Maritim kalender

Maritim kalender

Langs vår langstrakte kyst er det mange festivaler med maritimt innhold. Her er oversikten over et knippe muligheter til å nyte synet av oljeblanke skrog, beundre formfullendte klassikere eller oppleve skarpseilere med full seilføring.

Publisert Oppdatert
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen

Om du ikke fikk med deg Færderseilasen eller Hardanger trebåtfestival (som vi nevner her), er det rikelig med andre sjanser også.

Juni

13-14: Færderseilasen

Seilsportens massemønstring er et syn for guder, enten om du ser regattaen fra land eller deltar som mannskap på én de mange båtene som legger ut fra startområdet i Oslo. Seilasen er delt inn i 22 puljer og reglene er rimelig enkle: Heis seilene fredag sånn cirka klokken 12.00, naviger rundt ett av tre avmerkede rundingsmerker og slipp ankeret når du kommer i mål. Fra klokken 03.00 lørdag morgen er de raskeste båtene ventet inn til en tidlig frokost i Horten. Hovedbølingen bruker noe mer tid og dukker erfaringsmessig opp til lunsj.

13-15: Hardanger trebåtfestival

MS Peik, Perlen, Balder, Terna og Bellina er påmeldt, og i tillegg kommer et par dusin andre godt voksne båter til en havn som vil fylles opp med mye flytende snacks. Allsidig program som spenner fra barnas sjørøvertokt om bord på seilskuta Mathilde til utstilling av klassiske motorer i kategorien semidiesel. Fra scenekanten i Norheimsund serveres dansbare låter.

27-29: Hemnes båt- og fjordfestival

Havna i Hemnesberget - noen gode åretak fra Mo i Rana - er i år igjen arena for maritimt treff med solide musikalske innslag. I anledning festivalens 20 års jubileum er både D. D. E og Henning Kvitnes hyret inn. Underholdningen for barna fikses av Kaptein Klype som sammen kollega Helskjegg jakter på nytt mannskap til sjørøverskuta som ligger gjemt i den hemmelige grotta i Brennberget. Husk piratflagg!

Juli

FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen
FOTO: Arne Otto Iversen

3-6: Skudefestivalen

Kystkulturarrangementet som blant annet Karmøy Råseglarlag og Skudeneshavn Båtforening dro i gang, har i løpet av 20 år bygd seg opp til å bli en gedigen folkefest. Småbyen på Vestlandet regner i år med å få besøk av 600 båter i alle kategorier og fasonger. De anslagsvis 35 000 som besøker Skudeneshavn i dagene med festivalen kan velge mellom et rikholdig kulturprogram og utstillinger som favner bredt. Båtbygger, repslager, tønnemaker og knivsmed viser fram tradisjonsrikt håndverk. På scenen opptrer kjente artister som Hellbillies, Reidar Larsen, Helene Bøksle, Nordic Tenors, Motörhead og King Diamond. Årets festivalutstiller er Kjell M. Søyland.

9-12: Ålesund Båtfestival

Nordvestlandets største folkefest kaller arrangørene festivalen som foregår tre dager til endes. Kanalen og husene i Jugendstil danner en perfekt ramme rundt arrangementet. Besøkende båtfolk er velkommen til å fortøye midt i sentrum av Ålesund, men hvis en ønsker å holde en viss avstand fra konsertene på Rådhusplassen eller aktivitetens som foregår i Brosundet, kan det være lurt å finne en gjestehavn som er kategorisert som stille sone.

10-14: Tvedestrandsregattaen

Tradisjonsrik festival som - i tillegg til fjordløp og mangfoldig underholdning innaskjærs - også står som arrangør av NM-runde utaskjærs for V-60. Dette er rekrutteringsklassen innen offshoreracing og her er det mulig å delta fra fylte 13 år. Her benyttes det båter med V-bunn og motorer på 50 hk (totakts) eller 60 hk (firetakts). En NM-runde i V-60 er alltid en underholdende affære som samler mye publikum langs løypa. De større fartsbåtene setter hverandre stevne tvers over Skagerrak og både start og målgang skjer i Tvedestrand.

12-27: Tall Ships Races

To norske havner er igjen vertshavn for verdens største armada av store seilskip. Første uka i juli går startskuddet i Nederland og i perioden 12-15.7 vil skutene være oppankret i Fredrikstad. Etter en heidundrende folkefest-arrangørene anslo at en halv million besøkende var innom sist gang skutefestivalen var på besøk-legger båtene ut på tokt langs norskekysten. Etappen fra Fredrikstad til Bergen inngår ikke i regattaen og de ulike seilskipene vil da benytte anledningen til å cruise nær kysten i rolig tempo. I perioden 24-27.7 samles båter og mannskap i Bergen og igjen er det duket for seilparade, underholdning fra scenen, god bevertning og masse liv og røre. Tall Ships Races 2014 avsluttes i Danmark.

15-22: Europeweek 2014

Ett av sommerens store høydepunkt for seilfolket blir utvilsomt storfint besøk fra kontinentet. For hundre år siden var det kong Haakon som var vertskap for kremen av europeiske seiler. I år er det kong Harald som ønsker velkommen, og i tillegg til å være aktiv i organisasjonskomiteen vil vår seilerkonge også delta i regattaen med 8-meteren Sira-tegnet av legendariske Johan Anker. Regattaen for klassiske båter starter i Sandefjord og har målgang i Oslo. Kongebåten Sira fra 1938 vil imidlertid ikke være den eneste farkosten som vil bli beundret i indre havn-fra utlandet er det ventet hel rekke klassiske 12-metere som garantert vil vekke oppsikt.

17-21: Kystens landsstevne

Bjørvika i Oslo er rammen rundt årets landsstevne. Forbundet Kysten lover tidens største mønstring av maritim kultur med masser av aktiviteter både til sjøs og på land. Mer enn 350 båter er ventet å delta i konvoien som åpner ballet. Deretter går det slag i slag med konserter, foredrag, utstillinger og andre kulturelle innslag. Dampbåter vil gå i trafikk til øyene i Oslofjorden og arrangørene har også fått på plass en utstilling med båten Vaaghals som ble funnet under utgravningene i Bjørvika i 2008. I sentrum av området vil åpne bruksbåtene vil være oppankret og tilgjengelig for publikum i hele stevneperioden.

31.7-2.8: Trebåtfestival i Risør

Siste helga i juli er Risør igjen åsted for et nostalgisk møte en solid dose maritim brukskunst. Årets tema er trebåter benyttet i redningsselskapets tjeneste og det borger for et solid innslag blant annet av Colin Archer-skøyter. I tillegg vil havna i sørlandsbyen fylles opp med alt fra elegante lystyachter til avdanka nyttefartøy. Tradisjonen tro er det også i år full aktivitet i håndverksgata og underholdningsdelen av festivalen spenner over et vidt spekter av artister og sjangre. Seilregatta og defilering med motorbåter er to av høydepunktene under Trebåtfestivalen. For å gjøre arrangementet så publikumsvennlig som mulig forgår både start og målgang kun et skjellkast unna byens sentrum

LES OGSÅ:

Praktisk og ujålete teinebåt

God båt til fritidsfiske

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning