Bruktbil:

Sju tips til et trygt bruktbil-kjøp

Det er mange fallgruver å se opp for ved et bilkjøp. Her er sju tips som gjør prosessen enklere og mye tryggere.

VÆR OBS: Det er penger å spare på å kjøpe brukt istedet for nytt, men det kan være lurt å be om en tilstandsrapport - spesielt for biltyper som kan være kjørt hardt.
VÆR OBS: Det er penger å spare på å kjøpe brukt istedet for nytt, men det kan være lurt å be om en tilstandsrapport - spesielt for biltyper som kan være kjørt hardt. Foto: Terje Bjørnsen
Publisert Oppdatert

Å kjøpe ny bil skal være en positiv opplevelse, men dessverre er det ikke alltid slik. Bilen lever kanskje ikke opp til forventningene, og kanskje var ikke selgeren ikke like pålitelig og bilen like solid som han/hun ga uttrykk for.

Bil gjør som kjent et stort innhugg i privatøkonomien, og den økonomiske fallhøyden kan være stor dersom ting ikke går som planlagt. Følger du vår guide stiller du bedre forberedt og får en mindre stressende kjøpsprosess, og du sikrer deg i større grad mot eventuelle problemer som skulle oppstå.

Med mindre du kjøper en helt ny bil med solid nybilgaranti rett fra forhandler, er det mange ting å huske på ved et bilkjøp. Mange, og for mange vanskelige ting å forholde seg til. Som kjent holder det ikke å sparke i dekkene og titte under panseret.

Guiden hjelper også dem som kan lite om bil og som kvier seg for selve kjøpsprosessen.

Under følger sju trinn til et trygt og godt bruktbilkjøp. Følger du disse stiller du langt bedre forberedt og minimerer sjansen for å kjøpe «katta i sekken».

Trinn 1:

Gjør godt forhåndsarbeid: Å gjøre et kupp fordrer gjerne at du tar en rask beslutning. Vi vil likevel anbefale at du sjekker markedet på forhånd.  Et fristende tilbud kan føre til impulskjøp, og da er sjansen for bomkjøp langt større. Sjekk markedsverdien på bilen du ser for deg å kjøpe og les deg opp på kjente feil og mangler.  Et tilbud som er «for godt til å være sant», er ofte nettopp det.

Rettigheter ved bruktbilkjøp:

En bruktbilkjøper har flere og bedre rettigheter enn mange er klar over. Bruktbilhandel er regulert av to lover, nemlig kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven. Den viktigste forskjellen for folk flest er hvor lenge reklamasjonsretten varer.

Ved handel mellom privatpersoner gjelder kjøpsloven, og den gir reklamasjonsrett i inntil to år. Kjøper du bruktbil i butikk, har du reklamasjonsrett i inntil fem år.

Trinn 2:

Sjekk heftelser: Å sjekke heftelser er noe av det viktigste du gjør i forbindelse med et bilkjøp. Dette gjør du enkelt i Brønnøysund-registrene (www.brreg.no) eller på SMS ved å sende «REGNR AA00000» til 2121. Sjekk også at selger faktisk er eier av bilen ved å sende SMS «REGNR AA00000» til 2282.

Trinn 3:

Sjekk historikk: Sjekk at kilometerstanden stemmer, at servicer er tatt i henhold til serviceplanen, at bilen er EU-godkjent og at årsavgiften er betalt. Statens vegvesen lanserte nettopp en funksjon hvor du kan sjekke en bils kilometerstand fra tidligere EU-kontroller, den finner du her.

Trinn 4:

Ordne finansiering: Det er lurt å ordne eventuell finansiering før du drar og ser på bilen, så slipper du enda et stressmoment under betraktningen/prøvekjøringen. Denne artikkelen guider deg til det beste billånet.

Trinn 5:

Be om tilstandsrapport: Det er alltid smart å be om en tilstandsrapport, for eksempel en NAF-test. En rettferdig ordning er at selger tar NAF-test av bilen. Dersom testen ikke avdekker feil og mangler, får selger tilbake testutlegget av kjøper dersom det blir eierskifte.  
Se uansett over bilen og prøvekjør den. Sjekk at lys og annen elektronikk virker som det skal.

Trinn 6:

Skriv kjøpekontrakt: Skriv alltid kjøpekontrakt. Da stiller du sterkere dersom noe uventet skulle dukke opp i tiden etter kjøpet. Både Forbrukerrådet og NAF har ferdige kontrakter på sine nettsider.

Trinn 7:

Omregistrering: Sjekk at eier har vognkort del 2 klart. Fyll dette ut og lever det på en av Statens Vegvesen sine trafikkstasjoner. Salgsmelding kan også fylles ut og sendes inn på Statens Vegvesen sine nettsider (www.vegvesen.no).

SJEKKE KILOMETERSTAND: På vegvesen.no kan du hente ut kilometerstanden slik den var ved tidligere EU-kontroller.
SJEKKE KILOMETERSTAND: På vegvesen.no kan du hente ut kilometerstanden slik den var ved tidligere EU-kontroller. Foto: FOTO: Skjermdump

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning