Bileiere

Dette irriterer oss mest

Ingenting irriterer eierne mer enn biler som knirker.

ULYD: Knirkelyder og vibrasjoner er blant problemene som bileierne opplever som mest irriterende. FOTO: Newspress
ULYD: Knirkelyder og vibrasjoner er blant problemene som bileierne opplever som mest irriterende. FOTO: Newspress
Publisert Oppdatert

Topp 10

Feil og problemer ifølge eierne (Rangert)

1) Knirkelyder i kupeen

2) Høyere forbruk enn oppgitt

3) Instrumenter og kontrollamper'

4) Øvrig elektronikk

5) Lysene på bilen

6) Feil ved radio/anlegg

7) Hjul og dekk

8) Rust

9) Trøbbel med håndbrekk

10) Vibrasjoner under kjøring

Kilde: NAF

NAFs AutoIndex 2013 viser at knirkelyder i bilen er det som irriterer bileierne mest. 17,3 prosent av bileierne oppgir knirking som et problem. Det går igjen hos samtlige bilmerker som er med i AutoIndex, som er en tilfredshetsundersøkelse utført av Loyalty Group for blant annet NAF-bladet Motor og Vi Bilägare

Nesten 19 000 norske bileiere har deltatt i undersøkelsen. Den omfatter 120 spørsmål som omhandler bileiernes forhold til bilmerke, forhandler, verksted og lojalitet. Undersøkelsen omfatter biler registrert i perioden 2006-2012.

Totalt er Lexus-eierne de mest fornøyde, foran BMW og Audi på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Et av spørsmålene som stilles i undersøkelsen er hva slags feil og problemer eierne har opplevd med bilene sine. Og det er her over 17 prosent svarer at de har problemer med knirkelyder. Ifølge eierne knirker det mest i Nissan og Suzuki, minst i Lexus og BMW.

Forskjell på alvorlighetsgrad

- Hva er det verste med knirkelyder i bilen?

- Det er nok to ting: For det første er det selve lyden, som kan være irriterende nok, men viktigere er det at det ikke skal være sånn. Bilen skal ikke knirke, og ingen bileier liker feil med bilen, sier Petter Handeland, biljournalist i Vi Menn Bil TopGear.

- Er en knirkelyd i bilen noe man bør sjekke?

- Det kommer helt an på hvor lyden kommer fra. Det er stor forskjell på om lyden kommer fra forstillingen eller om den kommer fra et løst deksel på dashbordet, sier Handeland.

- En knirkelyd som irriterer er heller ikke ideelt med tanke på konsentrasjonen. Blir man mer opptatt av lokalisere knirkelyden enn å følge med på veien, er det fare på ferde.

Forbruk og kontrollamper

Høyere forbruk enn oppgitt er også noe som irriterer. 12 prosent oppgir dette som er problem, og ifølge NAF er det ærlig Hyundai-eierne som synes bilen er tørstere enn forespeilet. Men også Lexus-eierne er noe skuftet.

Feil ved elektronikk og instrumenter, samt kontrollamper ute av kontroll skaper også irritasjon. 19 prosent av Ford-eierne oppgir feil ved elektronikken som en kilde til frustrasjon. 16 prosent av Renault-eierne oppgir også dette som et problem. 22,7 prosent av Fiat-eierne svarer at de har hatt problemer med instrumenter og kontrollamper.

Les også:

Dette er hissigproppene i trafikken

Så mye sparer du på å kjøpe nyere bruktbil

De beste bilene med firehjulsdrift

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning