Hund i bilen

Fido kan bli 786 kilo tung

Slik sikrer du hunden i bilen.

BUR BEST: ADAC fraråder bruk av spesielle hundebelter i baksetet, og mener du også bør unngå sammenleggbare bur fordi de kan klappe sammen ved en kollisjon. FOTO: Newspress
BUR BEST: ADAC fraråder bruk av spesielle hundebelter i baksetet, og mener du også bør unngå sammenleggbare bur fordi de kan klappe sammen ved en kollisjon. FOTO: Newspress
Publisert Oppdatert

Det er ikke påbudt å sikre hunden i bilen på bilferien, men ved en kraftig bremsing, kollisjon eller utforkjøring vil hunden med stor sannsynlighet bli slengt rundt i bilen med stor kraft.

En hund på 20 kilo vil ved en bråstopp i 50 km/t utgjøre en kraft tilsvarende 786 kilo, ifølge Trygg Trafikk.

Organisasjonen anbefaler derfor at hunden sikres med bur eller med sele som kan kombineres med bilens egne sikkerhetsseler.

Ifølge NAF er bur det sikreste:

* Dersom det er mulig skal dyr være plassert i et sikkert bur.

* Er det ikke mulig med bur, finnes det spesielle seler for hund som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler. Slike seler får du kjøpt hos bilrekvisitabutikker, enkelte dyrebutikker, Felleskjøpet og hos NAF.

* Dyret bør plasseres på benplassen til passasjersetet dersom verken bur eller sele er en mulighet. Passasjeren får heller bytte plass med dyret og dermed sitte bak.

En test gjennomført av NAFs tyske søsterorganisasjon, ADAC, viste at det sikreste valget er transportboks/-bur plassert i bagasjerommet. ADAC fraråder bruk av spesielle hundebelter i baksetet, og mener du også bør unngå sammenleggbare bur fordi de kan klappe sammen ved en kollisjon. Større hunder bør settes i transportbur, og dette buret bør stå på tvers av kjøreretningen - så tett inntil bakseterygggen som mulig.

ADAC anbefaler dessuten et solid bagasjeromsgitter, og advarer mot å plassere transportburet i baksetet fordi det er vanskelig å få det festet skikkelig.

Løse dyr kan også være trafikkfarlige. En masete hund kan medføre at føreren mister konsentrasjonen.

- Dersom du blir forstyrret på en slik måte at det skaper trafikkfarlige situasjoner, kan en få bøter fordi du har forsømt aktsomhetsplikten. Straffereaksjonene blir større hvis et løst dyr har forårsaket en kollisjon eller påkjørsel av mennesker, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver hos NAF.

- Det kanskje beste tipset er å plassere dyret hos venner, familie eller på dyrepensjonat, i stedet for å ta det med på biltur, sier Engebretsen.

Les også:

Disse bilene har størst bagasjerom

Her er bilene med best bakseteplass

Her står UP i sommer

Derfor koker det over for syklister og bilister

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen