Prøvekjørt: Honda Civic Type R, 2015

Denne bilen er den råeste av sitt slag

Honda Civic Type R er like rask som den er ubehøvlet.

RAMP: Honda Civic Type R ser rampete ut, og er det. Skal du holde tritt i en lyskrysspurt, trenger du en bil med alvorlig stor motor. FOTO: Produsent
RAMP: Honda Civic Type R ser rampete ut, og er det. Skal du holde tritt i en lyskrysspurt, trenger du en bil med alvorlig stor motor. FOTO: Produsent Foto: Honda
Sist oppdatert

TEKNISKE DATA Honda Civic Type R

  • Motor, cm3: 1996
  • Effekt, hk ved o/min: 310/6500
  • Dreiemoment, Nm ved o/min: 400/2500-4500
  • Egenvekt, kg: 1382
  • Lengde/bredde/høyde, cm: 439/188/147
  • Bagasjerom, liter: 498
  • Standard dekkdimensjon: 235/35 R19
  • Forbruk, EU-mix l/mil: 0,73
  • CO2-utslipp, g/km: 170
  • 0-100 km/t, fabrikk, sek.: 270
  • Toppfart, km/t: 5,7
  • Pris fra, kr: 600.000

Når det dukker opp en R i et modellnavn, skal det som regel bety at bilen er ekstra rask. Honda Civic Type R er den mest ekstreme av sitt slag. Ingen annen forhjulsdrevet kompaktbil har så sterk motor og går så raskt.

Den nye tolitersturboen yter 310 hk, og det gir skrytetallene 5,7 sekunder for 0-100 km/t og toppfart på hele 270 km/t.

Men tro ikke at Honda bare har tatt en vanlig Civic og stappet en råtrimmet motor innunder panseret. Hondas ingeniører har gått løs på alt som er nødvendig for at Type R skulle bli den mest kompromissløse kombikupeen undertegnede noen gang har kjørt.

R for ramp

Utvendig ser Civic Type R ut som en kompakt ramp. Utseendet levner ingen tvil om ambisjonene.

Bak har den fått stor spoiler på bakluka og en diffuser nederst. Foran er det mange vinkler, kanter og linjer som sammen skal lede luft på best mulig vis. Hensikten er både å skape trykk mot bakken i høy fart, og å lede luft inn og ut av motorrommet for få kjøle ned kraftpakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEVINGET: En stor spoiler på bakluka øker trykket mot bakken i høy fart. Det trengs, for toppfarta er 270 km/t. FOTO: Produsent
BEVINGET: En stor spoiler på bakluka øker trykket mot bakken i høy fart. Det trengs, for toppfarta er 270 km/t. FOTO: Produsent Foto: Honda

Vi starter i Civic Type R på offentlig vei i grensetraktene mellom Slovakia og Østerrike. Etter et par hundre meter smeller det knallhardt i bilen. Vi har truffet en dump i veien. Dumpa er så dyp at man vil kjenne den godt i alle biler, men i Civic Type R høres det som om bilen skal knekke.

Den gjør ikke det, men smellet viser noe vi skal kjenne godt etter hvert: Denne bilen er så stiv at den rett og slett ikke er særlig godt egnet på vei med dårlig underlag. Fjæring og demping er hardere enn i de fleste, kanskje alle, sportsbiler jeg har prøvd. Dekkene er på tykkelse med et par runder svart teip som er surret rundt 19-tommersfelgene.

Det er en grunn til at den er det. Med Civic Type R handler nemlig mye om at bilen også – eller kanskje til og med mest av alt – skal kunne gå veldig fort rundt en racerbane. Det forteller tida 7 minutter og 53 sekunder på Nürburgring Nordschleife en hel del om.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

R for racer

BOMBE: Turbomotoren med 2,0 liter sylindervolum yter 310 hk og har et dreiemoment på 400 Nm. Så sant du er over slurekjøringsturtall, er responsen lynrask når du tråkker på gasspedalen. FOTO: Produsent
BOMBE: Turbomotoren med 2,0 liter sylindervolum yter 310 hk og har et dreiemoment på 400 Nm. Så sant du er over slurekjøringsturtall, er responsen lynrask når du tråkker på gasspedalen. FOTO: Produsent Foto: Honda

Honda er en bitte litt annerledes bilfabrikk. De lager for det meste helt vanlige biler, men av og til noe som skiller seg helt fra normalen. Fabrikken har motoringeniører som greier fenomenale ting når de får lov. Det vet vi blant annet fra Hondas 1,6-litersdiesel, som er raskere enn de andre, men som samtidig bruker veldig lite drivstoff.

Toliteren i Civic Type R er et nytt eksempel. Om lyden fra den innimellom er lurvete, drønnende og udempet, så kaster motoren bilen framover med formidabel kraft hver gang man trykker på gasspedalen. Turboforsinkelse, som er et vanlig fenomen når det skal tas alvorlig mye krefter ut av en relativt liten motor, er nærmest fraværende når man først er oppe i ivrig turtall.

Motoren er koblet til en sekstrinns manuell girkasse – en slik bil skal ha manuell kasse – med tett utveksling og svært kort vandringsvei for girspaken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En råsterk motor og forhjulsdrift er en vanskelig kombinasjon. Den sterkeste med denne kombinasjonen vi har testet tidligere, er Ford Focus ST. Den har 250 hk og 350 Nm, og i den trekker det godt i rattet når man gir på i sving. Før jeg ga gass i Honda Civic Type R, tenkte jeg at det var omtrent her grensa lå for god kjørbarhet.

ILDRØDT: Et trykk på R-knappen til venstre gjør dempingen 30 prosent stivere. Samtidig blir instrumentene røde. FOTO: Produsent
ILDRØDT: Et trykk på R-knappen til venstre gjør dempingen 30 prosent stivere. Samtidig blir instrumentene røde. FOTO: Produsent Foto: Honda

Men igjen har japanske ingeniører tenkt seg grundig om. Drivakselen på den lengste sida er ekstra sterk for å hindre ettergivenhet. Styring og oppheng er konstruert for å gi Civic Type R en utrolig kontant styrefølelse. Svære bremser fra Brembo skal ta farta hurtig ned når det trengs.

Selvsagt har den også fått bøtteseter og sportspynt innvendig, mens materialene ellers er de samme som i en vanlig Civic. Det virker litt for enkelt i en bil som blir dyr i Norge. Her tilbys den i to utstyrsgrader til enten 600.000 kroner eller 620.000 kroner, og den kommer hit tidlig på høsten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

R for rå

Til sist har Honda Civic Type R fått en sportstast der vanlige Civicer har en økokjøringstast. Trykk på den, og bilen blir enda råere. Dempingen blir 30 prosent hardere, og styringen blir tyngre. Nå er Civic klar for racerbanen.

BØTTER: Honda Civic Type R har selvsagt sportsseter med kraftige sidevanger. FOTO: Produsent
BØTTER: Honda Civic Type R har selvsagt sportsseter med kraftige sidevanger. FOTO: Produsent Foto: Honda

Jeg skal innrømme med en gang, uten noen form for snikksnakk. Jeg er ikke rette mann til å få det beste ut av denne bilen. Jeg har altfor lite erfaring fra banekjøring, og banen ved navn Slovakiaring har mange krevende svinger.

Men det er ikke vanskelig å kjenne at det er dette bilen virkelig er bygd for. Fronten nærmest trekkes inn i svingene, og hekken hjelper til med å komme passe langt ut. Alt er så direkte at små bevegelser med rattet er alt som skal til. Honda har dessuten ordene sine i behold: Kreftene trekker ikke sjenerende i rattet, uansett hvor hardt man tråkker til. Det er imponerende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Men virkelig imponerende er det først når jeg etterpå sitter på med en durkdreven racersjåfør rundt den samme banen. Da skjønner jeg hva bilen er god for, og hvor mye jeg har å lære. Svinger tas i svimlende fart. På langstrekkene presser han bilen opp i 210 km/t, før han på et par hektiske sekunder har bremset ned til rundt 90 og er klar for neste skarpe sving.

Mannen har bedre kontroll med bilen enn jeg har over min egen høyrehånd. – Det er lett å kjøre slik med en sånn bil, sier han etterpå.

STOPP: Det som går fort, må kunne stoppes fort. Bremser fra Brembo ordner opp. FOTO: Produsent
STOPP: Det som går fort, må kunne stoppes fort. Bremser fra Brembo ordner opp. FOTO: Produsent Foto: Honda

Forutsatt at man kan kunsten.

Honda-importøren dekket kostnadene ved reisen til Slovakia.

RETTE ELEMENT: Honda Civic Type R er lagd for banekjøring. Det er bare på bane den kan vise fram alt den kan. På landevei er den rett og slett for rå. FOTO: Produsent
RETTE ELEMENT: Honda Civic Type R er lagd for banekjøring. Det er bare på bane den kan vise fram alt den kan. På landevei er den rett og slett for rå. FOTO: Produsent Foto: Honda

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også