Test: GPS-navigasjon

Velg riktig bil-GPS

GPS-markedet er preget av mange aktører, små og store merker, og stort sprik i priser og kvalitet. Alle GPS-er tar deg fra A til B, men noen gjør jobben langt bedre enn andre.

Sist oppdatert

Konklusjon GPS-test

Garmin og TomTom har alltid vært gode, og allerede for et halvårs tid siden gjorde de det ytterligere vanskelig for konkurrentene sine ved å sette ned prisene foran julesalget. Garmin Nüvi 760 og TomTom Go730T er testens desidert beste navigatører, samtidig som prisen ikke er avskrekkende mye høyere enn på «røkla».

Vi tror du blir godt fornøyd enten du velger Garmin eller TomTom. Hvis du vil ha en super GPS som funker utmerket rett ut av esken, og du ikke er så opptatt av å koble den til PC eller å utforske dens muligheter, velger du Garmin. Nüvi 760 gir utrolig mye for pengene. Er du opptatt av å holde GPS-en «up-to-date», er imidlertid TomTom Go730T det beste valget. TomTom er i en særklasse når det gjelder online-tilbudet og PC-programvaren, noe som vil sikre deg en oppdatert navigatør i mange år framover. TomTom Go730T tilfredsstiller den kresne entusiasten som vil «tweake» og tilpasse, samtidig som de tilbyr en suveren brukervennlighet for folk flest.

Det begynner å bli mange år siden det viste seg at markedet for GPS-navigasjon var i ferd med å bli enormt stort. Etter hvert som GPS ble allemannseie, så det også ut som om «alle» elektronikkprodusenter hadde lyst på en bit av dette markedet. Dette har også ført til at GPS-navigasjon som produktkategori har utviklet seg mye og fort.

Kvaliteten har hevet seg betraktelig. GPS-mottaket er langt bedre enn før. Ingen av GPS-ene i denne testen hadde problemer med mottaket, selv i trange bygater i en bil med varmetråder i frontruta. Flere og flere modeller får også tunnelsimulering, slik at de fortsetter å fungere når man kjører inn i tunneler og mister mottaket. Dessuten ser det ut som om nøkkelfunksjoner som fotoboksvarsling og TMC (trafikkmeldinger) endelig ser ut til å ha blitt standard.

Prisene har generelt også gått svært fort nedover de siste årene. For mens en avansert navigatør kostet både fem og seks tusen bare for noen år siden, kan du i dag få enormt mye for bare 2.500 kr. I prisklassen over 2.000 kr kan du til og med forvente deg å få en duganes bluetooth-handsfree på kjøpet.

I takt med disse utviklingstrekkene er det naturlig at vi forbrukere også stiller stadig høyere krav til navigatørene, og vår test viser denne gangen at det kun er to av aktørene som virkelig greier å innfri de høye forventningene.

Ved å klikke på overskriftene under får du opp hele testen.

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også