: EU krever at elbiler som Tesla Model S skal støye mer av hensyn til svaksynte og blinde.
TESLA: EU krever at elbiler som Tesla Model S skal støye mer av hensyn til svaksynte og blinde. Foto: FOTO: Petter Handeland
Publisert Oppdatert

EU har ifølge Norsk forening mot støy vedtatt et lovpåbud som gir mer støy i trafikken. I det vedtattet støyregelverket kreves det at stillegående biler som hybrider og elbiler skal utstyres med et lydvarslingssystem av hensyn til blinde og svaksynte.

Regelverket tar utgangspunkt i at blinde og svaksynte er involvert i ulykker fordi de ikke kan høre bilene. EU-parlamentet har derfor vedtatt at alle elektriske biler skal ha utstyr som lager lyd innen juli 2019.

Følger etter USA

USA har allerede innført krav om fotgjengervarsel for elbiler og hybridbiler. Nå altså følger EU og dermed også Norge etter, ifølge Norsk Ebilforening, som tidligere har oppfordret elbilistene til å være ekstra oppmerksom på myke trafikanter som ikke hører at stillegående biler kommer kjørende.

Foreningen hevder imidlertid at dette ikke er noe omfattende problem. I en undersøkelse som foreningen gjennomførte i 2012 svarte over 80 prosent av elbilistene at de aldri hadde opplevd farlige situasjoner med myke trafikanter.

Kravene fra EU:

* Elbilene må lage lyd opptil 20 km/t og ved rygging.

* Det skal være et sammenhengende lydbilde som varsler fotgjengere og andre myke trafikanter om at et kjøretøy er i bevegelse.

* Elbilen kan ha en pauseknapp som stopper lyden midlertidig.

* Varsellyden skal ikke være høyere enn fra en tilsvarende bil med forbrenningsmotor under samme forhold.

Kilde: Elbilforeningen

Les også:

Den gjerrigeste stasjonsvogna vi har testet

Slik er BMWs superhybrid

Den stiller alle andre Porsche-modeller i skyggen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning