Bilgaranti:

Merkene med best nybilgaranti

Det beste argumentet for å kjøpe helt ny bil er den gode forutsigbarheten du får med nybilgaranti – ingen overraskelser. Her er merkene med de beste garantivilkårene.

3 x kompaktbil test SML Ford Focus, Peugeot 308, Mazda 3 nov 2013
3 x kompaktbil test SML Ford Focus, Peugeot 308, Mazda 3 nov 2013 Foto: Handeland, Petter
Publisert Oppdatert

Etter huskjøp er bilkjøp den største investeringen vi gjør. For ikke bare er en bil dyr i innkjøp, den er dyr å eie. Ifølge 2013-tallene fra Opplysningsrådene for Veitrafikken (OFV), koster en vanlig familiebil deg ca. 100 000 kroner i året (pris 375 000 kroner, 6 års eiertid, 20 000 km per år), og det er avskrivningen og rentekostnadene som utgjør de største innhuggene i lommeboka med henholdsvis 37,5 % og 15,6 %.

Økonomisk sett lønner det seg derfor å kjøpe bruktbil. Men i en bil uten garanti, får du ikke den gode forutsigbarheten du får i en helt ny bil med nybilgaranti. Derfor velger over 100 000 nordmenn å kjøpe helt ny bil hvert år.

Noe av det viktigste du gjør når du tråler nybilmarkedet, er å sjekke garantivilkårene (gjelder også dem som kjøper bruktbil som fortsatt har nybilgaranti). For nybilgaranti er ikke nybilgaranti. Hvert merke har egne vilkår, gjerne i form av antall år eller kjørelengde.

3 x stasjonsvogner mellomklasse. Skoda Octavia, Toyota Avensis, Mazda 6.
3 x stasjonsvogner mellomklasse. Skoda Octavia, Toyota Avensis, Mazda 6. Foto: Handeland, Petter

Forbrukerrådet har gått i dybden og sjekket norske bilgarantier. Arbeidet startet tilbake i 2011, og høsten 2013 publiserte de andre utgave av «Den store bilgarantiguiden». Der rangerte de garantivilkårene til de tjue største bilmerkene i landet.

Forbrukerrådet hevder at guiden hadde stor gjennomslagskraft. «Etter publiseringen forbedret den ene bilimportøren etter den andre sine garantivilkår», skriver de på sine nettsider.

Høsten 2015 innførte Forbrukerrådet et nytt poengsystem for å vise hvilke importører som strekker seg lengst for å gjøre deg som bilkjøper fornøyd. Her er følger bilmerkene som tilbyr de beste garantivilkårene i Norge i dag.  

Koreansk og fransk på topp

Kia Optima 1,7 CRDi 2014
Kia Optima 1,7 CRDi 2014 Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

Kia markedsfører deres garantivilkår hardt. Ikke uten grunn, for Kia er merket Forbrukerrådet mener har de beste garantivilkårene i Norge.

Forbrukerrådet begrunner avgjørelsen slik: Hovedårsaken til at Forbrukerrådet mener at Kia gir deg Norges beste garantivilkår, er den unike nybilgarantien på hele 7 år/150 000 km. Du som kjører langt vil ha glede av at Kia i tillegg gir deg full nybilgaranti uten kjørelengdebegrensning de tre første årene, noe merket også er alene om. I tillegg kommer en solid lakkgaranti, med 5 år/150 000 km samt 3 år gratis veihjelp.

Fra sjuende til annenplass

LISTENS KLATRER: Peugeot er listens definitive klatrer. Fra å være listefyll i 2013 med en sjuendeplass, er merket nå oppe på en solid andreplass.
LISTENS KLATRER: Peugeot er listens definitive klatrer. Fra å være listefyll i 2013 med en sjuendeplass, er merket nå oppe på en solid andreplass. Foto: Petter Handeland

Ifølge Forbrukerrådet har en rekke merker forbedret sine garantivilkår siden 2013, og ett merke skiller seg tydelig ut. Franske Peugeot klatrer opp fra en sjuendeplass til en annenplass på listen,

Forbrukerrådets begrunner avgjørelsen slik: Peugeot tilbyr blant annet gratis lånebil ved garantireparasjon, gratis lakk- og gjennomrustingskontroll samt påminnelse om at garantien er i ferd med å utløpe. I tillegg kommer godbiter som full garantidekning for alt ekstrautstyr som monteres i Norge, 5 års garanti på garantibyttede komponenter, 5 års lakkgaranti og 5 år gratis veihjelp.

Koreansk på tredje

PÅ FEMTE: Tesla må se seg slått av Mercedes-Benz, men er foran både BMW, Audi og Volvo, og er i følge Forbrukerrådet merket med den femte beste nybilgarantien i Norge i dag.
PÅ FEMTE: Tesla må se seg slått av Mercedes-Benz, men er foran både BMW, Audi og Volvo, og er i følge Forbrukerrådet merket med den femte beste nybilgarantien i Norge i dag. Foto: Petter Handeland

Selv om Hyundai reduserte garantitiden fra sju til fem år i 2014, kaprer merker likevel den siste pallplassen på topplisten i Forbrukerrådets bilgarantiguide. Hyundai er eneste merke i Norge som tilbyr fem års garanti i kombinasjon med ubegrenset kjørelengde.

Forbrukerrådet skriver: Hos de fleste andre merkene må du nøye deg med 100 000 kilometer, noe som betyr at du i snitt må kjøre under 20 000 kilometer årlig for at garantien skal være gyldig i hele femårsperioden. Hyundai tilbyr også 5 års lakkgaranti og 5 år gratis veihjelp, begge med ubegrenset kjørelengde.

Mercedes og Tesla bedre enn BMW og Audi

Mercedes-Benz kaprer en fjerdeplass på listen, Deretter følger Tesla, Lexus, Mitsubishi, Opel og Toyota.

Til tross for en åttendeplass, trekker Forbrukerrådet fram Opel som et eksempel på etterfølgelse. Opel er nemlig alene om å tilby en gratis garantiutløpskontroll; en svært forbrukervennlig ordning som Forbrukerrådet håper at flere bilimportører vil innføre.

Mercedes’ erkerivaler, BMW og Audi, ligger på 10. og 13. plass, med Mini og Volvo mellom seg på listen. Audi har for øvrig de samme vilkårene som Skoda og Volkswagen, som dermed deler 13.-plassen.

De siste plassene på listen i segmentet Forbrukerrådet kaller «Middels garantivilkår» (10.-20. plass), finner vi merker som Citroën, Fiat, Jeep, Suzuki og Honda.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning