Nord Star 26 Outboard

God helårsbåt har blitt enda bedre

Nord Star 26 har fått nytt liv som utenbordsbåt, med en vesentlig hyggeligere prislapp.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Utenbords

+ Gode sjøegenskaper

+ Klassisk

- Noe utdatert interiør

- Høyt plasserte spaker til motor

Tekniske data Nord Star 26 Outboard

  • Lengde: 8,6 m
  • Bredde: 2,8 m
  • Vekt: 2 500 kg
  • Pris m. enkel Yamaha F300, fra: 1 037 000 kr
  • www.fgracing.no

Finske Nord Star har et relativt rikholdig utvalg av flerbruksbåter, som nå kompletteres med styrehyttebåten Nord Star 26 Patrol Outboard.

Her er oppskriften enkelt og greit å hekte på en utenbords på det som før var ment for diesel innenbords.

I utgangspunktet er det derfor lett å bli skeptisk, som da nyheten først ble vist under båtmessa i Düsseldorf tidligere i år. Der ble den presentert med en enkel 250-hester fra Yamaha på akterspeilet.

Vi har imidlertid prøvekjørt båten med to 150-hestere fra Mercurys firetaktsavdeling, i finsk farvann. 2x150 gir en toppfart på rundt 40 knop og et fnt marsjfartsområde, etter en godt merkbar planingsterskel. På den annen side er det mye båt som skal flyttes ut av vannet, rundt tre tonn inkludert alt.

Det kan virke som i meste laget for en utenbordsmotor. Men som bonus får du ypperlige sjøegenskaper med den dype V-bunnen. I tillegg er komforten fra stillegående utenbordsmotorer meget lett å venne seg til. Her til lands leveres båten med Yamaha eller Honda på hekken - noe vi ikke fikk anledning til å teste i Finland.

Men vi mener den doble motorisering kler båten godt i det fleste henseende, også med tanke på sikkerhet. Hva som lønner seg i lengden, bensin eller diesel, er en annen sak, men litt av poenget med å bytte ut innenbordsmotoren var å få ned prisen.

150 000 kroner skiller mellom rimeligste utenbordsvariant og dieselalternativet.

KLASSISK: Nord Star holder på kjent stil i styrehuset. FOTO: Heikki Alatalo

KLASSISK: Nord Star holder på kjent stil i styrehuset. FOTO: Heikki Alatalo

Fortsatt allsidig

UTENBORDS: De to 150-hesterne fra Mercury kler båten godt. FOTO: Heikki Alatalo

UTENBORDS: De to 150-hesterne fra Mercury kler båten godt. FOTO: Heikki Alatalo

Nord Star 26 er bygget for røft fritidsfiske, gjerne noen mil fra land, men flerbrukspotensialet er like vel stort.

Noe av årsaken kan tilskrives fraværet av motor under akterdekket. Her er i stedet rikelig med stuveplass.

Båten har dermed meget god lastekapasitet, selv om Nord Star 26 er en av de aller minste modellene i Patrol-serien, som nå strekker seg fra 24 og helt opp til en 40-variant.

Som i originalen er det greit med overnattingsplass forut. Dessuten er det funnet plass til et lite toalett som gjør nytten i nøden. Selve hytta er meget praktisk arrangert, med to utganger. Førerplassen er funksjonell, men vi synes motorkontrollene på testmodellen er i største laget, noe som går ut over presisjonen.

Men gripemuligheter i hytta tyder på at båten er laget av folk som kan sine saker, selv om det neppe vanker noen designpriser. Båtens har sin sterkeste side utvendig, med et meget praktisk akterdekk.

Man kan lett bevege deg rundt båten rimelig uhindret og trygt.

Her finner vi for eksempel meget gode gripemuligheter akter og på taket, no nonsens-style.

Båten har solide og høye rekker, tillegg til en rommelig badeplattform. Vår testmodell har en prislapp på 134 000 euro. Norsk versjon med dobbel Yamaha F200 starter på 1 187 000 kroner.

Spesifikasjoner

Produsent Nord Star
Pris 1037000

Konklusjon

Nord Star 26 Patrol Outboard er bygget for et meget røff og varierende bruk, som en slags sjøens SUV. Her synes vi den i så måte lever godt opp til sitt image og den klarer seg bra under de fleste forhold. Solide og velprøvde løsninger, samt en lett tilgjengelig utenbordsmotor er viktigste fortrinn. Tyngden gir god komfort i sjøen. På den annen side er ikke båten utpreget rimelig selv om de har tatt ut innenbordsmotoren. Men fortsatt en utmerket helårsbåt.

LES OGSÅ:

Her er kvalitetsbåten du ikke har hørt om

Kanskje med klassens største flybridge

Vår karakter

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning