BRENNHETT Båtmarked:

– Hvis du ikke har pushvarsel på telefonen og hiver deg rundt umiddelbart, så kommer du fort langt bak på ventelistene

Om du forventet at tingene skulle roe seg i båtmarkedet etter den hektiske 2020-sesongen, viser starten på 2021 ingen tegn til det. Vi Menns ekspert har en klar oppfordring til alle som vurderer å selge eller kjøpe båt nå.

Pluss ikon
<b>POPULÆRE BÅTER:</b> Det båter i kategorien skjærgårdsjeep/landstedbåt som det særlig søkes etter på finn.no, etterfulgt av daycruisere og cabincruisere.
POPULÆRE BÅTER: Det båter i kategorien skjærgårdsjeep/landstedbåt som det særlig søkes etter på finn.no, etterfulgt av daycruisere og cabincruisere. Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Da koronaviruset slo til for alvor i mars 2020, var det ingen klar fasit for hvordan dette ville påvirke båtmarkedet.

Enkelte produsenter og forhandlere planla faktisk for en nedgang i båtsalget, men det viste seg å være for pessimistisk.

Da det ble klart at Norgesferie ble løsningen for de aller fleste, eksploderte salget av nye og brukte båter.

Det underbygger også tallene på søk etter båt fra finn.no. I mai 2019 var det ca. 135 000 søk, mens tallet i mai 2020 var 186 000.

Og i juni var båtfeberen enda mer markert – da registrerte finn.no 210 000 søk i 2020, mot 139 000 i 2019. For hele året endte 2020 på 1 422 944 søk, mot 1 170 291 i 2019.

Les også (+): 2021-guide: Dette er båtene det kan være smart å se etter på bruktmarkedet

<b>ØKER I PRIS:</b> Populære båt­merker, som disse to Windy-model­lene, har blitt mer verdt de siste to sesongene.
ØKER I PRIS: Populære båt­merker, som disse to Windy-model­lene, har blitt mer verdt de siste to sesongene. Foto: Produsenten

Det er de tørre tallene, men de forteller ikke om det som foregikk ute i markedet: Budkrig, ventelister og kø på brygga når populære båter ble lagt ut for salg.

Hive seg rundt

Så – hvordan ser det ut for 2021-­sesongen? Da Vi Menn Båt snakket med en større båtforhandler på Sørlandet i midten av april var hans råd klart: Vil du ha godt betalt for båten din, så selg den nå.

<b>UKURANT:</b> En V8-bensinmotor har eksempelvis ikke vært det store på bruktbåtmarkedet. Men nå kan det være smart å tenke litt utenfor boksen, om det mest populære er overpriset og forsvinner fort. Foto: Terje Bjørnsen
UKURANT: En V8-bensinmotor har eksempelvis ikke vært det store på bruktbåtmarkedet. Men nå kan det være smart å tenke litt utenfor boksen, om det mest populære er overpriset og forsvinner fort. Foto: Terje Bjørnsen Foto: Terje Bjørnsen

Vi har fult med i noen prosesser i mars og april, der folk har ønsket å kjøpe populære bruktbåter.

La oss si det kort og fyndig: Hvis du ikke har pushvarsel på telefonen og hiver deg rundt umiddelbart, så kommer du fort langt bak på ventelistene.

Og for større båter det finnes få av i markedet, har budrundene allerede begynt. I fjor så vi flere eksempler på at slike gikk 10-25% over den annonserte prisen.

<b>GÅR FORT UNNA:</b> Populær båt, hyggelig pris – da går salget unna. I mars 2021 har båtsøket på finn.no steget med 30 % i forhold til fjoråret.
GÅR FORT UNNA: Populær båt, hyggelig pris – da går salget unna. I mars 2021 har båtsøket på finn.no steget med 30 % i forhold til fjoråret. Foto: produsent

Hetere enn i fjor

Det er gjerne på toppen av allerede relativt inflaterte priser. Det finnes ingen offisiell prisstatistikk på brukte båter, men siden vi jevnlig skriver om bruktbåt, har vi noen populære og lett tilgjengelig båter vi følger med prisbildet på.

Og her har prisene økt med ca. 10–25 % i forhold til 2018- og 2019-sesongen, litt avhengig av størrelse og konsept.

Tallene fra finn.no mars viser at bruktbåtmarkedet allerede er hetere enn på samme tid i fjor.

Mens det var ca. 80 000 søk etter bruktbåt i mars 2020, var samme tall for i år 105 500 – en økning på drøyt 30 %. For deg som vil ha bruktbåt før sommeren 2021 er det nødvendig å følge godt med, og være rask på labben når et aktuelt objekt dukker opp.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2021, og sist oppdatert 05/05 2021.

Les også