Hvordan skifte jul

Slik skifter du hjul

Det er fort gjort å gjøre feil når du skifter dekk for første gang på egenhånd.

Publisert Oppdatert

Å skifte hjul er lett å lære seg og billigere enn å få andre til å gjøre det. Likevel er det viktig at du lærer det av noen som kan det. Å sette på hjulene feil kan ødelegge hjulet, eller i værste fall få fatale følger. Marius Brændshøi er mekaniker og daglig leder i Sentrum Bilverksted AS. Han viser deg hvordan du setter på hjulene riktig. (Se video.)

Dette trenger du

For å løsne dekkene trenger du hjulkryss eller en latmannsarm. Til latmannsarmen trenger du en tilhørende pipe som passer hjulboltene på bilen. De mest vanlige størrelsene på hjulbolter er 17, 19 og 21 millimeter. Informasjon om dette vil stå i bilens instruksjonsbok.

- Latmannsarmen er klart best, da den egner seg for å tråkke på hvis det må til for å løsne hjulboltene. Den gir deg mest kraft og tåler mer påkjenning enn de to andre verktøyene, sier Brændshøi.

Spør hvis du er usikker

- Dersom du blir usikker på om det du gjør er riktig, så er det bedre at du ber om hjelp av noen som kan det. Få vedkommende til å vise deg det du er usikker på, sier Brændshøi.

Hvis du merker at noe er galt med hjulene i trafikken, er det viktig at du senker farten og raskt kjører inn til siden. Dersom du er usikker på hva som er galt, er det best å ringe etter hjelp.

- Pass på at blinklysene blinker inn til siden, ta på deg refleksvesten og plasser en varseltrekant bak bilen, sier seniorrådgiver Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning