Hansvik 900 Sport Cruiser

Traver med terrasse

Flaggskipet Hansvik 900 Sport Cruiser er tilbake. Denne gangen med takterrasse.

Publisert Oppdatert

Konsept

Etter rundt 40 år med hobbyfiskere og joller på programmet, innså plutselig Hansvik-gjengen i Rørvik at tiden var inne for å delta i et nytt og voksende marked: det mer fritidsvennlige turbåtmarkedet. Dermed fikk hard-top-modellen Hansvik 900 Sport Cruiser se dagens lys i 2000 - en båt som også i dag skiller seg fra nordtrøndernes øvrige modellprogram både design- og størrelsesmessig. En og annen Hansvik-tilhenger har siden den gang fått smaken på den nye turmodellen, som uten tvil er bygd med den tøffe Nordsjøen i tankene.

I år tar Hansvik steget videre og beveger seg inn på flybridgemarkedet. HT-emnet Hansvik 900 Sport Cruiser fungerer nemlig utmerket med terrasse på taket. Rent designmessig tar kanskje båten seg bedre ut som HT-modell, men sammenliknet med flere båter i segmentet er dette en spennende flybridgebåt. Med sitt relativt lave fribord og noen tradisjonsrike koøyne får båten et aldri så lite retropreg og skiller seg noe ut fra mengden i klassen rundt 30 fot.

Sjøegenskaper: 3

Etter noen runder på Oslofjorden, undres vi over navnet "Sport Cruiser". I ærlighetens navn er Hansvik 900 Sport Cruiser like lite egnet for sportslig utfoldelse som Hydrolift er egnet for trålefiske. Dette er en relativt tung halvplaner som med rak aksel ikke byr på verken store krumspring eller ditto hastigheter. Men så er den jo til gjengjeld godt egnet for tøff sjø.

Førerplass: 4

Den nye flybridgen i Hansvik 900 Sport Cruiser kan Hansvik være godt fornøyd med. Innredningen er enkel med midtstilt førerposisjon, to førerstoler fremme og en kombinert L-sofa og solseng akter. Som i mange av de minste flybridgemodellene sitter man lavt, men ergonomien i førerposisjonen er bra. Her oppe kan soldagene nytes til fulle.

Uteplass: 4

Vi har sett større akterdekk på en 30-fots flybridgebåt, men plassen er tilstrekkelig når sittebenkene felles ned. Badeplattformen i Hansvik 900 Sport Cruiser er uansett bra og stuvekapasiteten for fendere og tauverk mer enn tilfredsstillende.

Inneplass: 5

At Hansvik har satset på romfølelsen merkes så fort vi kommer under tak. Faktisk er det aldri under 1,95 m takhøyde noe sted om bord - et stort pluss for lange skandinaver. Salongen er innredet i lys, epoksydekket teak som trolig er like vedlikeholdsvennlig som den er blank. Sofahjørnet på babord side har plass til seks-sju personer, og sitteplassene er meget behagelige. Men sofaen burde hatt samme høydenivå som førerstolen: Utsikten mot bølgetoppene kunne nemlig vært bedre for de laveste blant oss.

Lugarene er også lyse med hvite flater og pene teaklister. Kapteinslugaren i testmodellen var utstyrt med styrbordstilt skråkøye, noe som gir plass til en sittebenk babord. Som i resten av båten er det godt med stuverom her fremme, men Hansvik 900 Sport Cruiser burde likevel hatt bedre muligheter for å henge opp klær.

På babord side ligger en stor midtkabin som gir utmerket komfort. Ikke alle båter i denne klassen tilbyr dørløsning i gjestelugaren, det gir pluss i boka. Da får nemlig gjestene det privatlivet de trenger på langturen. Hansvik ser ut til å ha vektlagt nettopp dette, for her inne kan man også få montert vask og speil. Dermed dempes pågangen på baderommet noe.

Motor: 4

Med en 290 hk Yanmar dieselmotor fikk vi Hansvik 900 Sport Cruiser opp i 24 knop, en fart den mestrer bra. Skroget takler krappe bølger uten problemer, og gir oss ingen negative overraskelser. Et større motoralternativ pynter nok ytterligere på kjørefølelsen, men denne båten er og blir en riktig familietraver.

Fart og støy: 2

Relativt mye støy for en styrehusbåt å være, og toppfarten på 24 knop skremmer ingen. Dette er nok det svakeste punktet til denne båten.

Økonomi: 4

Et greit kjøp, spesielt om du oppholder deg på vestlands- eller nordlandskysten, hvor båtens egenskaper kommer til sin rett. Hansvik har hatt et godt rykte opp gjennom årene, og vårt umiddelbare inntrykk av 900-modellen rokker ikke ved det. Prisen ser ut til å holde seg relativt bra, bruktbåter i 900-serien finnes fra ca. 1,2 til 1,9 millioner.

Hansvik 900 Sport Cruiser er en spennende og velbygd flybridgebåt i 30-fotsklassen. Lys og rommelig innredning gjør dette til en fin langturbåt for fire til fem personer. 900 Sport Cruiser er slett ingen spennende kjørebåt, men gjør jobben godt der sjøforholdene er tøffe.

Pris ca. 1 600 000 m/ Yanmar 290. Hansvik AS www.hansvik.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning