Geonav 5 Touring

"Storskjerm" for båt og bil

Vanligvis er kartplottere beregnet både for sjø og land små, med tilsvarende liten skjerm. Det har Geonav gjort noe med.

Publisert Oppdatert

Geonav 5 Touring Land & Sea er en nett kartplotter med 5"-skjerm, og her følger det med veikart for Norge, så du kan sette den i bilen også. Like mange funksjoner som i rene bil-GPS'er får du ikke, men det er tilstrekkelig til å vise deg veien.

Fin skjerm

Vi har i første rekke konsentrert oss om egenskapene Geonav 5 Touring har om bord i båten. Den er utstyrt med kart fra Navionics, og kommer med en CompactFlash-brikke som inneholder kartdataene.

Siden enheten er beregnet på å være mobil mellom bil og båt, er den slankere og lettere enn mange andre 5"-modeller. Lysstyrken er god i direkte solskinn, og vi hadde aldri noen problemer med avlesning av data. Samspillet mellom kartgrafikk og skjermoppløsning er godt, så skjermen blir aldri overfylt. Tilpasningen mellom zoomnivå og detaljgrad er fornuftig.

Navionics-kartene er ganske tydelige og lettavleste. Av og til får noen symboler vel mye oppmerksomhet, for eksempel fyrlykter. Staker og bøyestaker vises imidertid bra. Det samme gjelder grunner, slik at du stort sett holdes godt orientert om hindringer i området.

Beveger du cursoren over symboler i kartet, får du opp mer detaljer om objektet. Kartet inneholder også informasjon om havner og tjenester, men i vårt testområde på Sørlandskysten var ikke denne informasjonen godt nok oppdatert. Blant annet ville plotteren ha oss til den svenske vestkysten for å fylle drivstoff.

Enkle funksjoner

Funksjonsmessig er ikke Geonav 5C blant de mest innholdsrike 5"-plotterne. Men du har de viktigste tingene for å legge opp ruter og veipunkter, og kan også koble på ekkolodd om ønskelig. Det er også relativt greit å seile en rute, og du kan også velge motorveivisning hvis du ønsker det. Du har ikke mulighet for å dele opp skjermen i flere vinduer, men en statuslinje viser deg de viktigste datafeltene.

Betjeningen er relativ enkel, og du har en stor dreieknapp som gir deg mulighet til fort å ta ut peilinger og avstandsmålinger. Menyfunksjonen er lett tilgjengelig og innholder ikke flere valg enn at oversikten alltid er bra.

Dermed synes vi Geonav 5C passer bra til mindre båter og dagsturbåter, der langturplanlegging ikke er særlig aktuelt.

En relativt stor og god skjerm, slank konstruksjon og den tydelige kartgrafikken er gode egenskaper. At det er enkelt å flytte plotteren til bilen, er selvfølgelig en bonus. Kombiversjonen for bil og båt koster drøyt 10 000 kroner, mens du slipper unna med ca. 7700 kroner for versjonen som bare er beregnet for båtbruk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning