Test: Skoda Fabia 1,9 TDi Sport 2007

Stor og snill

Stasjonsvognutgaven av den nye Skoda Fabia har masser av plass, fin komfort og en hyggelig prislapp.

Publisert Oppdatert

Stasjonsvognutgaven av Skoda Fabia er diger, komfortabel og lettkjørt. Med 1,9-liters dieselmotor byr den også på godt med kraft. Særlig inspirerende er den ikke, men den gir veldig mye for pengene.

Skoda Fabia har mange gode konkurrenter i småbilklassen, men som rimelig og rommelig stasjonsvogn med stor innvendig plass har den ikke så mange å bryne seg mot. Peugeot 207 SW og den kommende Renault Clio er noen av alternativene.

Kjøreegenskaper

"Ryddig" er det første begrepet som slår oss når vi kjører Skoda Fabia stasjonsvogn. Den oppleves som et hakk mer traust enn kombicoupéen, og er ryddig og balansert både på glatta og på tørr asfalt. Testbilen har utstyrsnivå "S port", noe som ikke kan merkes på kjøreegenskapene - for sportslig, det er den ikke. Men den er lettkjørt og behagelig å ha med å gjøre, og kjennes trygg under alle forhold.

Motor

Dieselmotoren på 1,9 liter kjenner vi godt fra før - den har jo fulgt Volkswagen- og Audi-konsernene og deres undermerker i mange år nå. I Skoda Fabia er den tilgjengelig i 105-hesters versjon, noe som setter god fart på den lille bilen. Kraftutviklingen begynner brått og avsluttes brått, men så lenge en holder seg innenfor det relativt brede registeret der turboen jobber for fullt - noe som er enkelt om en bare bruker den lettsjaltede girkassa en smule - svarer bilen med gode prestasjoner. Som alltid er det en god del støy fra dieselmotoren; den har en hard gange. Forbruket er pent, og partikkelfilter bidrar til å gjøre kjøringen mer miljøvennlig.

Ytelser

Med 105 hk og 240 Nm har Skoda Fabia alle de kreftene man kan ønske seg - også når den rommelige stasjonsvogna fylles opp med passasjerer og bagasje. En må riktignok passe på å holde seg i riktig gir når man skal kjøre forbi, men da går forbikjøringene til gjengjeld kjapt. Og siden det bare er 15 000 kroner å spare på å velge en 80-hesters diesel i stedet, og enda færre kroner å spare på å velge en 105-hesters bensinmotor, mener vi dette er det beste motorvalget i stasjonsvogna.

Eksteriør

Skoda har valgt den tradisjonelle veien med Fabia stasjonsvogn. Mens kombicoupéen har en del friske hint, er stasjonsvogna bare traust. Vi mener også det er noe rart med bilens proporsjoner. Men selv om den ikke er ungdommelig og spennende, er den i hvert all ryddig. Og designen gir også god innvendig plass.

Interiør

Fabia stasjonsvogn deler det aller meste av interiøret med kombicoupéen, og følelsen av å sitte i en billig-Volkswagen er påtakelig. Ergonomien er som i søstermerket - nær perfekt. Det samme er ryddigheten. Men mye grå hardplast trekker ned inntrykket, selv om Sport-utgavens litt mer støttende seter og et sportsratt hever totalinntrykket.

Men plassmessig, der har den svært mye å by på. Både foran og i baksetet er det masser av plass for voksne - og digre barneseter er ikke noe problem for denne bilen. Dessuten har den et bagasjerom som sluker unna hele 480 liter, og som er både høyt og bredt og lett å laste i. Bakseteryggene kan også legges ned, og da får du 1460 liter å boltre deg på.

Komfort

Det begynner å bli noen år siden småbiler opplevdes som små på veien. Så også med Fabia stasjonsvogn. Understellet tar opp det aller meste, både av store og små ujevnheter på veien - i hvert fall så lenge farten er i den normale enden av skalaen. Den er rett og slett en overraskende komfortabel bil å kjøre. Kjørestillingen er god - godt hjulpet av Sport-utgavens bedre seter. Men det bråker en god del, særlig fra dieselmotoren. Med bensinmotor under panseret får du en mye mer kultivert gange, med et penere støybilde som bonus.

Sikkerhet

Nå til dags er det egentlig kun ett resultat som kan kalles godkjent i EuroNCAP-kollisjonstestene, og det er full pott. Men kombicoupéutgaven av Skoda Fabia klarte bare fire av fem mulige stjerner. Den fikk tre av fem for sikkerhet for barn, og to av fire for fotgjengersikkerhet. Stasjonsvogna er foreløpig ikke testet, men det forundrer oss om resultatet blir særlig annerledes. Ellers har bilen alt som forventes av en moderne bil, Isofix-fester er praktisk for barnefamilier, og ESP-systemet fungerer godt - også på svært glatt underlag.

Pris/utstyr

Skoda Fabia er jo en liten bil, om en ser på de ytre målene. Men innvendig er den diger. Og den er rimeligere enn det meste som kan anses som konkurrenter; ser man på prisen i forhold til plassen, er det svært få som kan måle seg mot Fabia stasjonsvogn. Standardutstyrsnivået er godt, og ekstrautstyret har fornuftige priser. Vår testbil koster 241 570 kroner, og da har man både stor motor og absolutt alt man behøver av utstyr.

Vi mener også at Fabia i stasjonsvognutgave med dieselmotor vil holde seg godt i pris framover. Kombinert med lavt forbruk, vil den høyst sannsynlig gi deg et rimelig bilhold.

Se flere saker fra: Skoda Se flere saker fra: Test: Skoda Fabia
Dette er Norges billigste bil

Test: Skoda Citigo 1,0 Green Tec Elegance, 2012

Dette er Norges billigste bil
Veil. pris: 156590

Nei, dette holder ikke

Skoda Superb 4Drive 2,0 TDI DSG, 2012

Nei, dette holder ikke
Super bil – hvis du ikke har det travelt

Test: Skoda Superb 1,6 TDI GreenLine stv.

Super bil – hvis du ikke har det travelt
Veil. pris: 291200

Ingen avskyelig snømann

Test Skoda Yeti 2,0 TDI CR 4x4 DSG, 2011

Ingen avskyelig snømann
Veil. pris: 444830

Noen smiler hele veien

Test: Skoda Superb stasjonsvogn 2,0 TDI 170 4x4, 2010

Noen smiler hele veien
Hyggelig pris + god plass = Superb stasjonsvogn

Test: Skoda Superb Stv 1,4 TSI, 2010

Hyggelig pris + god plass = Superb stasjonsvogn
Veil. pris: 335850

God familiebil

Test: Skoda Octavia stv 1,6 TDI 4x4 Laurin&Klement

God familiebil
Veil. pris: 366900

- Kjøp heller vanlig Octavia

Test: Skoda Octavia Greenline stv, 2010-modell

- Kjøp heller vanlig Octavia
Veil. pris: 243600

Denne Skodaen får terningkast 6

Test: Skoda Fabia 1,2 TSI, 2010

Denne Skodaen får terningkast 6
Veil. pris: 189700

Stor og snill

Test: Skoda Fabia 1,9 TDi Sport 2007

Stor og snill
Høyrøstet sjarmør

Skoda Fabia 1,4 TDI

Høyrøstet sjarmør
Tsjekk forbruket

Test: Skoda Fabia 1,4 TDI Greenline 2008

Tsjekk forbruket
Sparebluss

Test: Skoda Fabia 1,4 TDI 2006

Sparebluss
Luksus til lavpris

Test: Skoda Superb 2,0 TDI DSG, 2008

Luksus til lavpris
Veil. pris: 356400

Super familiebil

Test: Skoda Superb 2,0 TDI 140 DSG, 2010

Super familiebil
Veil. pris: 376300

Stolt storebror

Prøvekjørt: Skoda Superb 2008

Stolt storebror
Frakteksemplar

Langtest: Skoda Superb 2,0 TDI DSG Ambition

Frakteksemplar
Kjernefamiliebilen

Test: Skoda Octavia 1,4 TSI DSG stv, 2009-modell

Kjernefamiliebilen
Veil. pris: 295930

Skoda Octavia har alt

Test: Skoda Octavia 1,8 TSI 4x4 2009-modell

Skoda Octavia har alt
Pappa-racer

Test: Skoda Octavia RS 2008

Pappa-racer
Fristende familiepakke

Test: Skoda Octavia 1,8 TSI 2008

Fristende familiepakke
Lille tøffe-tøff

Test: Skoda Roomster Scout 1,9 TDI 2007

Lille tøffe-tøff
Fornuftig original

Test: Skoda Roomster 1,9 TDI 2007

Fornuftig original
Norges neste folkebil?

TEST: Skoda Yeti 2,0 TDI 140, 2009

Norges neste folkebil?
Dette er en god jukse-SUV

TEST: Skoda Yeti 2,0 TDI 110 2WD, 2010

Dette er en god jukse-SUV
Veil. pris: 302800

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning