Bilferie

5 kjappe sjekkpunkter før bilferien

Her er de viktigste tingene du må gjøre før du drar på bilferie.

Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no
Publisert Oppdatert

Bilferie er en herlig ferieform - så lenge alt fungerer.

Det er ikke hyggelig å bli stående langs en vei på landsbygda i Spania med en bil som ikke går. Når det i tillegg er 35 varmegrader og ungene griner, kan mye av ferien bli ødelagt fordi du ikke sjekket det du burde ha sjekket før avreise.

Vet du ikke hvordan du kommer deg dit du skal? Sjekk vår guide til reiseplanleggere på nett

NAF har laget en liste over ting som bør sjekkes før du legger ut på tur. Noen av tingene kan du gjøre selv, andre er det greit å overlate til fagfolk.

De fem viktigste punktene er:

1.Motorolje

Dette er noe av det viktigste du må sjekke. En god olje smører og kjøler motoren, og reduserer faren for motorhavari. Det anbefales å bytte olje minst én gang i året. Hvis du vet at oljen ble skiftet for mindre enn ett år siden, kan du nøye deg med å peile og eventuelt etterfylle. Bruk riktig olje. Hvilken type du skal bruke står i instruksjonsboken.

2. Batteriet

Flatt batteri er ifølge NAF en av de vanligste årsakene til at biler stopper langs veien. Sjekk batteriets tilstand og ladekapasitet før du reiser. Dersom det viser seg å være dårlig, koster ikke et nytt batteri mange hundrelappene.

3. Riktig dekktrykk og mønsterdybde

Hvis du har riktig dekktrykk forbedrer du ikke bare kjøreegenskapene, men også drivstofføkonomien og hindrer overdreven slitasje av dekkene. Husk også å sjekke lufttrykket i reservehjulet.

Det er påbudt å ha minst 1,6 mm. mønsterdybde på sommerdekk. Det er likevel anbefalt å ha minst 3 mm. for å bedre drenering av vann, og dermed hindre vannplaning.

4. Kjølevæske

God og riktig blandet kjølevæske øker motorens koketemperatur til opp mot 134°C. Det kan være gull verdt hvis du treffer på en kø i sommer-Europa.

5. Bremsevæske

Kokepunktet for bremsevæske skal være minimum 155°C. Dette er vanskelig å sjekke selv, men hvis du ikke har hatt bilen på service på lang tid, kan det lønne seg å få skiftet den. Hvis bremsevæsken koker, vil du miste bremsene og dermed risikere å havne i en ulykke.

Hvis du er usikker på bilens tekniske stand, bør du få den sjekket. De fleste bilverksteder kan gjøre dette, og det kan fort lønne seg å slippe å bli stående langs veien lang hjemmefra.

Les også:

Slik sitter du riktig i bil

Velg riktig bil-GPS

Sjekk leiebilen før du reiser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning