Bilkjøp

Slik finner du det billigste billånet

Feil lån kan koste deg dyrt. Slik finner du det billigste billånet.

SS 16032012 Penger og bil
SS 16032012 Penger og bil Foto: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Foruten hus og hytte utgjør bil det største innhugget i nordmenns privatøkonomi. Biler er dyre både i innkjøp og drift, så det gjelder å redusere kostnadene i størst mulig grad.

Viktigst av alt er billånet, som gjerne nedbetales over en periode på tre, fem, syv eller ti år. Men selv om vilkårene ser like ut på papiret, kan gebyrer og renter utgjøre store månedlige forskjeller.

Det er vanlig å sette et pristak før jakten på ny bil starter. Det er også vanlig å bruke litt mer enn planlagt. Blir du revet med, kan bilkjøpet føre til at du plutselig står i en økonomisk situasjon langt verre enn du så for deg på forhånd. Da er det fint at lånebetingelsene er så gode som mulig.

Billån dyrere enn huslån

Sammenlignet med huslån er billån gjerne en kostbar affære. Men hvorfor? Spørsmålet går til Ellen Dokk Holm, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Bruker mer enn planlagt

Ifølge en undersøkelse analysebyrået YouGov har gjort for Skandiabanken, svarte 39 prosent av familier i etableringsfasen at de bruker mer enn budsjettert ved anskaffelse av ny bil.

– Sikkerheten som stilles for lånet bestemmer rentenivået. Siden bolig i stor grad holder seg eller stiger i verdi anses det som bedre sikkerhet enn en bil, som vi vet faller ganske mye i verdi, sier hun.

– På samme måte vil belåningsgraden (hvor mye av kjøpesummen som lånes) også påvirke sikkerheten. Låner du 100 prosent av kjøpesummen og ikke klarer å betale, er risikoen for tap betydelig større for banken enn hvis du låner 65 prosent av kjøpesummen, fortsetter hun.

– Av den grunn opererer de fleste banker med tre prisnivåer for billån; innenfor 65 prosent av kjøpesum, innenfor 80 prosent av kjøpesum og fullfinansiering, der sistnevnte ofte har to prosentpoeng høyere rente.

SS 16032012 Penger og bil
SS 16032012 Penger og bil Foto: Egil Nordlien HM FOTO

Bak billånet inn i huslånet

Mange velger å bake billånet inn i huslånet for å få så lav rente som mulig, men det er ifølge Holm ikke gitt at dette lønner seg.

– Det kan lønne seg å bake billånet inn i huslånet, men kun dersom du nedbetaler billånet like raskt eller raskere enn verditapet på bilen. Du må betale inn ekstra avdrag på boliglånet ditt for at dette skal lønne seg, presiserer hun.

Holm gjør også oppmerksom på at det kan lønne seg å tenke på fremtidige lånebehov, som for eksempel lån til oppussing, tilleggssikkerhet ved hyttekjøp eller om man skal hjelpe barna ut i boligmarkedet.

Sjekk lånekalkulatorer

De fleste banker har i dag en form for lånekalkulator på sine hjemmesider. Kanskje aller best er lånekalkulatoren på Finansportalen.no (Forbrukerrådet). Her taster du inn lånesum, kjøpesum og nedbetalingstid, og så får du servert en oversikt over hvilken bank/institusjon som har de beste betingelsene.

På Finansportalen kan du også sjekke pris på bilforsikring.

Start en priskrig

Når du har dannet deg et prisbilde, kan det være lurt å starte en liten priskrig. Ring for eksempel tilbyderne av de fem beste lånetilbudene og sett de opp mot hverandre. Det er nesten mistenkelig hvor langt de kan strekke seg for å sikre seg deg som kunde. Dette gjelder også på bilforsikring.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning