Terrafugia Transition

Dette flyet er en bil

Og den fungerer faktisk, både på veien og i lufta.

Publisert Oppdatert

Det er gjort mange forsøk på å gjøre flybilen til et produkt som kan være aktuelt for folk flest. De fleste forsøkene har foregått i USA, og det gjelder også dette prosjektet.

Flybilen har fått navnet Terrafugia Transition, og er bygget av fem piloter - som også har studert ved USAs ledende ingeniøruniversitet, nemlig Massachusets Institute og Technology.

Prosjektet ble startet i 2006, og nå har flybiler fått sin aller første luftetur. Det skjedde på Plattsburgh-flyplassen i delstaten New York, og flyturen ble foretatt uten problemer.

Som fly flest har også Transition vinger - noe som kan være litt upraktisk når du kjører på veien. Derfor kan vingene brettes opp på kun 30 sekunder, og flybilen får dermed plass i det amerikanerne kaller en normal garasje.

Det er en vanlig bensinmotor av ukjent størrelse som gir kraft til forhjulene når du kjører, og til propellen når du flyr. Flyet skal ha en rekkevidde på i overkant av 700 kilometer, noe som altså betyr en del mellomlandinger hvis du har planer om sydenferie. Marsjfarten i lufta er opp mot 185 km/t, og på bakken skal bilen klare å holde "motorveihastighet".

Du trenger selvfølgelig pilotsertifikat for å fly dette flyet, noe som fort kommer opp i 50.000-60.000 kroner.

Farkosten er fortsatt kun en prototyp, men Terrafugia har planer om å sette den i produksjon.

Les også:

Fly over køen

Slik flyr de rikeste

Slik sparer du penger på kjøring

Verdens raskeste bil kan bli din

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning