Watski

Watski
International
Watski International Foto: Terje Haugen
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

Konvensjonell kunnskap tilsier at det må vann og såpe til når båten skal få en liten ansiktsløftning til sesongstarten.

Først bør skroget spyles med ferskvann, før du går over med svamp og såpe - for så å spyle av igjen med vanlig hageslangetrykk, som er godt nok i massevis.

En myte går ut på at mange rengjøringsmidler i dagligvarehandelen vil egne seg greit til denne biten av rengjøringen, bortsett for de med skuremidler.

Det vil vi fraråde, men du kan bruke en bilshampo om det kniper.

I vårt tilfelle brukes nevnte Watski båtshampo fra den nye Green Line-serien (miljøvennlige produkter).

Har skroget blitt matt og oksidert som følge av UV-stråling, sur nedbør og slitasje for øvrig, kan du hente fram igjen glansen med en omgang rubbing.

I utgangspunktet er rubbing noe du ikke trenger å gjøre hver vår. Her bruker vi Watskis rubbing.

Fra de lærde får vi anbefalt å være forsiktig med hard eller gjentakende rubbing på gelcoat med mørke farger.

Årsaken er at gelcoaten på enkelte båter er svært tynn.

Poleringsmaskin

Foto: Terje Haugen

En elektrisk poleringsmaskin gjør ofte jobben lettere, og er like anvendelig til rubbing som polering. Selve rubbeoperasjonen er enkel. Du kan velge å påføre rubbingen med en svamp eller fille, eller man kan påføre den på poleringsmaskinputen og gni middelet utover. La deretter maskinen gjøre jobben. Polering blir brukt for å bevare glansen og beskytte gelcoaten mot sol og smuss. Metoden for polering er den samme som ved rubbing. Poleringsmaskinen kommer til nytte igjen her også. Deretter kan du gå over skroget med et "saueskinn", et pusskinn for poleringsmaskin. Voksen kommer på til sist, som en slags forsegling. Som du har skjønt, er den klassiske framgangsmåten en tidkrevende jobb, som stort sett gir anstendig resultat. Men vi spurte innledningsvis om det var kjappe løsninger med varige resultat. Vi gjør et forsøk med Holmenkol og Meguiars. Begge har midler som kan sies å rense, rubbe, polere og vokse i samme operasjon

Pris: 756 kroner for alle fire produktene/500 ml hver

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning