Formel 1 på Monza – for en folkefest

Vi Menn tok turen til Monza i Italia for å oppleve Formel 1 live, med VIP-billetter til den meget eksklusive Paddock-klubben. Det ble et minne for livet.

Publisert Oppdatert

Det å reise på et Formel 1-løp blir for mange av oss en fjern drøm som sjelden blir realisert. Det er synd. Er det noe som absolutt burde stått på menyen her i livet, eller for dens saks skyld vært pensum - er det nettopp å oppleve Formel 1. Ikke nok med at alt er så mye større, bilene raskere og lyden mer ekstrem enn man kan forestille seg, men atmosfæren rundt er fantastisk. Formel 1 er en folkefest uten sidestykke, som samtidig byr på noe av det mest ekstreme og gåsehudfremmende innen bil og motorsport.

Se alle bildene her!

Stort, større og størst
Allerede i bilen en drøy time fra Monza-banen skjønner vi at dette er voldsomme greier. Vi kan vel kalle det noe sånt som en slags miks av 17. mai feiring og en landskamp på Ullevål, og så multiplisere det hele med ti. Etter hvert som vi nærmer oss banen, kan vi høre lyden av formelbiler under oppvarming. 19 000 omdreininger gjør noe med deg, selv inne i en bil noen hundre meter fra asfalten - lyden er nemlig det mest sinnssyke ved hele opplevelsen.

Støyen man bare må elske
- Husk ørepropper!

Det var det siste sjefen min sa før jeg dro. Ørepropper? Jeg tenkte i mitt stille sinn at lyden fra Formel 1-bilene ikke skulle bli ødelagt av et par gummiknotter, men måtte kapitulere etter hvert som banen nærmet seg. Lyden er nemlig såpass vanvittig at bakken mer eller mindre vibrerer under føttene våre da bilene raser forbi i 320-330 km/t. Selv med proppene godt stappet inn i øregangene er lydopplevelsen enorm, og kan ikke sammenlignes med den "usle" summingen som kommer fram på Tv-en. Det mest ekstreme er faktisk når bilene starter opp i pit'en, en heftig miks av høye smell, buldring og turtall. Gromt!

For en fart!
Ok, det går fort på TV også. En formelbil sluker svinger i hastigheter man skulle tro var fysisk umulig, og setter av gårde i en fart som ikke er mindre imponerende. Kameravinkelen som på TV-sendingene viser bilen forfra bortover langstrekka, er nesten urettferdig. Det er fra siden, men også sett bakfra, det virkelig går opp for en hva slags hastigheter det er snakk om. En bil som bikker tre ganger motorveihastighet med en sinnssyk lyd forbi deg, får blodet til å bruse godt i toppetasjen - hver runde!

Flere bilnyheter - Frankfurt 2007

Luksus, luksus og atter luksus
Det å få oppleve Paddock-klubben for en blakk og beskjeden østkantgutt, blir nesten hakket for drøyt. Vi trenger ikke engang knipse med fingrene for å få påfyll av eksklusiv champagne eller førsteklasses mat. Er du ugrei på håret er det frisører som venter i underetasjen, mens kiropraktoren står parat hvis nakken skulle bli sliten av konstante fartbevegelser mot høyre - selvsagt med påfølgende massasje etterpå. Skulle det rykke litt i høyrefoten etter å ha sett førerne på banen i aksjon, finnes det også (selvsagt) et par formelbiler med LCD-skjerm påmontert der du kan prøve deg som sjåfør på Playstation. Kanskje mest for å bekrefte at det ikke er så lett å kjøre Formel 1 likevel?

Minne for livet
Er du et snev av bilinteressert eller bare ute etter å oppleve en real folkefest, anbefales Formel 1 på det sterkeste. Hele atmosfæren rundt sirkuset er fantastisk, og det hele blir ikke mindre utrolig med lydbildet fra nesten 20 000 omdreininger skrikende i bakgrunnen. Et Formel 1-arrangement inneholder også cuper med GP2-biler og heftige Porsche GT3'er som også i høyeste grad er verdt å få med seg. Og trenger jeg i det hele tatt å nevne at jeg og mitt reisefølge lurte veldig på hvor italienerne hadde gjort av den mindre attraktive delen av sin kvinnelige befolkning denne helgen...?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning