Bil og alkohol

3 av 10 svensker aksepterer rattrus

Tre av ti svensker synes det er greit å kjøre etter å ha drukket en øl eller et glass vin. Hva mener du?

RATTFYLL: 30 prosent av svenskene synes det er ok å kjøre bil etter å ha drukket en øl eller et glass vin. Illustrasjonsfoto:
RATTFYLL: 30 prosent av svenskene synes det er ok å kjøre bil etter å ha drukket en øl eller et glass vin. Illustrasjonsfoto: Foto: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Tre av ti svensker synes det er ok å kjøre bil etter å ha drukket en øl eller et glass vin. Det kommer frem i en undersøkelse som svenske Bilprovningen har gjennomført i anledning Trafiknykterhetens dag 29. september. Formålet med undersøkelsen er å teste svenskenes holdning til alkohol og bilkjøring.

- Jeg synes det er skremmende at så mange synes det er greit å kjøre etter å ha drukket alkohol, sier Lina Öien fra Bilprovningen.

- Men enda verre er det at så mange faktisk også gjør det. Disse bilistene vil man ikke møte på veien, sier hun.

Menn verst

33,1 prosent av mennene i undersøkelsen sier at de kan tenke seg å kjøre bil etter å ha drukket en øl eller et glass vin. For kvinnene er tallet 16,4 prosent. Personer fra Stockholm er mest tolerante i synet på bilkjøring og alkohol. 38,2 prosent av hovedstadens respondenter synes det er greit med litt alkohol før man setter seg i bilen.

Det kommer også frem i undersøkelsen at 4,5 prosent flere ganger de siste 12 månedene har kjørt bil mindre enn to timer etter å ha drukket. 16 prosent sier at det har skjedd en og annen gang. Ifølge Bilprovningen tar det minst 45 minutter for kroppen å absorbere alkoholen fra en øl eller et glass vin.

Enda flere oppgir at de kjørt bil tidlig dagen derpå etter å ha vært påvirket av alkohol. 4,9 prosent sier det har skjedd flere ganger, mens 28,4 prosent sier det har skjedd en og annen gang.

- Tallene viser hvor viktig det er å informere om konsekvensene av rattfyll, sier Lina Öien fra Bilprovningen.

Les også

Derfor mister nordmenn lappen

Hvitløk, kaffe, munnvann - finnes det virkelig noe som senker promillen?

Promilletest: Julebord gir fyllekjøring

Sjekk om du kan kvota for alkohol, sigaretter og kjøtt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning