Omregistreringsavgiften

Dette er gratis i Sverige

Gratis med bileierskifte i Sverige. Her er den nye norske prislisten.

GRATIS: Men bare i Sverige. I Norge kan et eierskifte bli svært dyrt, selv om omregistreringsavgiften foreslås satt ned med 12 %. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
GRATIS: Men bare i Sverige. I Norge kan et eierskifte bli svært dyrt, selv om omregistreringsavgiften foreslås satt ned med 12 %. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

I Norge koster det fort mange tusenlapper å registrere et eierskifte på en bruktbil. I Sverige har de ingen avgift knyttet til dette, ifølge Peter Ekman hos Bilprovningen.

- Den eneste avgiften som kan forekomme, er hvis eieren trenger nye registreringsbevis, hvis disse for eksempel er mistet. Det koster rundt 100 svenske kroner, sier Ekman.

I Sverige, som i andre EU-land, har de et system med merverdiavgift på avansen ved videresalg av bruktbiler. Ved omsetning av brukte kjøretøy mellom privatpersoner vil det ikke være noen avanse, og dermed ingen merverdiavgift.

Forhandlere av brukbiler vil derimot kreve en avanse; det vil si at de selger bilen videre til en høyere pris enn de har betalt for den. På denne avansen vil det bli beregnet merverdiavgift i EU-landene.

I Norge er omregistreringsavgiften en fiskal avgift - som betyr at størrelse ikke er relatert til jobben det offentlige har med å registrere en ny eier på en brukt bil.

I 2009 hadde Staten en inntekt på 2,2 milliarder kroner fra omregistreringsavgiften.

Omregistreringsavgiften bidrar til at både bilkjøp og -eie er svært mye dyrere i Norge enn i vårt naboland Sverige. Bileierorganisasjonene ønsker omregistreringsavgiften bort,- de vil heller ha et flatt gebyr.

Men noe skjer. I Statsbudsjettet for 2013 foreslås omregistreringsavgiften for personbiler å kuttes med 12 prosent. Mange medier har dette med på listen over de største gladmeldingene.

Og det finnes noen måter å slippe unna omregistreringsavgiften på.

Omregistreringsavgiften for neste år:

Kostnad i Norge 2013

Kostnad i Norge 2012

Kostnad i Sverige

Egenvekt t.o.m 800 kg

7708 kroner

8595 kroner

0

Egenvekt over 800 kg t.o.m 1200 kg

10 527 kroner

11 739 kroner

0

Egenvekt over 1200 kg t.o.m. 1600 kg

15 137 kroner

16 880 kroner

0

Egenvekt over 1600 kg

19 602 kroner

21 860 kroner

0

Les også:

DYRT: Bil er dyrt i Norge, og det inkluderer kostnaden ved eierskifte. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
DYRT: Bil er dyrt i Norge, og det inkluderer kostnaden ved eierskifte. FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Slik får du mer for bilen din

Derfor blir færre tatt av fotoboksen

Det selges ikke bedre kompaktbil enn dette

Spar tusenlapper på kjørestilen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning