Bilferie: 12-volts gadgets

Nyttige og unyttige 12-voltsdingser

Alle har et 12-voltsuttak eller to i bilen. Det finnes mye rart som klarer seg med den strømmen.

12 VOLT: Selv i bilen kan du få både stekepanner og hårfønere.
12 VOLT: Selv i bilen kan du få både stekepanner og hårfønere. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert
HÅRFØNER: Britiske RoadPro har et utvalg av 12-voltsartikler som gjør at du knapt trenger å forlate bilen.
HÅRFØNER: Britiske RoadPro har et utvalg av 12-voltsartikler som gjør at du knapt trenger å forlate bilen.
KJELE: Hvor effektiv matlagingen blir med disse produktene vites ikke. Sannsynligvis må du beregne litt ekstra tid.
KJELE: Hvor effektiv matlagingen blir med disse produktene vites ikke. Sannsynligvis må du beregne litt ekstra tid.

Det finnes mye forskjellig du kan plugge inn i 12-voltsuttaket på bilen din. Noe er veldig nyttig, mens andre ting klarer vi ikke helt å se poenget med. For eksempel er det lite praktisk å plugge i hårføneren imens du kjører. Men du kan altså gjøre det, likeså kan du plugge i en kjele som lager maten din.

Utvalget av dingser og utstyr i Norge er ikke det største. Det går stort sett i DVD-spillere og kjølebokser her til lands. Likevel finnes det noen ting her til lands som ikke har noen åpenbar nytteverdi. Tar man i tillegg i bruk internett, er det plutselig veldig lite du må hjem for å ta deg av.

Lag middag i bilen

Helsebølgen skyller over landet, og utvalget av sunn mat på bensinstasjonene er ofte begredelig. Da er det kjekt å vite at du ikke trenger å forlate bilen for å tilberede et gourmetmåltid.

Den britiske butikken RoadPro (roadpro.co.uk) har spesialisert seg på dingser som bruker 12-voltskontakten som strømkilde. I utvalget finner du blant annet bærbar stekeovn, elektrisk kjele og en stekepanne som kobles til 12-voltsuttaket. Med andre er det alt du trenger for å lage søndagsmiddagen i bilen.

Hvis du er ute etter noe å drikke til middagen, trenger du imidlertid ikke reise ut av landet. For de som liker varm drikke, selger Biltema en drikkevarmer til 100 kroner. Denne rommer litt mer enn en halvliter, men problemet er at den visstnok er forholdsvis treg. Ifølge Biltema bruker den 20 minutter på å varme opp en full kanne.

Kjøleskap

De som liker kald drikke til maten, har derimot et mye større utvalg. Det finnes en rekke produsenter og butikker som leverer kjølebokser til bruk i bil. Prisene varierer stort, og det samme gjør egenskapene. BilXtra har blant annet en boks som skal kjøle ned til 18 grader kaldere enn omgivelsene. Denne koster 399 kroner.

Slike bokser finnes også som originalutstyr, og da er de gjerne tilpasset en spesiell modell med tanke på størrelse og plassering. En av produsentene som har en slik boks er Skoda, men som med alt originalutstyr er den forholdsvis dyr. De vil ha 2490 kroner for denne boksen.

Underholdning

De som ofte har barn i baksetet vet hvor lang en tur kan bli hvis de ikke har noe å ta seg til. Da kommer bærbare DVD-spillere inn i bildet. Det finnes en hel del spillere på markedet, og prisen varierer en god del. De billigste koster rundt 500 kroner her i Norge.

For de mer anerkjente merkene må du regne med å betale fra en tusenlapp og oppover. De rimeligere spillerne har som regel 7-tommers skjerm, mens de dyreste ofte har en skjerm på 9 tommer. En rask titt på utenlandske nettbutikker viser at det som regel er lite å hente på å kjøpe slikt i utlandet. Da risikerer man også å få en DVD-spiller som har feil sone i forhold til norske filmer.

Beskjeder i bakruta

KJØLIG I BILEN: En kjøleboks kan brukes til å oppbevare både mat og drikke. Perfekt på de lange bilturene.
KJØLIG I BILEN: En kjøleboks kan brukes til å oppbevare både mat og drikke. Perfekt på de lange bilturene.

En annen ting som du kan koble til bilen, og som til tider kan være veldig nyttig, er produktet som kalles Drivemocion. LED-skjermen festes med sugekopp til bakruta, og gir deg mulighet til å signalisere til bilene bak. Det skjer jo at man gjerne vil takke personen i bilen bak for å ha sluppet deg inn. Da er det bare å trykke på en knapp, og ordene "Thank you" vises i bakruta. Det finnes en hel del meldinger du kan vise frem, inkludert en rekke forskjellige smilefjes. Den mest anvendelige er kanskje "Back off". Denne kan være praktisk når man har en bak seg som har et litt avslappet forhold til hva som er sikker avstand. Skiltet selges for rundt 160 kroner hos nettbutikken Thinkgeek.com.

VIS MISNØYE: Med DriveMoticon fra Think Geek i bakruta kan du vise dine medtrafikanter at du er misfornøyd med oppførselen deres.
VIS MISNØYE: Med DriveMoticon fra Think Geek i bakruta kan du vise dine medtrafikanter at du er misfornøyd med oppførselen deres.

Dette er bare et lite utvalg av det som finnes på markedet nå om dagen. Hvem vet hva som finnes hvis man leter gjennom internetts mange kriker og kroker. Hvis vi bare finner en vaskemaskin nå, så er det lite igjen som man trenger å forlate bilen for å gjøre.

Les også:

Så fort må du kjøre for å miste lappen

Hva er galt med VW Passat? Vi kjørte 6000 kilometer for å finne det ut

Slik kommer du fortest frem i køen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning