Bilavgift gir enorme prisforskjeller

To tredeler dyrere i Norge enn i Sverige

I Norge kan en påkostet nyere motorsterk bil fort koste mange hundre tusen kroner mer enn i Sverige. Takket være bilavgiftene.

AVGIFTENE AVGJØR: Ford Focus koster 230.000 kroner i Norge, men 138.000 norske kroner i Sverige.
AVGIFTENE AVGJØR: Ford Focus koster 230.000 kroner i Norge, men 138.000 norske kroner i Sverige. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Sist oppdatert

Skattebetalerforeningen hevder at bilavgiftene er en av de mest forhatte avgiftene i Norge.

Det nye bilavgiftssystemet vi fikk for 2012 hjelper neppe mye på denne oppfatningen. Nå baseres avgiftene på vekt, effekt, CO2-utslipp og en NOx-komponent. Toppeffekt gir mindre utslag enn før, noe som gjør at supersportsbiler har blitt noe billigere.

Men vi er fortsatt, sammen med Danmark, i en særstilling i Europa hva høye bilavgifter angår.

Og dette fører til at vi fortsatt har svært høye priser på biler i Norge. Noe som igjen er en viktig årsak til at vi har en temmelig gammel bilpark, noe som er uheldig sett fra et miljø- og sikkerhetsperspektiv. I 2011 var snittalderen på norske personbiler 10,5 år. I følge NAF burde den ligge på 7-8 år. Snittalderen for biler i EU er cirka to år lavere enn i Norge.

DYR: En Camaro 2010-modell til drøye millionen. Foto: Skjermdropp Finn.no
DYR: En Camaro 2010-modell til drøye millionen. Foto: Skjermdropp Finn.no

Enorm prisforskjell

På Facebook har det i senere tid gått en politisk initiert kampanje som viser prisforskjellen på en Chevrolet Camaro i Norge og Sverige.

Og et kjapt søk på finn.no og svenskenes motsvar blocket.se viser da også enorme prisforskjeller på modellen, selv om innbyrdes forskjeller i spesifikasjoner kan gjøre betydelige utslag på prisen.

På finn.no ligger prisene på den amerikanske muskelbilen stort sett mellom en million og halvannen million kroner. På blocket.se ligger de "samme" bilene til salgs for rundt 300 000- 400 000 svenske kroner. Spesifikasjonene avgjør en del, men uansett kan vi røflig si at prisforskjellen mellom Norge og Sverige på nyere Chevrolet Camaro er på rundt 600 000-700 000 kroner.

Og forskjellene skyldes norske bilavgifter. Eller mer presist - engangsavgiften. Fjerner du den fra prisen i salgsannonsene på finn.no, havner vi på svenske priser.

For en bilmodell som en nyere Camaro ligger avgiften gjerne på drøye 700 000 kroner. For ekstrem-motoriserte modeller blir selvsagt forskjellen i pris også ekstrem.

Men hvordan kan slike biler være så billige i Sverige?

Avgiftsfrie Sverige

BILLIG: Noenlunde samme modell - til cirka 700 000 kroner mindre. Foto: Skjermdropp Blocket.se
BILLIG: Noenlunde samme modell - til cirka 700 000 kroner mindre. Foto: Skjermdropp Blocket.se

Forklaringen er at Sverige er et lavkostland hva mobilitet gjelder. I en pressemelding i fjor gikk NAF ut og hevdet at nordmenn bruker 18 prosent av inntekten på bil og transport, mens gjennomsnittet i Europa er 12 prosent.

AVGIFTSGLADE: Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF mener at bilavgifter må være der for å oppnå en ønsket effekt - ikke bare for å hente kroner til Statskassen. Foto: NAF
AVGIFTSGLADE: Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF mener at bilavgifter må være der for å oppnå en ønsket effekt - ikke bare for å hente kroner til Statskassen. Foto: NAF Foto: Erik Norrud

En av forklaringene på dette er våre høye bilavgifter.

- I Norge er vi jo glade i avgifter, og vi løser gjerne nye utfordringer ved hjelp av nye avgifter. Kostnadene med bil er uten tvil langt høyere i Norge enn i Sverige, og vi ønsker en gjennomgang av hele bilavgiftssystemet. Vi ser på bompenge-ordningen som en del av dette, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF, som mener at den siste omleggingen av bilavgiftene er et lite skritt i riktig retning.

Slik er forskjellene i avgifter

I Norge er engangsavgiften sammensatt av følgende: Vektavgift, effektavgift, CO2-avgift og NOx-avgift. Det er vektavgiften som normalt gir størst utslag, men også motoreffektavgiften bidrar mye til den samlede engangsavgiften. I tillegg er det 25 prosent moms på "kaiprisen".

Den eneste måten å slippe unna avgiftene på, er å kjøpe elbil!

I Sverige finnes det ingen avgifter som virker inn på bilprisene; bare en moms på 25 prosent, uavhengig av faktorer som motoreffekt etc.

I Norge kan det koste over 20 000 kroner å omregistrere en nyere bruktbil, hvis du ikke er så heldig at du er i en kategori som kan slippe omregistreringsavgift.

I Sverige snakkes det ikke om omregistreringsavgift, men en dokumentavgift på noen få tikroninger for å omregistrere en bruktbil.

Årsavgiften er for biler flest i Sverige sammenlignbar med den norske, men i Sverige kan du enkelt avregistrere en bil, for eksempel om vinteren, og så "melde den på" igjen til sommeren. Da får du tilbakebetalt deler av Årsavgiften.

Og Sverige er nesten bompenge-fritt. Det er kun Stockholm som har en bompengering, men det er gratis å passere den før 07.00 og etter 18.00. En bompengering er også på gang i Göteborg.

Og ikke nok med det - en prissammenligning Aftenposten gjorde i fjor, viste at bildeler er 40 % billigere i Sverige enn i Norge. Og mange nordmenn reiser over grensen for å fikse bilen, siden også verkstedregningene pleier å bli halvert i forhold til norske ditto.

Det hjelper heller ikke at mange nordmenn er apatiske i forhold til bilkostnader. Det finnes faktisk mange måter å spare tusenvis av kroner på.

Nå er de færreste av oss på jakt etter en bil med 400-500 hk. Det er volummodellene som er interessante for folk flest.

Men avgiftsforskjellene, og dermed prisforskjellene. er svært store også i de mer folkelige bilklassene, slik eksemplene i tabellen nedenfor viser.

LUKSUS. ELLER? I Norge koster denne premium-SUVen nesten en kvart million kroner mer enn i Sverige.
LUKSUS. ELLER? I Norge koster denne premium-SUVen nesten en kvart million kroner mer enn i Sverige. Foto: Handeland, Petter

Modell

Pris i Norge

Pris i Sverige (norske kroner)

Forskjell i kroner

Forskjell i prosent

Ford Focus 1,6 TDCI

230 000

138 000

92 000

67%

BMW X3 xDrive 20d

556 200

323 900

232 300

72%

VW Passat 2,0 TDI 140 hk

350 500

227 300

123 200

54%

Fiat 500 1,2

181 900

113 600

68 300

60%

Audi A8 3,0 TDI

1 052 000

656 600

395 400

60%

Alle prisene er i norske kroner etter dagens valuta.

Les også:

Derfor angripes dieselbilen

Luksusbiler på billigsalg

Misbruk av prøveskilter kan koste deg hundretusener

Norges gamle bilpark koster liv

Denne saken ble første gang publisert 06/02 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også