Tilhengerkalkulator

Finn ut hva du kan trekke

Statens Vegvesens nye tjeneste gjør det enkelt å sjekke om du har lov til å trekke hengeren på gårdsplassen.

ENKLERE: Nå slipper du å regne ut hvor tung henger du kan kjøre med - bare skriv inn registreringsnummeret på bil og henger, så gjør systemet resten.
ENKLERE: Nå slipper du å regne ut hvor tung henger du kan kjøre med - bare skriv inn registreringsnummeret på bil og henger, så gjør systemet resten. Foto: FOTO: Haakon Førde
Publisert Oppdatert

I mars 2012 lanserte Statens Vegvesen appen "Bil og henger" til både iPhone og Android. Denne gir deg de fleste data som finnes i vognkortet (bortsett fra eieropplysninger). Det betyr at du kan lese av ting som tillat hengervekt, totalvekt og understellsnummer ved å skrive inn registreringsnummeret. Nå er denne tjenesten også tilgjengelig på vegvesen.no.

Det mest praktiske med appen og den nye nettjenesten er imidlertid ikke kjøretøyopplysningene i seg selv, men muligheten til å finne ut hva du kan trekke av tilhengere. Ved å skrive inn registreringsnummer på bil og henger samt velge hva slags førerkort du har, får du beskjed om du har lov til å kjøre bilen med den aktuelle tilhengeren.

Hvis du er ute etter eieropplysninger i en eller annen forbindelse, det være seg feilparkering eller hvis du er vitne til at noen kjører på en bil og stikker av, kan du sende SMS "regnr" etterfulgt av skiltnummeret til 2282. Da vil du få svar med navn på eier, frist for EU-kontroll og hvorvidt eieren skylder årsavgift.

Å bruke denne tjensten koster tre kroner per melding. Navn på eier er imidlertid ikke tilgjengelig på internett på grunn av personvernhensyn, skriver Statens Vegvesen.

IKKE LOV: Vårt eksempel viser at Renault Clio stasjonsvognen vi testet for noen uker siden ikke har lov til å trekke den tilfeldige hengeren vi skrev inn nummeret til.
IKKE LOV: Vårt eksempel viser at Renault Clio stasjonsvognen vi testet for noen uker siden ikke har lov til å trekke den tilfeldige hengeren vi skrev inn nummeret til. Foto: SKJERMDUMP: vegvesen.no

Tunga rett i munnen

BILINFO: Både appen og nettsidene til Statens Vegvesen gir deg nå mye informasjon om bilen.
BILINFO: Både appen og nettsidene til Statens Vegvesen gir deg nå mye informasjon om bilen. Foto: SKJERMDUMP: Bil og henger-app

Hovedregelen for trekking av tilhenger med førerkort klasse B sier at hengeren ikke må ha en tillatt totalvekt på mer enn 750 kilo.

Det finnes imidlertid en såkalt "campingvognregel" som sier at du kan trekke en henger som veier mer enn 750 kilo så lenge tillatt totalvekt på bil og henger til sammen ikke overstiger 3500 kilo.

Har du for eksempel en bil som med tillatt totalvekt på 2200 kilo kan du trekke en henger med tillatt totalvekt på inntil 1300 kilo - så lenge bilen er godkjent for det.

I januar i år kom det også en ny kode (B96) som gjør at du kan kjøre et såkalt vogntog med tillatt totalvekt på inntil 4250 kilo. Dette krever i motsetning til klasse BE ingen oppkjøring, og er dermed en slags mellomting.

For ordens skyld: Med BE har du lov til å kjøre henger med tillatt totalvekt på inntil 3,5 tonn.

Disse, relativt kompliserte, reglene slipper du nå å forholde deg til i særlig grad. Det eneste du trenger å vite er altså registreringsnummeret på bil og henger, og systemet gjør hele regnejobben for deg.

Les også:

Disse bilene har mest støy

Denne bilquizen får du aldri alt rett på

Bilene som har fått terningkast seks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning