Bilpleie

Dette trenger du for å ta vare på bilen

Det finnes et hav av ulike produkter på markedet. Her er den ultimate guiden til hva du trenger.

POLERING: Spesiallagde påføringssvamper er anbefalt når man skal polere.
POLERING: Spesiallagde påføringssvamper er anbefalt når man skal polere. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Mange vet ikke hvilke produkter de trenger for å få en blank bil. Det gjelder i all hovedsak å styre unna husholdningsmidler, og heller velge kvalitetsprodukter fra anerkjente merker. Hvis du trenger tips til spesifikke produkter, kan det være en fordel å forhøre seg på spesialistforum på nettet, som for eksempel Detailersclub.no

Avfetting

Dette er det første man bruker når bilen skal vaskes. Her er det stor forskjell i styrke og metode. Det gjelder med andre ord å lese det som står på flaska før du tar den i bruk. Mange av disse påføres ved hjelp av hageslangen eller en høytrykksspyler. Dette skal kun brukes hvis bilen er veldig skitten, da det tærer på lakken og eventuell voks. Hvis du ikke har mulighet til å legge på dette hjemme, kan avfetting gjøres ved et selvvaskanlegg i nærheten.

Sjampo

Dette er det aller viktigste i en bilvask. En god sjampo skal rengjøre godt og mange beskytter også lakken til en viss grad. Disse finnes i mange forskjellige varianter, og noen fungerer bedre enn andre. Det lønner seg ofte å gå for velkjente merker - til tross for at prisen ofte er litt høyere. En vanlig flaske holder som regel i noen måneder uansett.

Clay

Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Dette er et produkt som ikke er så godt kjent utenfor bilpleiekretser, men det fortjener definitivt å bli oppdaget av folk flest. Den lille leireklumpen brukes sammen med en egen spray, og er ment for å fjerne asfaltrester. Hvis man kjenner nederst på dørene, er det ofte fult av nupper. Dette er asfaltrester som har festet seg til lakken, og det er disse man fjerner ved hjelp av denne leiren.

Lakkrens

Hvis bilen din ikke har fått ordentlig pleie på noen år, kan en skikkelig lakkrens utgjøre en stor forskjell. De fleste produktene som er ment for vanlige forbrukere renser lakken kjemisk. Det finnes også produkter med slipemidler, men man bør ha litt erfaring før man går i gang med disse, da de kan skade lakken ved feil bruk. Lakkrensen fjerner skitt som har satt seg dypere enn det du blir kvitt med avfetting og sjampo.

Polish

Polish "fyller opp" fargen på bilen, og gjør at lakken får en dypere glans - på samme måte som med en sko. Dette er med på å gjøre at bilen skinner mer enn det naboen noen gang klarer å få til - uansett hvor mye han vasker. Mange av produktene kombinerer polish og voks, men det aller beste resultatet får man hvis man bruker egne midler til hvert av stegene.

Voks

Dette er det siste steget på veien mot en bil med perfekt utseende. Voks gir bilen enda litt mer glans, men det aller viktigste den gjør er å beskytte. Dermed slipper du å gjøre den samme jobben om igjen om tre uker. Voksen gjør også at bilen blir lettere å holde ren, da salt og skitt ikke fester seg like lett. Når vannet slutter å perle seg på lakken, er det på tide med en ny runde med voks.

Plastfornyer

Når man har lagt mange timers arbeid i å få lakken til å se perfekt ut, er det kjedelig om plastdetaljene ødelegger helhetsinntrykket. Derfor er det viktig å gå over disse med et spesielt plastprodukt. Dette gjør at den falmede plasten blir som ny, og er med på å gi bilen den siste og avgjørende finishen.

En del vil også synes at det ser dumt ut med grå dekk på en ellers strøken bil. Da kan man bruke en dekkfornyer. Disse forvandler dekkene så de blir som nye igjen. Pass på å bruke riktig middel til dette, da feil kjemikalier kan ødelegge dekkene.

Les også:

Spar tusenvis på å velge riktig motor

Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Vi har testet chiptrimming

Slik unngår du bilskader i trange garasjer

Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning